Hendrik Groeneweg begint midden in Oud-Beijerland in de Hoeksche Waard met een graanhandel. Dit is de start van het bedrijf dat we nu als Van Iperen kennen.
Willem van Iperen start bij Groeneweg. In de jaren 50 neemt hij het bedrijf over en in 1962 verandert hij de naam in W. van Iperen BV. Hij blijft tot 1979 aan het bedrijf verbonden.
Jan Bakker neem het bedrijf over van Willem van Iperen
De aankoop van Grasdrogerij Westmaas is een feit
Met haar 30 medewerkers verhuist Van Iperen naar de oude groenvoerdrogerij in Westmaas. De drie bestaande woonhuizen fungeren als kantoor.
Van Iperen opent de nieuwe graanloods. Jan Bakker geeft een toespraak tijdens de opening.
In 1986 neemt Piet Bakker het stokje over van zijn vader Jan Bakker
De start van wat nu één van de belangrijkste pijlers van het bedrijf is: de verkoop van vloeibare meststoffen in de tuinbouw. Het bedrijf heeft op dit moment 35 medewerkers.
In dit jaar neemt W. van Iperen het bedrijf Warnaar - Looman - Van den Ban BV uit Rhoon over. Er komen 3 personeelsleden mee.
Van Iperen zoals we het nu kennen, krijgt haar vorm. De bouw van het tankpark voor vloeibare meststoffen vindt plaats. Het bedrijf heeft nog steeds ongeveer 35 medewerkers.
Een uitbreiding van het assortiment: Van Iperen start met sierteeltverpakkingen.
De oude woonhuizen maken plaats voor een nieuw kantoor. Het bedrijf groeit naar 47 medewerkers.
Er komt een enorme graanloods van 4.000 m2 op het terrein in Westmaas. Jaarlijks ontvangt Van Iperen duizenden tonnen graan van een groot aantal telers.
Van Iperen breidt het tankpark voor de vloeibare meststoffen uit.
Weer een mijlpaal: in november introduceert Van Iperen het merk Powerline. Mede door de intensievere samenwerking met Mol Agrocom op het gebied van meststoffen, kwam de nieuwe naam voor de vloeibare lijn tot stand.
De oprichting van zusterbedrijf Van Iperen International vindt plaats. Directeur Erik van de Bergh vestigt zich met 3 Franse collega's bij Van Iperen in Westmaas.
In dit jaar neemt Dirk-Jan Bakker de leiding van het bedrijf over van zijn vader Piet Bakker.
Vanwege de groei van Van Iperen en Van Iperen International start de bouw van een nieuw kantoordeel. Het kantooroppervlak verdubbelt.
Voor de bouwvak levert de aannemer de nieuwbouw op. Een atrium verbindt het nieuwe kantoordeel aan het bestaande pand. Het bedrijf heeft op dit moment 76 medewerkers.
Van Iperen neemt groothandelsklanten Mol Agrocom, De Witte Agro en Gebr. Dijke over. Het bedrijf telt nu 7 vestigingen.
De bedrijven Van Iperen, Mol Agrocom en De Witte Agro voegen zich samen en treden naar buiten met een nieuw logo en nieuwe huisstijl. In totaal heeft Van Iperen nu 168 medewerkers.
In 2017 komt Van Iperen met het TT+ concept op de markt. Later wordt de naam gewijzigd in Precisieteelt Plus (PT+): een innovatief concept voor precisieteelt.
Van Iperen neemt de meststoffen- en chemische gewasbeschermingsactiviteiten van Horticoop en de activiteiten van Vermue Agrarische Handelsonderneming BV over. Het bedrijf telt nu 184 medewerkers.
Op 1 januari 2019 gaan de drie Van Iperen BV’s samen in één BV. De naam wordt Van Iperen BV.
In maart 2019 brengt Van Iperen een eigen lijn biostimulanten onder de naam Stimuline op de markt. Biostimulanten zijn producten van natuurlijke oorsprong die de groei stimuleren, de nutriëntenopname bevorderen en de weerbaarheid van planten verhogen.
In juli 2019 ontvang Van Iperen International en Van Iperen BV het goede nieuws dat het Plants for Plants-project LIFE-subsidie (Environment and Resource Efficiency) krijgt. Dit is een belangrijke erkenning door de EU van Plants for Plants als een uniek onderzoeksproject naar innovatieve nieuwe meststoffen die efficiënter zijn, minder grondstoffen gebruiken en beter zijn uitgerust tegen ongunstige klimatologische omstandigheden.
In 2020 introduceert Van Iperen samen met Van Iperen International het Greenswitch® proces. Een duurzaam, nagenoeg CO2 neutraal productieproces op basis van de Pure Green technologie voor nitraatmeststoffen van organische oorsprong. De stikstof is hierbij afkomstig uit dierlijke mest. Ammoniak uit drijfmest wordt verwerkt tot organische nitraatmeststoffen.
Van Iperen bestaat 100 jaar. Het bedrijf heeft anno 2021 9 vestigingen en 214 medewerkers.