Opgroeien met Van Iperen

Blog Jaco van Beem | Van klant tot medewerker

30 juni 2021

In 1959 ben ik geboren in de Haarlemmermeer, maar in 1963 verhuisden we naar Brabant. Mijn vader werd akkerbouwer/fruitteler en vetweider in Zwingelspaan. Wat had ik een heimwee.

Na de lagere school ging ik naar de mavo in Fijnaart en daarna naar de meao (2 jaar) in Roosendaal. Vervolgens naar de middelbare agrarische school in Dordrecht waar ik mijn diploma haalde.

In de loop der jaren werkte ik veel op het ouderlijk bedrijf van 45 hectare. In de beginjaren waren wij voor de advisering bij de firma Bras uit Fijnaart, voornamelijk voor het fruit. Van Dueren den Hollander was onze leverancier/loonspuiter voor de akkerbouwtak. Mijn vader was in het gebruik van kunstmest zeker een voorloper. Al snel ging hij urean en poly-n spuiten. Dat ging lekker breed voor die tijd en nauwkeurig. En geen geleur meer met zakgoed. We bestelden de vloeibare meststoffen bij Van Iperen. Dat was mijn eerste ervaring met Van Iperen. Als klant mochten we een keer mee met Jan Bijl en Herman Molendijk naar België om een 24-uurs onbemand laadstation van vloeibare meststoffen te bezichtigen. We hebben toen meteen de Belgische delicatesse waterzooi geproefd.

Op het depot van Van Iperen in Fijnaart gingen we wel eens gewasbeschermingsmiddelen halen. Daar zwaaiden Rik Hamers en Biem Mol de scepter. Jaap Tanis en Alex Zwijgers waren in dienst als buitendienstmedewerkers. In 1987 ging ik werken bij Van Dis aan de Stadsedijk in Oudemolen. Dat was na het besluit van mijn vader en mij om eerst ervaring op te doen buiten het ouderlijk bedrijf. In 1989 kocht de agrarische unie Vulcaan Van Dis en werd ik bijna direct van loodsmedewerker tot kantoormedewerker gebombardeerd. In 1992 werd agrarische unie Vulcaan verkocht. Het bedrijf Vulcaan kreeg later de naam Triferto en zo heet het tot op de dag van vandaag. De tak van de agrarische unie in Oude Molen ging naar J.P. Mast uit Den Bommel. In dat jaar kocht Mast nog twee bedrijven: H. de Jager en C. van der Boom uit Dirksland.

In de periode 1992-1997 was er al veel handel met Van Iperen. Zo waren Dirk-Jan Bakker, Peter Kalkman en Rob Filius geen onbekenden voor mij. In 1998 gingen J.P. Mast en Van der Wal Melissant samenwerken en ontstond Agrocom. Dit bedrijf bleef niet lang in stand en H. Mol uit Zierikzee kwam eind 1998 de zaak redden. Het bedrijf kreeg de naam Mol Agrocom. In 2015 kocht Van Iperen het bedrijf. Toen was ik geen klant meer, maar medewerker van Van Iperen.

Inmiddels heb ik ruim 34 jaar ervaring opgedaan buiten het ouderlijk bedrijf. Ik heb veel mensen zien gaan en komen en heel veel meegemaakt, bijvoorbeeld:

  • van veel handelaren naar een gering aantal;
  • van poeders naar vloeibare gewasbeschermingsmiddelen of granulaten;
  • van vaste naar vloeibare meststoffen;
  • van bulkmeststoffen naar geconcentreerde meststoffen zoals mangaansulfaat en Powerleaf mangaan;
  • van breedwerpig en volvelds tot plaatsspecifiek;
  • van Tripel super naar Powerstart granulaat;
  • van akkerbouwbedrijven van 20 tot 50 hectare naar bedrijven van 100 tot 400 hectare;
  • van kassen van 1 tot 4 hectare tot 40 tot 50 hectare onder glas;
  • van alles dodende middelen naar middelen die nuttige insecten besparen;
  • van ouderwets telefoon-  en faxverkeer naar de mobiele telefoon en op afstand te besturen progamma’s voor het vullen van meststoftanks met niveauregeling;
  • en van beregenen naar fertigatie.

Eén ding vinden nog veel klanten gelukkig belangrijk en dat is het persoonlijk contact. Met de vertegenwoordiger, directie, bezorger of iemand van kantoor. Of het nu in een persoonlijk gesprek is of via de telefoon of Skype.

Soms denk ik nog wel eens aan vroeger met de voorraadadministratie in een kaartenbak, uit het hoofd of met pen en papier. Nu voeren we de order direct in als de klant belt. We weten of het product op voorraad is, wanneer we kunnen leveren en wat de verwachte lostijd is.

Afgelopen jaar was door covid-19 een apart jaar. Mogen we leveren bij de klanten? Mogen we er komen? Krijgen wij alles op tijd binnen aangezien veel producten ergens anders op de wereld gemaakt en verpakt worden? Dit jaar bestaat Van Iperen 100 jaar. Met deze herinneringen, mentaliteit, vooruitzichten, vooruitstrevendheid en de vele vernieuwingen ligt er een mooie toekomst. Mijn wens is dan ook een gezonde toekomst voor ons allen en dat wij elkaar vaak blijven spreken.

Jaco van Beem

 

De foto is uit 1982 toen Jaco in het examenjaar van de middelbare agrarische school zat.