17 november 2021
Met zijn vader heeft senior technisch specialist Dick Breugem een tomatenbedrijf totdat er op de locatie van het bedrijf woningbouw moet komen. Dick moet beslissen wat hij gaat doen. Omdat het bedrijf klant is bij Van Iperen voor vloeibare meststoffen heeft hij veel contact met toenmalig specialist Martien Melissant die hem wijst op een vacature bij het bedrijf. Dick besluit te solliciteren. Hij krijgt de baan en in mei 2001 start hij bij Van Iperen. Ruim 20 jaar later kijkt hij terug en blikt hij vooruit.
Zijn sollicitatiegesprek staat Dick nog vers in het geheugen. “Van Iperen was toen nog gevestigd in een paar woonhuizen. Ik had een gesprek met drie directieleden; twee van hen droegen een pak en één had een geruit overhemd aan. Het was een goed gesprek en ik mocht beginnen.”
Groei
Dick start bij Van Iperen. In de beginperiode werkt hij samen met Martien Melissant als bemestingsspecialist in de buitendienst voor de tuinbouw. Hij ziet het bedrijf een enorme groei doormaken. “We begonnen met z’n tweeën. Inmiddels werken er zes collega’s als bemestingsspecialist in de tuinbouw.” Ook ziet hij in de afgelopen jaren het werk veranderen. “Het aandeel administratief werk is groter geworden. We bezoeken klanten en geven advies. Vervolgens moeten we schema’s berekenen en is er meer mailverkeer.” Het werkgebied van Dick is groot. “Ik kom regelmatig in Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Voorheen was dit het dealergebied van Horticoop, maar sinds dat bedrijf onderdeel is van Van Iperen, komen ook collega-bemestingsspecialisten in dit gebied. Voormalige relaties bij Horticoop zijn nu collega’s.” Inmiddels heeft Dick de functie senior technisch specialist. “Misschien heeft dat met mijn grijze haren te maken”, grapt hij.
Sneller schakelen
De afgelopen jaren ziet Dick de tuinbouw veranderen. “Bedrijven worden groter, professioneler en telers moeten duurzamer gaan telen. Ik ben nu betrokken bij het project ion-specifiek telen. Dat betekent dat een klant op locatie watermonsters kan analyseren. De teler kan met deze methode sneller schakelen met de bemesting waardoor de voeding voor het gewas stabieler wordt. Hierdoor is de kans kleiner dat hij drainwater moet lozen. En voor een plant is het beter omdat opname van een stabiele voedingssamenstelling minder energie kost. Ion-specifiek telen is ideaal bij het gebruik van vloeibare meststoffen. Ik denk mee over de schema’s voor onze klanten.”
Toekomstperspectief
Van Iperen is voor Nederland dealer van Greenswitch® Original, de eerste duurzame, hoogwaardige nitraatmeststof uit drijfmest ontwikkeld door zusterbedrijf Van Iperen International. Het productieproces is nagenoeg CO2-neutraal. “Deze meststof is uitstekend te gebruiken in de tuinbouw. Ik maak klanten enthousiast hiervoor omdat het bijdraagt aan een duurzamer teelt.” Dick verwacht dat er meer duurzame producten komen in de toekomst. “Die zijn nodig omdat de teelt groener moet worden en de CO2-voetafdruk in de tuinbouw omlaag moet. Ik verwacht dat er bijvoorbeeld ook groene salpeterzuur komt. Die kan weer dienen als grondstof voor andere groene meststoffen. Om de stap naar volledige vergroening te maken, is veel kennis nodig. Van Iperen loopt nu voorop. Om die voorsprong te behouden, moet je blijven vernieuwen. Er zijn nu telers die nog beperkt vergroenen omdat ze de stijging van de kostprijs niet kunnen doorberekenen. Met kennis en goede producten kun je die groep overtuigen. Van Iperen is groot geworden omdat de technische ondersteuning de basis is. De verkoop van middelen volgt dan vanzelf. Ik denk dat die benadering ook in de toekomst belangrijk blijft. De vraag hoe we de klant kunnen helpen bij de teelt moet centraal blijven staan. En niet welke producten we kunnen verkopen. In mijn ogen heeft alleen dan ook de klantrelatie toekomstperspectief.”