De basis ligt bij de voeding

Afbeelding De basis ligt bij de voeding

Weerbaar telen

Door de ontwikkelingen in de agrarische sector wordt weerbaar telen steeds belangrijker. Onder andere de energieontwikkelingen spelen hierin mee. Lagere etmaaltemperaturen en minder stomen zijn zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Om de plant zo goed mogelijk te laten presteren onder deze omstandigheden is het belangrijk om een sterke plant neer te zetten. Verder speelt de vergroening in de sector ook een grote rol. Groene middelen maken hun opkomst en chemie verdwijnt meer naar de achtergrond. We zullen dus meer moeten gaan denken vanuit plantgezondheid, een sterke en weerbare plant met een goed wortelgestel kan nu eenmaal tegen een stootje.

Waar beginnen we?

De basis ligt bij de voeding van de plant. Net als mensen hebben ook planten gezonde voeding nodig en nog belangrijker, een goede verhouding tussen de verschillende voedingsgroepen, voor de mens staat de schijf van 5 hier symbool voor. Voor planten is het net zoals bij ons belangrijk dat de juiste voeding wordt aangeboden. De bemestingsstrategie met elementen zoals K/Ca, NO3, Cl en SO4 moet onder andere worden afgesteld per gewas, ras, stadium, seizoen en substraat.

Als de voedingsbasis correct is kunnen we verder kijken naar andere toevoegingen om de plant sterker te maken. Het is belangrijk om te onthouden dat biostimulanten of andere plantversterkers fouten in de bemestingsstrategie niet kunnen compenseren.

Biostimulanten en andere plantversterkers

Er zijn enorm veel biostimulanten op de markt, het is een soort biostimulantenjungle met eindeloze mogelijkheden. Allereerst is het goed om te weten wat we van een biostimulant kunnen verwachten. Biostimulanten zijn producten die invloed hebben op de groei en de weerstand van planten. Deze hebben dus géén directe invloed op ziekten en plagen!

Wat deze jungle inzichtelijker maakt, is dat er slechts enkele ingrediënten bestaan voor de vele biostimulanten. Hieronder enkele ingrediënten die in veel biostimulanten worden gebruikt:

  • Schimmels
  • Bacteriën
  • Aminozuren
  • Humine / fulvine zuren
  • Zeewieren / algen
  • Plantenextracten
  • Kruiden

Van deze ingrediënten zijn vele combinaties te maken. Als Van Iperen maken wij de combinaties in samenwerking met onze leveranciers, maar we hebben daarnaast ook een eigen biostimulantenlijn (Stimuline) waar we ook al meerdere successen mee hebben behaald.

Wilt u meer informatie over hoe deze informatie u kan helpen met het realiseren van een weerbare plant? Neem dan contact op met één van de bemestingsspecialisten of vul onderstaand formulier in.

Aanvraag adviesgesprek

Weerbaar telen

Afbeelding

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Biostimulanten in snijchrysanten
Onderzoek & proeven Biostimulanten

Biostimulanten in snijchrysanten

Het blijft een uitdaging om wegwijs te worden in de jungle van de vele soorten biostimulanten. Als Van Iperen gaan we deze uitdaging maar al te graag aan en testen we biostimulanten van vele leveranciers op vele gewassen.

Afbeelding Stomen niet het gewenste effect; verder met inzet biostimulanten
Klantverhaal Biostimulanten

Stomen niet het gewenste effect; verder met inzet biostimulanten

Arjan Dukker van Dukker Chrysanten uit Bleiswijk is na ruim 4 jaar nog steeds blij met zijn keuze om biostimulanten in te zetten in plaats van de grond te stomen. In de zoektocht naar een weerbare, vitale bodem was hij al langer bezig met het testen van verschillende mogelijkheden.  De producten van Pireco leken het gewenste effect te geven en toen de gasprijzen zo hoog waren dat stomen eigenlijk geen optie was, was de keuze helemaal snel gemaakt. Het begon met een proef in 2 kappen, maar inmiddels krijgt de grond in zijn gehele kas de behandeling met Nemater en Stimuter.

Afbeelding Gebreksverschijnselen
Technische achtergrond Bemesting

Gebreksverschijnselen

Voor een gezond gewas is de juiste voeding essentieel. Alle elementen zijn onmisbaar en dienen in precies de juiste hoeveelheid aanwezig te zijn. Het is daarom belangrijk dat u gebreksverschijnselen signaleert zodat u tijdig kunt bijsturen.