14 september 2023

Aanpak particuliere gazons

Wij adviseren de gazons voor de winter nog af te harden met DCM Mix 6 (NPK 6-3-18 +3 MgO) of Nutri-Najaar van Ecostyle.

Afgelopen jaren merken we dat er in het najaar steeds meer problemen voorkomen in gazons, denk bijvoorbeeld aan sneeuwschimmel. Dit is een zwakteschimmel en deze ontstaat vooral als het gazon erg mals (vol groei) de winter in gaat. Het gazon is dan kwetsbaar. De oorzaak hiervan is dat in de zomer de tweede bemesting vaak te laat gestrooid wordt en de najaarsbemesting wordt vergeten. Het strooien van een najaarsmeststof zorgt ervoor dat het gras sterker de winter ingaat. DCM Mix 6 is een langwerkende organische meststof met een hoog aandeel kalium. Kalium zorgt ervoor dat het gazon afhardt (sterker wordt). Het sterke afgeharde gazon is dan weerbaar voor de koude natte periode in de winter. Hierdoor krijgen ziektes en zwakteschimmels nauwelijks tot geen kans en gaat het gazon sterk de winter in. DCM Mix 6 zorgt daarnaast ook voor een mooie diepgroene kleur. Het voordeel hiervan is ook dat kalium de kans op mos verkleint en het gazon mooier de winter uit komt.

Wanneer u ook de mogelijkheid heeft om zuurstof in de bodem te brengen voor de winter, dan raden we aan dat altijd te doen.

 

Mosbestrijding op gazons

Op gazons met mosvorming is het raadzaam om 8,00 kg/are DCM Gazon Pur (NPK 8-4-20 +3 MgO) te strooien. Deze meststoffen bevatten naast de effectieve mosdoder een geringe hoeveelheid stikstof en magnesium. Het kali percentage is 20% en dat zorgt voor een donkergroene kleur en afharding van de plant. Dit in combinatie met goed verticuteerwerk en het bijbrengen van nieuw cultuurzaad.

De maanden september en oktober zijn uitermate geschikt om de grasmat weer in conditie te krijgen voor de wintermaanden. Met een goede bodemtemperatuur en genoeg vocht in de bodem, biedt het najaar de ideale omstandigheden om graszaad snel te laten kiemen. Doorzaaien zorgt ervoor dat de grasmat herstelt en onkruiden en ongewenste grassen geen kans krijgen om zich te vestigen in de bestaande mat. U kunt dan gebruik maken van Recover 2 Tetra (Advanta) of Sportivo (DSV zaden). We zien hele mooie professionele doorzaaimachines voor hoveniers in de handel voor nog betere resultaten.

Bij grote oneffenheden kunt u gebruik maken van fijne dressgrond. Te verkrijgen in bulk of in bigbags. Of in zakgoed middels DCM Vivimus gazon.

Bovenstaande werkzaamheden kunt u nog verantwoord uitvoeren tot eind oktober. In het najaar is de bodemtemperatuur nog hoog genoeg en de onkruiddruk aanmerkelijk lager dan in het voorjaar. Werk wel onder droge omstandigheden om geen structuurschade te creëren.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.