25 januari 2024

Meststof van verwerkte insectenfrass als bodemactivator

Laphrassea is een insectenmeststof die vrijkomt bij de kweek van zwarte soldaatvlieglarven. Het product bevat naast nutriënten ook chitine. Hieronder beschreven wat chitine is en wat hier de voordelen van zijn voor uw bodem.

Wat is chitine?

Chitine is een polysacharide die voorkomt als bouwstof in de celwanden van schimmels en in het uitwendige skelet van geleedpotigen, zoals insecten, kreeftachtigen en spinnen, waarbij het zorgt voor de stevigheid, ook van de pantsers. Doordat larven vervellen bij het groeien en deze velletjes in de frass, de grondstof voor  Laphrassea, achterblijven is deze zeer rijk aan chitine. Chitine is een bodem-bestanddeel, dat van nature thuishoort in de grond.

Wat zijn de voordelen van Laphrassea?

 1. Bevordering van nuttige bodemmicroben:
Chitine is een voedingsbron voor bepaalde bodemorganismen, zoals chitine-afbrekende bacteriën en schimmel, oftewel als je chitine toevoegt aan de bodem stimuleer je daarmee het type schimmels en bacteriën die deze afbreken. Deze micro-organismen spelen een rol bij het afbreken van organisch materiaal en het vrijmaken van voedingsstoffen die beschikbaar komen voor de plant.

2. Voeden van planten:
Laphrassea voedt planten met essentiële nutriënten.

3. Verbetering van bodemstructuur:
Laphrassea verbetert de bodemstructuur met organische stof.

De meststof werkt als bodemactivator, die de natuurlijke balans in de bodem terugbrengt. De meststof heeft een hoge N-P-K-efficiëntie, stimuleert het afweermechanisme van de plant en het is een meststof met een kleine voetafdruk: 0,02 kg CO2/kg. Het product is geschikt voor volle-grondstoepassingen.

Specificaties

NPK 3-3-3 en 75% organische stof.

Hoe werkt het? Bekijk het in onderstaande video.

Laphrassaea is de vervanger van Flytilizer, maar de werking zoals in de video is toegelicht is hetzelfde. Laphrassea wordt geproduceerd door Hello Nature, een Italiaans bedrijf wat in 1971 is gestart met de productie van organische meststoffen.