02 april 2024

Vruchtzetting peer

De peren staan deze week op veel plaatsen in stadium volle bloei. Het weerbericht voorspelt voor komend weekend hogere temperaturen van 18 tot 22 °C. Dit zijn ideale omstandigheden voor de toepassing van gibberellinen. Voor Conference adviseren we Novagib GA 4/7 als weinig bloemknop voorkomt. Bij normaal bloemknop is ons advies Promalin in te zetten. Dit geeft een verbetering in de vruchtvorm en vruchtgewicht. In beplantingen met wat minder bloem, kunt de rui beperken door een wat hogere dosering Promalin van 0,25 ltr/ha te gebruiken. Het optimale tijdstip van toepassing is tussen volle bloei en einde bloei.

Alleen op jonge bomen Conference, die nog niet goed gedragen hebben, is ons advies een mix van 2 tot 3 tabletten GA3 + 0,30 ltr Novagib of 0,15 ltr Promalin. Deze bespuiting kunt u uitvoeren in de afbloei tot één week na volle bloei.

Voor Doyenné du Comice is ons advies bij een matige bloemknopbezetting GA4/7 0,50 ltr/ha.
Tijdstip van toepassing: vanaf 20% bloei tot volle bloei. Overleg eventueel met uw adviseur.
Voor meer informatie, zie ons themabericht vruchtzetting peer 2024.


Advies voor Conference:

Weinig bloemknop:  GA4/7  0,50 ltr/ha
Matig bloemknop:  GA4/7  0,25 – 0,50 ltr/ha
Normaal bloemknop:  GA4/7  0,15 tot 0,25 ltr Promalin

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.