04 juni 2024

Nuttige insecten – Lieveheersbeestje

Dit jaar staat bij ons in het thema van de fruitteelt van de toekomst. Nuttige insecten zullen hier een grote rol in spelen, daarom zullen we de komende periode verschillende nuttigen behandelen. In dit bericht meer informatie over het lieveheersbeestje.

Latijnse naam: Coccinella septempunctata / Harmonia axyridis

Lieveheersbeestje als nuttig insect
Lieveheersbeestjes zijn roofkevers en komen in verschillende varianten voor. Het zevenstippig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata) en het Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) zijn voor de fruitteelt de belangrijkste soorten. Het zijn de larven van de lieveheersbeestjes die bijdragen aan de beheersing van diverse plaaginsecten. Voornamelijk larven in het vierde stadium.

Zowel het zevenstippige lieveheersbeetje als het Aziatisch lieveheersbeestje kunnen in korte tijd grote aantallen bladluizen eten maar hebben daarnaast ook duidelijk ieder hun eigen voorkeur. Zo eet het zevenstippig lieveheersbeestje naast bladluizen ook graag roze appelluis en speelt het Aziatisch lieveheersbeestje een belangrijke rol in de beheersing van perenbladvlo. Lieveheersbeestjes zijn met name effectief bij een grote prooidichtheid of in haarden welke zij in korte tijd kunnen bestrijden.

Op het moment dat er bladluizen in het gewas zitten, zijn er vaak ook mieren te vinden. Mieren komen namelijk af op de honingdauw die door de bladluizen geproduceerd wordt. Mieren zelf zijn niet schadelijk aan het gewas, maar zullen wel de bladluizen beschermen tegen de lieveheersbeestjes.

Vijanden
Wanneer lieveheersbeestjes worden uitgezet is het dus belangrijk te kiezen voor de juiste soort in het juiste gewas. Over het algemeen is het zevenstippig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata)  geschikt voor peer en het Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) voor appel.

Levenswijze
Lieveheersbeestjes overwinteren als adult in groepen bij elkaar op verscholen plaatsen. Er is slechts 1 generatie per seizoen. Eieren worden in groepjes van 10 tot 50 stuks op bladeren gelegd. De ontwikkeling van ei tot adult duurt enkele weken, de snelheid van deze ontwikkeling is grotendeels afhankelijk van de temperatuur. Onder optimale omstandigheden kan een vrouwtje tot 1.000 eieren leggen met een gemiddelde van 20 stuks per dag. Dat betekent dat ze zo’n 2 maanden eieren legt. Deze spreiding zorgt ervoor dat tijdens de zomermaanden lieveheersbeestjes in alle stadia tegelijk te vinden zijn.

Meer weten over onze blik op het telen van fruit in de toekomst en andere nuttige insecten die hierbij kunnen helpen? Lees hier meer.