12 juni 2024

Teeltadvies 12 juni 2024

Deze week in het teeltadvies: Wintertarwe fungicide en Aardappelen.

Wintertarwe fungicide

In veel tarwepercelen is in het vlagblad wat aantasting te zien van bruine roest. Daarnaast is bekend dat vochtige omstandigheden rond de bloei van de tarwe een hoger risico op aar fusarium geeft. Om de aantasting van roest bovenin het gewas aan te pakken en om aar fusarium te voorkomen kan een bespuiting worden uitgevoerd met Prosaro 1,00 ltr/ha of 1,2 ltr/ha Soleil. Prosaro heeft een veiligheidstermijn van 35 dagen. Houdt hier rekening mee wanneer dit op vroege tarwe toegepast wordt.

Aardappelen

Op sommige percelen staan de aardappelen boven, maar is er door de ongunstige weersomstandigheden geen onkruidbestrijding voor opkomst uitgevoerd. Op die percelen kan na opkomst met lage doseringen tegen het onkruid gespoten worden. Deze onkruidbestrijding kan worden gecombineerd met de phythopthorabespuitingen. Houdt bij het kiezen van de herbiciden in de mix rekening met rasgevoeligheid voor Basagran en Sencor. In Sencor tolerante rassen die ook Basagran verdragen kan rond opkomst tegen het onkruid gespoten worden met Sencor 0,075 – 0,10 ltr/ha & Basagran 0,15 ltr/ha & Boxer 0,5 – 1 ltr/ha & Designer 0,25 ltr/ha.

In sencor gevoelige rassen kan gespoten worden met Basagran 0,15 ltr/ha & Boxer 0,50 – 1,00 ltr/ha & titus 20 – 30 gr/ha & Designer 0,25 ltr/ha.

Om het effect van deze onkruidbestrijding op de aardappelen te verminderen, kan aan deze bespuiting Powerleaf Mangaan Plus 0,50 ltr/ha worden toegevoegd. Verschillende weersomstandigheden hebben invloed op de werking van de herbiciden. Zonnig weer geeft een scherpere werking van Basagran en donker, vochtig weer geeft een scherpere werking van Sencor. Houd hier rekening mee bij het samenstellen van de mix en overleg zo nodig met uw adviseur.

Op de vroegere percelen wordt het tijd om voor de aardappeltopluis te spuiten. Daarnaast komen hier en daar coloradokevers in de aardappelplanten. Om de aardappeltopluis en de coloradokevers tegelijkertijd te bestrijden, kan Inter Aprid 0,25 kg/ha worden toegevoegd aan de phythopthorabespuiting.

Naast phytophthora kan een aardappelgewas ook flink aangetast worden door alternaria. Waar phytophthora jong blad infecteert, zien we aantasting van Alternaria vooral in gewassen waar de sterkste loofgroei voorbij is. Alternaria is een schimmel die vooral onder stressvolle omstandigheden een aardappelgewas kan aantasten. Wanneer een gewas al flink ontwikkeld is en de groeiomstandigheden stressvol zijn, kan aan de phythopthorabespuiting een middel worden toegevoegd tegen Alternaria. Spuit hiervoor om de 10-14 dagen een middel tegen alternaria mee. Hiervoor zijn Narita 0,50 ltr/ha of Propulse 0,40 ltr/ha geschikte middelen. Houd er rekening mee dat deze middelen triazolen bevatten en scherp kunnen zijn voor het loof. Combineer deze middelen daarom niet met olie in de phythopthorabespuiting.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.