26 juni 2024

Teeltadvies 26 juni 2024

Deze week in het teeltadvies: plantstress, biostimulanten, bladmeststoffen, uien trips, uien valse meeldauw, aardappelen phytophthora en luis.

Uien trips

De populatieontwikkeling van tabakstrips, die schade kan veroorzaken in uien, verloopt sneller op het moment dat de temperatuur hoger is. In de uien zetten we het liefst Batavia in om trips schade te voorkomen. Batavia is een systemisch middel en zal dus door het gewas moeten worden opgenomen. De opname en verdeling van de werkzame stof in het gewas loopt het beste wanneer de bespuiting wordt uitgevoerd op een goed groeiend gewas. Spuit Batavia bij groeizaam weer en eventueel enkele dagen na een bladbemesting op een vitaal gewas.

Spuit Batavia 0,75 ltr/ha in combinatie met Codacide 1,50 ltr/ha of Astuss 0,75 – 1.50 ltr/ha. Controleer het uiengewas regelmatig op de aanwezigheid van trips in het hartje van de uienplant. Wanneer er enkele gele trips larven op de plant zitten, is Batavia goed bruikbaar. Wanneer het aantal trips op de plant hoger is, of de kleur van de trips meer oranje tot grijs is, heeft u te maken met een al verder ontwikkelde populatie. In dat geval zal door de langere aanvangswerking van Batavia het effect tegen kunnen vallen.

Wanneer de druk in het gewas te hoog is en er meer oudere trips aanwezig is kan er gecorrigeerd worden met Benevia 0,75 ltr/ha & Codacide 1,00 ltr/ha. Houd hierbij wel rekening met de extra driftreductie eisen die op het etiket van Benevia gevraagd worden.

Een andere manier om de ontwikkeling van trips te stoppen als de druk te hoog is, is door Tracer 0,15 – 0,20 ltr/ha toe te voegen aan de bespuiting met Batavia.

 

Uien valse meeldauw

Verschillende percelen zaaiuien hebben het gewasstadium van 4-5 pijpjes bereikt en gaan elkaar tussen de rijen raken. Hiermee breekt het moment aan om de uien te beschermen tegen valse meeldauw. De middelen die op dit moment nog beschikbaar zijn voor de bestrijding van valse meeldauw zijn allemaal preventieve systemische middelen. Voor een goede bescherming kan gestart worden met Zorvec Endavia 0,50 ltr/haVoor een goede opname kan dit gecombineerd worden met biostimulanten om te zorgen dat het middel op een goed groeiend gewas terecht komt. Om het beste spuitmoment te kiezen, kan gebruik gemaakt worden van het BOS-systeem van Van Iperen.

 

Aardappelen phytophthora en luis

Met het huidige weer lijkt de druk en het gevaar van phytophthora een beetje kleiner. Echter is in veel percelen waar enkele weken terug een besmetting was, nog steeds zieke plekken aanwezig. Laat daarom het interval tussen de bespuitingen niet te ver oplopen en blijf werkzame stoffen afwisselen om de phytophthora effectief te bestrijden en de gezonde planten gezond te houden.

Door het warme weer is in veel aardappelpercelen een toename te zien van luizen. Wanneer in deze periode veel luizen in het gewas voorkomen, kan opbouw van toxines die de luizen in de plant brengen, ervoor zorgen dat de plant toprol verschijnselen laat zien. Om dit te voorkomen kan wanneer er luizen worden waargenomen, een bespuiting worden uitgevoerd met Gazelle 0,25 kg/ha. Deze bespuiting kan worden gecombineerd met de fungicidebespuiting.

 

Weersomslag geeft plantstress, hoe helpen we onze gewassen daar doorheen?

Op dit moment hebben we te maken met behoorlijk zomerse omstandigheden.  Veel gewassen hebben de afgelopen periode ruim voldoende water gehad. Wanneer het weer ineens omslaat kan dit voor de gewassen stress opleveren. De wortels zullen harder moeten werken om vocht op te nemen. Daarnaast zal de matige conditie van verschillende percelen de vochtvoorziening in een drogere periode moeilijker maken.  Boven de grond zal het malse blad nog energie moeten steken in het vormen van een goede waslaag om beter bestand te zijn tegen droogte en hogere temperaturen. Daarnaast zal bij meer zomerse omstandigheden de UV-straling hoger zijn, waardoor het blad harder slijt.

De stress die veroorzaakt wordt door de omstandigheden, valt onder de noemer abiotische stress. Daarnaast heeft een plant ook te maken met zogenaamde planbare stress. Dit zijn cruciale momenten in de levenscyclus van een plant waarin extra energie nodig is voor een bepaald doel. Hierbij kun je denken aan loofgroei, knolzetting, bolling, bloei of afrijping van een gewas. Voor het weerbaar maken van gewassen tegen abiotische en/of planbare stress zijn verschillende producten beschikbaar.

Om de weerbaarheid van een gewas te verhogen tegen hoge lichtinstraling en vochttekort kunnen aminozuren en zeewierextracten een belangrijke rol spelen. Daarnaast kunnen plantextracten een plant goed door planbare stress heen helpen.

Aminozuren zijn de bouwstenen voor eiwitten en eiwitten zijn van cruciaal belang bij de aanmaak en opbouw van cellen (=groei). Door aminozuren aan de plant toe te dienen hoeft een plant geen energie te steken in het zelf produceren van aminozuren. De plant kan de toegediende aminozuren direct gebruiken voor opbouw van eiwitten en cellen en dit zorgt zo voor een constante groei.

Zeewierextract bevat citokinine, dit hormoon heeft een sterke invloed op het soepel houden van de celwanden, daardoor is de plant beter in staat om huidmondjes te openen en te sluiten waardoor een plant beter om kan gaan met koude en hitte. Daarnaast zorgt dit hormoon ervoor dat de plant meer suikers aanmaakt in bovengrondse en ondergrondse delen waardoor een plant beter bestand is tegen stress omstandigheden. 

Plantextracten kunnen ervoor zorgen dat processen op celniveau in de plant beter verlopen. Hierdoor gaat minder energie verloren. Dit effect wordt met name veroorzaakt doordat de plantextracten ervoor zorgen dat de plant op celniveau minder ‘slijt’. Zeker in een periode waarin al veel van een plant gevraagd wordt, kunnen plantextracten zorgen dat minder energie nodig is voor herstel en onderhoud van de cellen, en meer energie ten gunste komt van de opbrengst.

 

Stimuplant Multimix

Stimuplant multimix is een brede mix van mineralen (NPK en sporenelementen), aminozuren en zeewierextract. De samenstelling van stimuplant multimix is gebaseerd op de mineralen die in het plantsap gemeten worden, en van groot belang zijn voor een goede groei en kwaliteit. In Stimuplant Multimix wordt bladvoeding gecombineerd met aminozuren en zeewierextract, waardoor een plant gemakkelijker aan essentiële bouwstenen komt om zich te blijven ontwikkelen. Zeker in een periode waar door natte omstandigheden de beschikbaarheid van nutriënten twijfelachtig kan zijn, geeft het toedienen van nutriënten via het blad voordelen.  Door de toevoeging van aminozuren is het product zacht voor het gewas. Aminozuren en zeewierextract reduceren de effecten van stress in de plant tijdens hitte, droogte, groeipieken en chemische bespuitingen.

Stimuplant Multimix is toepasbaar in veel gewassen, zoals aardappel, ui, en mengbaar met fungiciden.

Advies: Stimuplant Multimix 2,50 ltr/ha (wekelijks) – 5,00 ltr/ha (om de 14 dagen)

 

Stimuforce asco

Wanneer een antistressboost nodig is kort voor een extreme periode is Stimuforce Asco het aangewezen product. Stimuforce Asco is een zeewierextract dat natuurlijke planthormonen bevat die o.a. de productie van suiker stimuleren. Ook de huidmondjes worden gestimuleerd feller en sneller te reageren op de wisselende weersomstandigheden. Het vochtverlies door verdamping wordt ook hierdoor beperkt. Bij het toepassen van Stimuforce Asco is het belangrijk om dit te gebruiken vóórdat een plant in een stresssituatie is. Stimuforce Asco zet een plant namelijk aan tot een tijdelijk hogere suikerproductie. Dit zorgt ervoor dat de plant op het moment dat er stress optreedt, meer energie beschikbaar heeft. Wanneer Stimuforce Asco wordt ingezet als de plant al stress heeft, geeft deze extra suikerproductie juist een zwaarder belasting van de plant in de toch al moeilijke omstandigheden. Wanneer het op het goede moment wordt toegepast zal een bespuiting met Stimuforce Asco 2,00 ltr/ha zorgen dat een gewas gemakkelijker door een stressperiode heen komt. Wanneer de Stimuforce Asco wordt gecombineerd met Stimuplant Multimix, kan een dosering van Stimuforce Asco 1,00 ltr/ha gebruikt worden.

 

Stimuplant 4-Good

Stimuplant 4-Good is een biostimulant die zeer geschikt is om toe te passen in een schema om een plant door ‘planbare stress’ heen te helpen. In deze biostimulant zorgen planteigen stoffen ervoor dat de plant efficiënter water en mineralen gebruikt. Dit komt enerzijds doordat Stimuplant 4-Good het PHT2;1 gen in de plant activeert. Dit gen zorgt in de plant voor fosfaat transport. Hierdoor gaat een plant na een behandeling met Stimuplant 4-Good efficiënter om met fosfaat. Aan de andere kant worden bij een hoge activiteit in een plantencel reactieve verbindingen gevormd. Deze verbindingen zorgen voor schade en veroudering in de plantencel. In planten die met Stimuplant 4-Good behandeld zijn, worden minder van deze verbindingen gemeten, wat betekent dat de plantencellen minder snel zullen slijten. Hierdoor is minder energie nodig voor ‘schadeherstel’ in de plant. Met name in aardappelen is ervaring opgedaan met deze biostimulant. Omdat het bij deze biostimulant vooral gaat om het op peil houden van bepaalde stoffen in de plant, moet deze worden toegepast op basis van het gewasstadium, ongeacht de weersomstandigheden. Een tijdige toepassing van dit product zal dan ook zorgen dat een gewas weerbaarder is tegen extremen.

Om een plant met Stimuplant 4-Good tegen planbare stress te beschermen, is het advies om vanaf het erwtjes-stadium van de plant driemaal een bespuiting uit te voeren met Stimuplant 4-Good 2,00 ltr/ha. Het interval tussen deze bespuitingen is 2 weken. In de meeste gevallen kan de toepassing van Stimuplant 4-Good gecombineerd worden met de fungicide bespuiting.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.