10 juli 2024

Teeltadvies 10 juli 2024

Deze week in het teeltadvies: aardappelen phytophthora, uien en bieten bladvlekken.

Aardappelen phytophthora

De druk van phytophthora in aardappelen is dit jaar enorm hoog. Aan het begin van het seizoen was er een schema opgesteld waarmee de bespuitingen zo kunnen worden uitgevoerd dat de werkzame stoffen goed worden afgewisseld. Hiermee wordt de ontwikkeling van verminderd gevoelige phytophthora stammen zoveel mogelijk tegengegaan. Vanwege de hoge druk dit jaar, voorzien we dat het schema met 14 bespuitingen in het seizoen niet overal afdoende zal zijn. Om toch zo goed mogelijk de beschikbare middelen in te zetten, is het schema uitgebreid. Beide schema’s kunt u hier downloaden.

Uien

In uien zijn de laatste tijd de omstandigheden zodanig dat valse meeldauw zich snel in het gewas kan ontwikkelen. Ook zijn veel uiengewassen de laatste tijd hard gegroeid. Zorg er daarom voor dat de gewassen goed beschermd worden. De middelen die op dit moment nog beschikbaar zijn voor de bestrijding van valse meeldauw zijn allemaal preventieve systemische middelen. Voor een goede bescherming kan gestart worden met Zorvec Endavia 0,50 ltr/ha. Voor een goede opname kan dit gecombineerd worden met biostimulanten om te zorgen dat het middel op een goed groeiend gewas terecht komt. Op uiengewassen die al verder ontwikkeld zijn, kan vanaf bolvorming ook gebruik worden gemaakt van Fandango 1,25 ltr/ha. Zeker als dit gewassen zijn waar al twee bespuitingen met Zorvec Endavia zijn uitgevoerd, is het verstandig om een keer af te wisselen. Om het beste spuitmoment te kiezen, kan gebruik gemaakt worden van het BOS-systeem van Van Iperen.

Bieten bladvlekken

Op de verder ontwikkelde bietenpercelen worden al bladvlekken met cercospora gevonden. Zeker bij schimmelbestrijding in bieten geldt dat de eerste klap een daalder waard is. Wanneer er in het perceel vlekjes worden gevonden is het verstandig om op korte termijn een bespuiting uit te voeren. Op die manier kan het gewas schoon gehouden worden. Ervaringen uit de afgelopen jaren laten zien dat percelen waar op tijd begonnen is met de schimmelbestrijding, ook het langste schoon blijven.

Voor de bestrijding van bladvlekken door onder andere cercospora kan een bespuiting worden uitgevoerd met een combinatie van Bicanta 1,00 ltr/ha & Tern 0,50 ltr/ha. Uit meerjarige proeven is gebleken dat een toevoeging van bladmeststoffen aan deze bespuiting zorgt voor gezonder blad op het bietengewas. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van Powerleaf Koper Zwavel 2,50 ltr/ha.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.