03 oktober 2024

In de klei of in het zand

Over de samenwerking tussen Agrowin en Van Iperen

Agrowin is in 1989 opgericht en heeft twee vestigingen, een in Winterswijk en de andere in Goor. Het bedrijf legt zich toe op de advisering en verkoop van onder andere gewasbeschermingsmiddelen, zaaizaden en meststoffen. Agrowin is een belangrijke partner van Van Iperen in het oosten van het land. Agrowin telt 21 medewerkers, waarvan het grootste deel in de buitendienst. Arjan van Belle (r), verantwoordelijk voor de in- en verkoop van meststoffen bij Van Iperen en eerste aanspreekpunt voor Agrowin, praat met twee vertegenwoordigers van het bedrijf over de samenwerking: Wim Jaspers (l) en Pascal Bruggeman (m).

Wim Jaspers is adviseur loonwerk en veehouderij. Vier jaar geleden nam hij afscheid van Van Iperen als groeispecialist rundveehouderij. Niet omdat hij het niet meer naar zijn zin had, maar vanwege de afstand woon-werkverkeer. Ook wilde hij graag weer meer de praktijk in, op bezoek bij klanten en hen adviseren. In Agrowin vond hij een uitstekend alternatief. Wim: “Beide bedrijven hebben een vergelijkbare cultuur. Service en advies zijn de belangrijkste kernwaarden.”

Pascal Bruggeman is verantwoordelijk voor de inkoop. 22 jaar geleden kwam hij in dienst van Agrowin. “De eerste contacten met Van Iperen dateren uit 2006. Sinds 2016 is de relatie meer en meer geïntensiveerd en vindt er veel kennisuitwisseling plaats. Zo is er steeds meer contact met de technische mensen van Van Iperen. Eén van de akkerbouwspecialisten van Van Iperen heeft hier al meerdere keren voor onze buitendienstmedewerkers gestaan om te praten over teelten en de toepassing van meststoffen daarin. Dat zijn heel interactieve bijeenkomsten.”

Grote betrokkenheid

Kenmerkend voor Agrowin is de grote betrokkenheid bij de klanten. Ook daarin is veel hetzelfde als bij Van Iperen. Wim: “De contacten zijn intensief en heel laagdrempelig.” Pascal: “Vandaag bestellen is morgen leveren. We hebben eigen auto’s en eigen chauffeurs, die weten precies waar de bestelling bij de klant moet staan. Negentig procent van de handel brengen we zelf weg. De vloeibare bemesting komt bij Van Iperen vandaan en wordt rechtstreeks geleverd. Die chauffeurs hebben dezelfde instelling als die van ons.”

De bedrijven weten elkaar ook steeds vaker te vinden als het gaat om het aanleggen van proeven, bijvoorbeeld met fertigatie, bemesting en precisielandbouw. Wim: “In grasland hebben we bij een aantal klanten van Agrowin gezamenlijk een smaakproef en een sporenelementenproef aangelegd.”

Gezamenlijke proeven

Inmiddels worden er ook proeven gedaan met fertigatie in de uien en in de lelies. Arjan: “Je ziet dat de samenwerking tussen Agrowin en Van Iperen zich steeds meer uitbreidt. Was het in het verleden vooral rundveehouderij en grasland, nu doen we ook steeds meer samen op het gebied van akkerbouw. Dat komt ook doordat teelten verschuiven naar het oosten van het land. Dat gaat vooral om de uien. In Zeeland wordt het steeds lastiger door het gebrek aan zoet water.” Pascal: “We hebben ook hier steeds vaker met droogte te maken, maar we hebben wel water beschikbaar om te kunnen beregenen. Komt er bij langere periodes van droogte een beregeningsverbod, dan kan fertigatie de oplossing bieden. Daarom zijn de proeven die we nu hebben liggen zo belangrijk. Daarmee kunnen we aantonen dat het anders en efficiënter kan.”

Klankbordgroep

Binnen de veehouderij is er door Van Iperen een klankbordgroep opgericht waar vijf verschillende bedrijven aan deelnemen. Arjan: “Wim Jaspers en Piet Riemersma brachten indertijd de rundveehouderij bij Van Iperen binnen. Intern werden zij al snel de koeienkoppen genoemd.” Wim: “Voor die tijd kenden ze in Westmaas inderdaad geen koeienkoppen.” Met het vertrek van Wim naar Agrowin vier jaar geleden, rees binnen Van Iperen de vraag hoe de kennis over de veehouderij geborgd kon worden binnen het bedrijf. Dat resulteerde in de klankbordgroep. Arjan: “Het is nu alweer even geleden, maar de afgelopen jaren kwamen we ongeveer drie keer per jaar bij elkaar om teelttechnische zaken door te nemen. Ook de commerciële kant wordt op een hele transparante manier met elkaar besproken. Daar wordt iedereen beter van.”

Wim: “Los van de klankbordgroep informeren we elkaar ook over de markt. Wat zijn de marktontwikkelingen en hoe is het met de beschikbaarheden? Dat geldt niet alleen voor de meststoffen, maar ook voor de gewasbeschermingsmiddelen.” Pascal: “Ik heb tegenwoordig veelvuldig overleg met de mensen van Van Iperen over de verschillende middelen. Naast het leveren van producten, bieden ze mij ook nuttige informatie over de markt, beschikbaarheden en technische informatie. We houden elkaar goed op de hoogte en dat is beide kanten op.” Pascal: “Wij bieden bijvoorbeeld onze kennis als het gaat om gewasbeschermingsmiddelen in de mais- en grasteelt. Daar hebben wij als Agrowin veel meer expertise in.”

Klei en zand

Pascal: “Agrowin heeft niet de omvang van een partij als Van Iperen. Zo kunnen wij niet heel veel investeren in ontwikkeling en onderzoek naar bijvoorbeeld fertigatie en precisielandbouw. Dan moet je aansluiten bij een groter bedrijf. Dan past Van Iperen strategisch heel goed bij ons.” Wim: “Zij leveren veel input, op onze beurt bieden wij hen de gelegenheid om hier proeven te doen. Van Iperen komt uit het westen van het land en heeft voornamelijk ervaring op kleigrond. Hier wordt geteeld op zandgrond. Dat biedt voor Van Iperen weer nieuwe inzichten.”

Wim: “Kennis en techniek staan voorop, dat willen we overbrengen naar onze klanten. We lopen aan tegen vraagstukken als: hoe kunnen we met minder kunstmest voldoende goed ruwvoer telen, hoe kunnen we met minder chemie lelies blijven telen, hoe kunnen we met minder water uien blijven verbouwen, etc. Die vragen moeten we beantwoorden. De omzet volgt dan wel, maar dat is niet onze eerste drijfveer.”

Arjan: “Agrowin is voor ons een plezierige partner waar we open en transparant mee communiceren en samenwerken. Op meerdere vlakken kunnen we veel voor elkaar betekenen. We dienen een gezamenlijk doel.”