Het blijft een uitdaging om wegwijs te worden in de jungle van de vele soorten biostimulanten. Als Van Iperen gaan we deze uitdaging maar al te graag aan en testen we biostimulanten van vele leveranciers op vele gewassen. Deze proeven worden uitgevoerd door ons onderzoeksteam, dat maakt het onderzoek solide en gestructureerd. Het doel van deze onderzoeken is om per gewas te bekijken wat de parels uit de biostimulanten kunnen zijn voor de specifieke situatie. Uit deze onderzoeken komt betrouwbare data op het gebied van wortel- en plantontwikkeling. Gewasafhankelijk worden de producties ook meegenomen. Een vitale plant die goed groeit laat dit ook zien. Op basis van cameratechnieken en bepaalde software kunnen we ook vaak een betrouwbaar getal aan bijvoorbeeld worteloppervlakte hangen. Zo is de visuele beoordeling vanuit mensen uitgesloten en kunnen we bouwen op data.
Vandaag zoomen we in op de groenteelt. Het zijn vaak proeven waarbij we een combinatie maken tussen microbiële en niet-microbiële producten. Het is bekend dat biostimulanten onder omstandigheden van stress het beste presteren. Dat is ook de reden dat er wisselende resultaten zijn. Om de betrouwbaarheid van de producten te testen zijn de proeven meerdere keren herhaalt. Er is afgelopen tijd veel uitgetest in groente waaronder komkommer, paprika en tomaat.
Er zijn proeven gedaan in zowel steenwol als organische substraten. Hierbij is ook de microbiële biomassa gemeten. Hieruit blijkt dat organische substraten een hoger maar ook stabielere biomassa hebben. Met biostimulanten is de impact op de biomassa ook groter in organische substraten dan steenwol. Voor beide substraten zijn voordelen gemeten bij gebruik van biostimulanten. Dit verschil wordt echter groter op organische substraten.
Per substraat is ook weer een andere aanpak van biostimulanten gewenst. Zo doen bepaalde biostimulanten het beter op organische substraten dan op steenwol. Buiten het type substraat is het vaak ook belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen. Uit de proeven blijkt dat het vroegtijdig toevoegen bij de plantenkweker voordelen biedt ten op zichtte van een toepassing op de teeltlocatie.
Hieronder een opsomming van producten die getest zijn. Zoals hierboven beschreven is er per gewas/substraat een maatwerk aanpak nodig! Sommige biostimulanten kunnen het beste worden ingezet bij hoge plantbelasting, aankomende weersomslag, zwak groeiende variëteiten en bij andere kritische groeimomenten in de teelt.
We zien hieronder een verbeterde beworteling in komkommer. Ook zien we een kleine productiestijging van de biostimulanten.
Hieronder zien we een verbeterde zetting na toevoeging van Stimuplant 4-Terra. De plant heeft hierbij dus zichtbaar meer energie/kracht.
Hieronder zien we een verbetering van de producties na toevoeging van verschillende schimmels en bacteriën in tomaat.
Benader uw bemestings- en biostimulanten specialist voor meer informatie en advies op maat.