Als Van Iperen vinden we het doen van proeven belangrijk omdat er steeds meer middelen wegvallen. Door het doen van proeven onderzoeken we welke groenere alternatieven er zijn en hoe ze werken. Van Iperen heeft in samenwerking met Hortipro een proef uitgezet in de kerststerrenteelt. In deze proef wordt onderzocht of het mogelijk is om plaaginsecten groen te bestrijden. Een onderdeel van de groene bestrijding is de intensieve monitoring van volwassen witte vlieg met feromoonvallen.
In de kerststerrenteelt is wittevlieg een bekende uitdaging. Wittevlieg kan schade aanbrengen aan het gewas door zich te voeden met plantensap en daardoor de plant te verzwakken. In deze proef worden naast feromonen ook roofmijten en sluipwespen uitgezet in de kassen om wittevlieg te beheersen. De roofmijten en sluipwespen pakken de wittevlieg aan in de jongere stadia in de levenscyclus. Het is momenteel nog niet mogelijk om biologie in te zetten voor de volwassen wittevlieg. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om feromonen in te zetten voor intensieve monitoring van de volwassen wittevlieg.
Een groot deel van de kerststerren wordt geëxporteerd naar Engeland. Hier geldt een 0-tolerantie als het gaat om de tabakswittevlieg, vandaar dat het belangrijk is de wittevlieg wel aan te pakken.
Een feromoon is een geurstof die normaal wordt verspreid door mensen en dieren. Door de feromonen kunstmatig na te maken, kan het in de teelt worden ingezet. De geur van het feromoon zorgt ervoor dat mannetjes en vrouwtjes van de wittevlieg worden aangetrokken naar de vangplaat. Het feromoon zit in een buisje wat in een gat in de vangplaat kan worden gestopt. Hierdoor kunnen ze snel worden gesignaleerd.
Feromoonvallen zijn nog niet eerder ingezet in kerststerren, wel worden ze al langer ingezet in bijvoorbeeld Gerbera’s.
Proefopzet
Voor deze proef is de kas opgedeeld in twee delen. In de ene helft van de kas hangen tachtig vangplaten per hectare met feromoonvallen, aan de andere kant niet. Wekelijks wordt er tijdens de scouting gekeken wat het algemene beeld is van de gewassen en de plagen. Daarnaast wordt er aan allebei de kanten van de kas twaalf gele vangplaten van Van Iperen geteld op aanwezige plaaginsecten. Naast deze proefkas worden de ontwikkelingen van plagen gevolgd bij andere locaties met andere plaagbestrijdingsmanieren. Dit geeft een indicatie van de plaagdruk op een bepaald moment.
Momenteel loopt de proef nog en is de data nog niet geanalyseerd. We hopen een beter beeld te krijgen over de meerwaarde van feromonen in de intensieve monitoring van wittevlieg in een groene teelt.