15 september 2023

Soortenrijk grasmengsel voor ecologisch zonnepark

Het zonnepark Oudenhoorn moet voldoen aan nieuwe eisen voor verduurzaming en een ecologisch verantwoorde inpassing in het polderlandschap. Op een terrein van ruim 20 hectare wordt na afronding van de werkzaamheden met behulp van 46.500 zonnepanelen 23 GWh groene stroom elektriciteit per jaar opgewekt. Hovenier Jaco Quak uit Abbenbroek en adviseur Bart Boot van Van Iperen zijn nauw betrokken bij de landschappelijke inrichting van het park.

 

Jaco Quak over het project: “Farm Frites wil de fabriek in Oudenhoorn energieneutraal maken en heeft daarom het initiatief voor het zonnepark genomen. Uiteindelijk moet het park jaarlijks genoeg elektriciteit leveren voor 8.000 huishoudens, dus een deel van het dorp kan ook aangesloten worden op het park”, aldus Quak, die al sinds jaren de vaste hovenier van Farm Frites is.

 

Adviseur Bart Boot: “Om een zonnepark te ontwikkelen met een sterke nadruk op ecologische verantwoordelijkheid, hebben we samengewerkt met Wageningen University Research (WUR) om onderzoek te doen naar de aanwezigheid van insecten en vogels in het gebied. Het doel was om ervoor te zorgen dat deze dieren voldoende kruiden, planten en bomen zouden vinden om een gezonde leefomgeving te hebben in het nieuwe park. Uiteindelijk hebben we in samenwerking met WUR de ideale combinaties van inheemse kruiden samengesteld.”

 

Een cruciaal aspect van het zonnepark wordt gevormd door de verhoogde aarden wallen, die zijn ontworpen om het zicht op de zonnepanelen voor de omwonenden zo veel mogelijk te beperken. Deze wallen worden tevens verfraaid met groene beplanting, waaronder bomen en diverse plantensoorten, waardoor de omwonenden kunnen genieten van een gevarieerde groene bufferzone waar vogels en insecten een natuurlijke habitat vinden.

 

Boot: “Voor de uitgestrekte gebieden onder de zonnepanelen in het park hebben we gekozen voor het EUROGRASS BermenDivers mengsel van DSV zaden. Dit mengsel bevat diverse soorten grassen maar ook smalle weegbree en witte klaver. Daardoor is het niet alleen bevorderlijk voor de biodiversiteit, maar ook gemakkelijk te onderhouden.”

 

DSV zaden

Foto bijschrift: Aanlegfase zonnepark met aarden wallen Oudenhoorn met EUROGRASS BermenDivers.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.