Rassenadvies zaaiuien

U bent hier: Home > Rassenadvies zaaiuien


Wanneer u druk van ziekten of plagen verwacht kunt u hierop inspelen met de keuze van uw ras. Maar ook na de raskeuze kunt u al preventieve stappen zetten om de druk van bijvoorbeeld fusarium of uienvlieg laag te houden. We hebben alle informatie hierover verzameld op deze pagina.

 

Meststoffen

Een goede start is de basis voor een vlotte opkomst. Van nature heeft de uienplant een matig wortelstelsel en een relatief hoge fosfaatbehoefte. Fosfaat zorgt voor een vlotte kieming en weggroei van het uiengewas. Om op een veilige manier de uien van goed, beschikbaar fosfaat te voorzien, kunt u Powerstart Food gebruiken.

De voordelen van Powerstart Food in uien:

  • Betere opkomst
  • 1% meer planten
  • Snellere groei na opkomst
  • 3% meer planten in 40>
  • Sterker wortelgestel
  • 3% meeropbrengst
  • Besparing op fosfaat t.o.v. breedwerpig toegepast

 

Biostimulanten

Nemater en Stimuter zijn biostimulanten die vanaf de start van de uienteelt worden toegepast om gezonder loof en meer haarwortels te ontwikkelen. Meer haarwortels aan de plant zorgen ervoor dat er een betere opname van voedingstoffen en vocht uit de bodem plaatsvindt. In combinatie met het gezondere loof zorgt dat ervoor dat de uienplant aan het eind van de teelt optimaal kan gaan bollen. Uien die onder stressvolle bodemomstandigheden weggroeien ondervinden door de toepassing minder groeibelemmering.

Uien- en bonenvlieg

Door het wegvallen van de insecticide coating enkele jaren geleden in combinatie met het late en koude voorjaar waren de problemen met de uien/bonenvlieg behoorlijk. In de gebieden met een verhoogde druk resulteerde dit tot veel wegval van planten. Ondanks de huidige (bio)chemische en alternatieve gewasbeschermingsmiddelen is het uitdagend en in de praktijk bijna onmogelijk om te de uienvliegschade beheersbaar te houden. Het toepassen van de SIT techniek raden we daarom bij u aan. Mocht u meer informatie willen over het toepassen van de SIT techniek kunt u contact opnemen met onze adviseurs.

Voor de bestrijding van uienvlieg is de Steriele Insecten Techniek van De Groene Vlieg een betrouwbare en uitstekende optie. Informeer bij uw specialist naar de mogelijkheden.

Wanneer u geen gebruik kunt maken van de Steriele Insecten Techniek en/of wanneer u een aantasting verwacht van bonenvlieg en/of bodeminsecten kunt u met andere teeltmaatregelen hierop inspelen. De teeltmaatregelen die u kunt toepassen zijn gericht op het versnellen van de opkomst waardoor de uien minder gevoelig zijn voor een eventuele aantasting door uienvlieg, bonenvlieg of bodeminsecten. De teeltmaatregelen worden hierna toegelicht.

De toelating van Vydate is komen te vervallen. Als alternatief voor uien/bonenvlieg kunnen Belem of NEMguard ingezet worden tijdens het zaaien. Belem bevat een pyrethroide waardoor de larve van de uienvlieg bij contact met dit granulaat doodgaat. De beste positie voor Belem is tussen het zaad en de bovengrond. NEMguard is een biologische nematicide op basis van knoflookextraxt. Het is een aangewezen vervanger als het om de beheersing van de vrijlevende aaltjes gaat. Naast deze aaltjeswerking geeft NEMguard bij voldoende vocht ook werking op de larven van de uienvlieg/bonenvlieg. Door NEMguard en Powerstart Flores te combineren is de hoogste opbrengst te bereiken.

 Advies: 

  • Belum 12 kg/ha (granulaat in de rij) (uien/bonenvlieg en ritnaalden werking)
  • Nemguard 20 kg/ha (granulaat in de rij) (aaltjeswerking + nevenwerking uien/bonenvlieg)

Bij de toepassing van Belem is het belangrijk dat dit word toegepast tussen het zaad en de bovengrond, gaat het om de bestrijding van ritnaalden dan is de beste positie om het onder het zaad toe te passen.

 

Fusarium

Op percelen waar u druk van fusarium verwacht, is het fusarium tolerante ras Hysky een goede optie. Hysky is geschikt voor de lange bewaring en is een vroege, ronde en harde ui. Deze is geschikt voor alle grondsoorten. Aanvullend kan er gekozen worden voor een grondbehandeling met 0.60 ltr Rudis per hectare. Inwerken voor het zaaien.