29 februari 2024

Onkruidbestrijding voorjaar

Door het natte najaar is op veel bedrijven na de oogst geen bespuiting meer uitgevoerd. Hier is binnenkort een onkruidbestrijding nodig. Op deze manier ontstaat een schone zwartstrook tijdens de bloei. Qua middelenkeuze kunt u glyfosaat inzetten, eventueel gecombineerd met de bodemherbicide AZ 500 in 0,3 l per ha boomgaard. Na het weekend verwacht het KNMI een periode met wat droger weer. Ons advies is om deze periode hiervoor te gebruiken.
Op dit moment zijn drie merken glyfosaat beschikbaar voor toepassing in grootfruit. Hieronder volgt in de tabel een overzicht. Voor kleinfruit gelden andere doseringen en voorschriften. In de tabel gaan we uit van strokenbehandeling in grootfruit. Zie hiervoor het etiket.

Voor een betere werking is toevoeging van Squall, in 0,5 l/100 l water bij glyfosaat zinvol.
Toepassing van groeistoffen (MCPA of 2.4 D) heeft alleen zin onder groeizame omstandigheden.
Daarvoor is het nu te vroeg en te koud.

Tabel 1. Overzicht merken glyfosaat in grootfruit, strokenbehandeling

Merk Glyfosaat gram/liter Dosering in ltr per ha zwartstrook Dosering in ltr per ha boomgaard Maximaal aantal toepassingen per jaar Maximaal aantal ltr per ha, per jaar
Roundup Dynamic 500 1,4-2,1 1 2 2,1
Roundup Max 450 1,5-2,4 1,2 1 1,2
Touchdown Quattro 360 2 1 1 1

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.