02 april 2024

Schurft

In zuidwest NL is het zaterdagochtend gestart met regenen, in midden NL in de loop van zaterdagmiddag/avond. Voor het afgelopen Paasweekend is nu een zware tot zeer zware schurftinfectie berekend.

Veel telers hebben vrijdag (regio Zeeland) of zaterdagochtend (regio Midden-NL) een behandeling tegen schurft uitgevoerd. De voorspellingen in het waarschuwingsmodel geven voor deze week opnieuw kans op matige tot zware infecties. Via Mijn Iperen, kunt u de ontwikkeling van infecties 24 uur per dag volgen. Gezien de gewasontwikkeling, bloei bij peer en rose knop bij appel, is dit een belangrijke fase in de schurftbestrijding. Een aantal telers heeft gisteren al een nieuwe behandeling uitgevoerd.

Zeker in beplantingen waar vorig jaar schurft voorkwam, is ons advies geen risico te nemen en deze infectie van Pasen ook curatief te bestrijden. Dit geldt ook voor beplantingen waar de laatste bespuiting begin vorige week is gezet. Als een curatieve bestrijding nodig is, dan in deze fase kiezen voor Scala/Chorus plus Delan/Delan Pro/captan of Faban. Dit is een combinatieproduct van Delan plus Scala. Aan Faban geen preventief middel toevoegen.

Als een preventieve behandeling nodig is bij appel, dan gaat onze voorkeur uit naar Delan Pro. In tegenstelling, tot wat op het etiket staat, kunt u Delan Pro prima mengen met bladbemesting.
Bij peer gaat nu, in de vroege regio’s, de voorkeur uit naar captan, in verband met het risico van neusrot. Neusrot kan infecteren zodra de bloemblaadjes gaan vallen.

Captan  1,80 kg/ha
Delan DF 0,50 kg/ha
Delan Pro  2,50 ltr/ha
Soriale  1,86 ltr/ha
Faban 1,20 ltr/ha
Scala 0,75 ltr/ha
Chorus 0,40 kg/ha

Scala en Chorus altijd mengen met een preventief middel

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.