15 mei 2024

Teeltadvies 15 mei 2024

Deze week in het teeltadvies: aardappelen phytophthora, bieten luizen en ziektebestrijding plantuien.

Aardappelen phytophthora

Hoewel veel aardappelen er nog niet aan toe zijn, is het belangrijk om op de percelen waar al aardappels boven staan, te starten met fungicidebespuiting om het gewas vrij te houden van Phytophthora.
Voor een infectie door phytophthora zijn sporen nodig en gunstige (vochtige) omstandigheden om de sporen te laten kiemen. Verder maakt snelle loofgroei een gewas extra kwetsbaar voor infectie met phytophthora. Zeker bij vroege percelen zijn alle omstandigheden dusdanig dat er behoorlijk risico is op infectie. Gebruik daarom de momenten dat de spuitomstandigheden optimaal zijn om het gewas zo goed mogelijk te beschermen. Houdt hierbij ook rekening met de snelle loofgroei door het interval niet te lang te laten worden.
Omdat we met verschillende stammen te maken hebben met verschillende gevoeligheid voor werkzame stoffen, is het advies om altijd meerdere werkzame stoffen te combineren. Verder wordt het beste resultaat verkregen als elke bespuiting met een ander middel wordt uitgevoerd ten opzichte van de vorige bespuiting. Voor de keuze van de middelen kan dit schema gebruikt worden.

Bieten luizen

Met de stijgende temperaturen van de afgelopen tijd, zijn in steeds meer bietenpercelen luizen te vinden. Met name groene luizen kunnen vergelingsvirus in bieten overbrengen. Controleer daarom de bietenpercelen regelmatig. Vanaf twee groene luizen per tien planten is de schadedrempel voor groene luizen bereikt. In dat geval kunnen de luizen bestreden worden met Teppeki 140 gr/ha of Pirimor 0,40 kg/ha. Zeker onder de vochtige omstandigheden die de komende tijd worden aangegeven, kan de dampwerking van Pirimor goed meehelpen bij het bestrijden van luizen.

Ziektebestrijding plantuien

Op veel percelen plantuien is al behoorlijk wat loof aanwezig. Samen met de vochtige omstandigheden en de hogere temperaturen, maakt dit het risico op valse meeldauw groter. Start daarom op tijd met het beschermen van het gewas. Het advies is om de eerste twee bespuitingen uit te voeren met Zorvec Endavia 0,50 ltr/ha. Na twee bespuitingen met Zorvec Endavia, kan twee keer een bespuiting uitgevoerd worden met Fandango 1,25 ltr/ha. Met Fandango wordt het gewas niet alleen tegen valse meeldauw beschermd, maar ook tegen bladvlekkenziekte. Houd bij het toepassen van Fandango wel rekening met het feit dat dit middel beter niet bij scherpe weersomstandigheden gespoten kan worden.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.