Bijna twee jaar geleden liep Leon Kouwenhoven, teeltspecialist bij OK Plant in Naaldwijk, tegen een uitdaging aan bij het inzetten van zijn biologie. Hij werkt met montdorensis tegen trips, maar merkte dat hij zijn roofmijten niet goed over de tafel verdeeld kreeg. Aan de zijkanten van zijn kappen zag hij meer tripsdruk dan in het midden. Om dit op te lossen stelde hij zijn verblazers zo in, dat ze meer naar de buitenkant gericht waren. Het resultaat was een lagere tripsdruk aan de rand van zijn kappen, maar juist meer druk in het midden. “Ik was eigenlijk het probleem aan het verplaatsen.”
Henk van der Meer is specialist gewasbescherming en komt met grote regelmaat bij OK Plant. Hij zag de uitdaging van Leon ook: “Een gelijke verdeling van de biologie is bij orchideeën extra belangrijk omdat de planten in vazen staan. Als een roofmijt in een vaas zit, zal hij niet snel naar een andere vaas verplaatsen.” Leon vroeg Henk en accountmanager Gerard Bok om mee te denken over een oplossing voor dit probleem.
Niet lang daarvoor kregen Henk en Gerard dezelfde vraag van Pligt Professionals. Zij liepen tegen eenzelfde uitdaging aan. Een nieuw verdeelsysteem voor biologie moest aan een aantal voorwaarden voldoen.
Met deze voorwaarden zijn Gerard en Henk met een aantal fabrikanten gaan praten. Wim van Wijk Techniek kwam uiteindelijk met een geschikt systeem. In dit systeem zit de biologie in buizen die over de gehele breedte van de kap hangen. Op het moment dat het systeem aangezet wordt, gaan de buizen draaien en valt de biologie via gaatjes in de buizen op het gewas. “En doordat de buizen precies boven de teelttafel hangen en er geen gebruikt wordt gemaakt van wind, is er vrijwel geen verlies van roofmijten die buiten de tafel vallen.”
Net als bij de verblazers gaat het systeem ‘zelfstandig’ heen en weer. Bij ingebruikname moeten de rijsnelheid en draaisnelheid eenmalig ingesteld worden zodat de gewenste hoeveelheid biologie eerlijk over de kap verdeeld wordt, daarna hoeft daar niets meer aan te gebeuren. Leon: “Het is een kwestie van aanzetten en wachten tot hij terug is, en ondertussen vast de buizen voor de volgende kap vullen.”
Gerard en Henk nodigden Leon uit bij Pligt Professionals om daar eens naar het systeem te kijken. Leon was enthousiast en heeft het systeem nu zelf ruim een jaar in de kas hangen. “Vanaf dat moment is de tripsdruk veel lager. Het werkt gewoon goed en we hebben er eigenlijk niets aan hoeven te veranderen.” Gerard en Henk zijn altijd op zoek naar dingen die nog verbeterd kunnen worden. “Maar dat gaat echt om details.”
Leon zet in de teelt voornamelijk montdorensis in, maar ook andere biologische gewasbescherming kan door de buizen verdeeld worden. Gerard: “Ons team van praktijkgericht onderzoekers blijft ook steeds onderzoeken hoe andere insecten uit de verschillende systemen komen. Je wil een zo laag mogelijke mortaliteit en ook zo min mogelijk gebroken vleugels of pootjes terugvinden.”
Om dit te onderzoeken wordt er een teeltgoot met petrischaaltjes onder de buizen gemonteerd. Hierin wordt de biologie opvangen en kan het geanalyseerd worden. “We proberen een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de mortaliteit door dit met verschillende soorten insecten te onderzoeken. Roofmijten en voermijten, maar ook bijvoorbeeld kevers met kevers. We zien bij de nieuwe systemen dat zo goed als alle geteste biologie levend en heel in de petrischaaltjes terechtkomt. Een beeld wat overeenkomt met de ervaringen van de telers.”
Meer weten over het beste verdeelsysteem voor uw teelt? Vraag uw specialist om meer informatie.