26 juni 2024

Maisplantontwikkeling versterken met bladmeststof

De start van snijmais is dit jaar in vele gevallen bijzonder moeizaam verlopen door de vele regenval en kou. De toplaag is verzadigd door water en daardoor dichtgeslibd, wat de ontkieming en groei van de plant remt. In een aantal gevallen zijn ook toegediende (met name nitraat) meststoffen uitgespoeld of vervluchtigd.

Schoffelen voor extra zuurstof

Om de snijmais allereerst te ondersteunen is het verstandig de bodem wat los te maken met een schoffel zodat er meer zuurstof in de bodem komt. Dit draagt bij aan een goede water- en luchthuishouding waardoor het gewas zich beter kan ontwikkelen.

Mais is een subtropisch gewas en houdt van hoge temperaturen. Met de huidige temperaturen kan de maisplant zich redelijk herstellen. Om dit proces te ondersteunen zijn bladmeststoffen ontwikkeld. In een vierkante millimeter blad zitten tot wel 300 huidmondjes. Via deze huidmondjes neemt een maisplant onder meer water en voeding op. Ze spelen daarin een belangrijke rol in het functioneren van de plant.

Bladbemesting

Powerleaf Stikstof plus en Powerleaf Quattro zijn complexe bladmeststofen met zachte stikstofvormen en aminozuren uit het Powerline meststoffen assortiment. Het zijn hierdoor ideale stikstofbladmeststofen voor snijmais. De zachte en zuivere stikstofvorm combineert dit met een hoge opname en efficiëntie. In beide meststoffen zitten vrije L-aminozuren, deze zorgen voor een energieke plant en zijn bouwstenen voor de celstructuur. De toevoeging van aminozuren zorgt voor verbeterde opname van voedingselementen. De lignosulfonaten in de formulering zorgen voor betere hechting en uitvloeiing op het blad.

Powerleaf Stikstof plus bevat naast stikstof ook zwavel en magnesium. Zwavel zorgt voor een optimale werking van tal van processen in de plant en verbetert de stikstofhuishouding. Magnesium draagt bij aan de aanmaak van bladgroen wat de groeikracht versterkt. Powerleaf Quattro bevat calcium, magnesium en mangaan. Calcium ondersteunt een goede wortelontwikkeling en speelt een belangrijke rol bij de opbouw van celwanden. Mangaan activeert enzymen die een rol spelen bij de ademhaling, fotosynthese, celdeling en de vorming van eiwitten en bladgroen.

Dosering

Voed de maisplant op het moment dat het perceel dicht staat en er voldoende bladeren zijn. Dit zorgt dat de bladmeststof volledig op de bladeren komt. Voor Powerleaf Stikstof plus is de adviesdosering 10-20 ltr/ha, voor Powerleaf Quattro 20 ltr/ha.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.