08 juli 2024

Start uw teelt vitaal na het stomen

Veel bedrijven zijn bezig met stomen of hebben al gestoomd. Met bodemverbeteraars en andere biostimulanten kan in veel gevallen dit stomen worden uitgesteld, dat is de afgelopen jaren volop gedaan maar toch wordt er vaak gekozen voor een stukje zekerheid en gaat het stoomzeil erin.

Tijdens het stomen worden niet alleen schadelijke organismen maar ook nuttige organismen gedood. Het is daarom enorm belangrijk om in een steriele/schone grond positieve organismen in te brengen. Uit proeven blijkt dat het bodemleven sneller wordt opgebouwd als er direct positieve organismen worden ingebracht. De bodem kan op 2 manieren worden geactiveerd:

Probiotische biostimulanten/gewasbeschermingsmiddelen

Dit zijn biostimulanten of gewasbeschermingsmiddelen waar daadwerkelijk levende organismen in zitten. Dit kunnen bijvoorbeeld positieve trichoderma of bacillus zijn. Deze biostimulanten koloniseren in de bodem en op de wortels. Dit verbetert, afhankelijk van het type organisme, de wortelgroei en dus ook de nutriënten opname. Ook krijgen negatieve schimmels en bacteriën hierdoor minder kans om te ontwikkelen.

Prebiotische biostimulanten

Dit zijn biostimulanten die geen levende organismen bevatten. Het doel van dit type biostimulanten is juist om gunstige organismen te voeden. Dit zorgt voor een verhoogde biologische activiteit in de bodem. Voorbeelden van deze organische biostimulanten zijn zeewieren, humus/fulvine zuren en plantenextracten. Het is een ideale situatie om probiotische en prebiotische biostimulanten te combineren om elkaar te versterken.

Wilt u meer weten over het positief activeren van uw bodem? Informeer naar de mogelijkheden bij één van onze bemestings- en biostimulanten specialisten.