Biologie

Afbeelding Biologie

Het aanpakken van plaaginsecten wordt een steeds grotere uitdaging door het wegvallen van (chemische) gewasbeschermingsmiddelen en de wens voor een groene, duurzame aanpak. Sinds de invoering van de omgevingswet is het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, op een aantal uitzonderingen na, buiten de landbouw om niet meer toegestaan. Biologische plaagbestrijding biedt voor openbare ruimtes, tuinen en campings een goede oplossing.  

Advies en kennis

Op het moment dat u schade van plaaginsecten tegenkomt, kijken onze adviseurs graag met u mee. Ze herkennen de plaag aan het schadebeeld en stellen samen met u een strategie voor biologische plaagbestrijding op.   Ze adviseren welke nuttige insecten u het best in kunt zetten, maar ze weten ook wat de beste timing en omstandigheden zijn om dit te doen. Onze adviseurs zijn onder andere gespecialiseerd in het aanpakken van emelten, engerlingen, taxuskever en bladluis, maar denken ook graag met u mee wanneer u te maken heeft met andere plagen in uw gewas.  

Afbeelding Biologie

Lees verder

Biologische plaagbestrijding

Lees in deze folder meer over de verschillende biologische bestrijders in ons assortiment.

Afbeelding Biologische plaagbestrijding

Producten

De grootste productgroepen in de biologische bestrijding zijn nematoden, lieveheersbeestjes en gaasvliegen. Hieronder leest u meer informatie over de verschillende producten. Onze beschikbare verpakkingen leest u in bovenstaande folder.

Uithangen larven en gaasvlieglarven haagbeplanting

In het openbaar groen worden in het voorjaar lieveheersbeestjes uitgehangen. Ook wordt dan een begin gemaakt met het uithangen van gaasvlieglarven in hagen van tuinen en bijvoorbeeld in hagen op campings.

.

Alle benodigde informatie met betrekking tot biologische plaagbestrijding in ons groene vak hebben we voor u opgenomen in onze folder Biologische plaagbestrijding.

.

Lieveheersbeestje (Adalia bipunctata)

Larven van het lieveheersbeestje worden al jaren succesvol ingezet voor bestrijding van bladluizen in tuinen, openbaar groen en kwekerijen. De larven van de Adalia bipunctata…

Afbeelding Biologie

Lieveheersbeestje (Adalia) gaat strijd aan tegen bladluis

Biologische plaagbestrijding biedt dé oplossing tegen bijvoorbeeld bladluis. De bestrijding van bladluis kunt u het beste aangaan met natuurlijke vijanden zoals het lieveheersbeestje (Adalia) en de gaasvlieg (Chypsoperla carnea). Nu het voorjaar is begonnen en de temperatuur toeneemt, kan bladluis veel schade aanrichten aan allerlei gewassen zoals hagen en bomen. De gevolgen kunnen zijn:

  • Honingdauw
  • Roetdauwschimmel
  • Groeiremming en groeimisvorming
  • Overbrengen van virussen
Afbeelding Biologie

Engerlingen en emeltenbestrijding op sportvelden

De engerlingen (larven van de bladsprietkever) van o.a. de sallandkever (vaak voorkomend in Zuid-West Nederland) kunt u ook goed bestrijden met nematoden. Engerlingen van de sallandkever vreten aan de wortels van het gras in de winterperiode. Herhaling is bij de bestrijding van engerlingen zeer zeker gewenst. Hetzelfde geldt voor aantasting van emelten. Voer een bespuiting uit tegen de jonge emelten met nematoden (aaltjes) wanneer de temperatuur in de bodem hoger is dan 8 graden. Controleer uw velden en gazons wekelijks op aantasting en spuit met nematoden. Wij adviseren u hier graag over.

Afbeelding Biologie

Gazononderhoud met aaltjes

Het najaar is de tijd om de laatste onderhoudsmaatregelen te nemen, voor het (natte) najaar zijn intrede doet. Deze tijd van het jaar is geschikt om de najaarsbemesting toe te passen, emelten en engerlingen te bestrijden en waar mogelijk nog door te zaaien en te beluchten. Er is nog voldoende bodemtemperatuur om het graszaad te laten kiemen en ook zodat de aaltjes hun werk nog kunnen doen om de eventuele aanwezige emelten en engerlingen te bestrijden.

Afbeelding Biologie