Hendrik Groeneweg begon in 1921 een graanhandel, de start van het bedrijf dat we nu kennen als Van Iperen. Vandaag de dag is graan nog steeds een van onze specialismes. We ondersteunen u bij het hele proces, van advies over rassenkeuze tot teeltbegeleiding en van opslag tot verkoop. Dankzij onze lange geschiedenis in de graanhandel bieden we deskundig advies, beschikken we over de nodige marktkennis en werken we aan de hoogste opbrengt voor uw graan.
De keuze voor een ras is belangrijk voor het telen van een weerbaar gewas met een hoge opbrengst. Welk ras het beste past bij uw perceel hangt af van uw teeltdoel en de grond. Uw adviseur geeft bedrijfsspecifiek advies, waarbij rekening wordt gehouden met raseigenschappen, ziektegevoeligheid, vroegrijpheid en voorvrucht.
Rassenselectie
Onze rassenselectie wordt gemaakt op basis van onze meerjarige proefveldresultaten en praktijkervaringen.
Ons advies voor het seizoen
Rassenkeuze wintergerst
Rassenkeuze wintertarwe
Resultaten rassendemo
Na uitgebreid onderzoek op onze proefvelden, vermeerderen wij de beste graanrassen. De zaaigranen worden standaard ontsmet met een fungicide om het zaad te beschermen tegen zaad– en bodemschimmels. Daarnaast is het mogelijk om het zaaigraan te behandelen met Latitude. Dit middel reduceert de kans op tarwehalmdoder aanzienlijk. Het schonen, ontsmetten en opzakken gebeurt door een betrouwbare externe partner, waardoor wij een hoge kwaliteit zaaigraan kunnen garanderen. Als Skal-gecertificeerd bedrijf bieden we Eko-zaden voor biologische telers. Ons totale aanbod vindt u in de rassenadviesfolder wintertarwe.
Onze groeispecialisten zijn betrokken tijdens de groeiperiode en bieden teeltbegeleiding tot het moment van oogsten. Tijdens het oogstseizoen kunt u uw graan naar een innamelocatie in uw regio brengen of het transport door ons laten verzorgen als wij de granen in bewaring nemen. Zodra het graan bij ons is binnengekomen, kunt u via ‘Mijn Graan’ binnen uw Mijn Iperen-omgeving de gegevens van het graan, zoals: nettogewicht, vochtgehalte, hectolitergewicht en meer terugvinden.
Onze inname- en/of opslaglocatie bij u in de buurt:
Voordat de granen de bewaring in gaan, controleren we het vochtgehalte in de graankorrel. Dit moet rond de 15% zijn. Als de graankorrels natter zijn, drogen we ze voordat ze opgeslagen worden. Onze opslagfaciliteiten in Oude-Tonge en Westmaas beschikken over automatische beluchting, zodat de kwaliteit geborgd blijft.
Of uw graan nu in eigen opslag ligt of bij een van onze locaties, onze adviseurs denken mee en informeren u over marktontwikkelingen. Zo kunt u weloverwogen beslissen over het juiste verkoopmoment voor uw graan. U bepaalt hoe het graan afgezet wordt: op termijn, tijdens de oogst, op basis van voorschot of door betaling bij daadwerkelijke verkoop. Alle transacties zijn op basis van dagprijzen.
Mijn Graan, te vinden in uw Mijn Iperen omgeving, biedt u makkelijk en snel inzicht in uw graanleveringen. Zodra uw graan bij een van onze locaties is aangekomen, kunt u via Mijn Graan de details van uw levering bekijken, waaronder het moment van leveren, de locatie, het ras, het nettogewicht en de afrekening. Daarnaast biedt Mijn Graan inzicht in de hoeveelheid graan die u in bewaring heeft. Als een deel van het graan is verkocht, heeft u zicht op de resterende hoeveelheid die in bewaring is.