Kiemremming

Afbeelding Kiemremming

Zodra de aardappelen gerooid zijn en in de bewaring gaan, is het van belang om de het kiemen tegen te gaan. Hoewel aardappelen van nature een periode van kiemrust hebben, kunnen er op een gegeven moment toch ongewenste scheuten ontstaan. Om kwaliteitsverlies aan de aardappels te voorkomen, wordt tijdens de bewaring kiemremming toegepast.

Door seizoensinvloeden is kiemremming niet altijd even makkelijk. Elk ras en oogstjaar vraagt om een aangepaste aanpak. Ook speelt de toepassing van een groeiregulator met MH aan het einde van het groeiseizoen een rol in het bepalen van de juiste bewaarstrategie, net als de condities van de opslag en de geplande verkoopmoment(en).

Ons specialisme geeft rust

Onze bewaarspecialisten staan voor u klaar om te bepalen of er actieve kiemremming nodig is. Zij bezoeken eens in de drie weken tot eens in de zes weken uw opslag voor een visuele beoordeling en meting van het CO2-gehalte in de aardappels. Ze bespreken welk product het meest geschikt is om de kwaliteit van de aardappels te bewaren, adviseren over de toepassing van kiemremmingsmiddelen en plannen desgewenst een afspraak in met een van onze gassers om middelen toe te dienen.

Naast kiemremmingsbehandelingen is en goed gevulde en gecontroleerde opslag belangrijk om de kiemremming te laten slagen. Factoren als temperatuur, ventilatie, goede afsluiting en  luchtvochtigheid zijn van belang. Onze bewaarspecialisten denken met u mee.

Afbeelding Kiemremming
Afbeelding Kiemremming

Voorkom kwaliteitsverlies bij aardappels tijdens bewaring

Ons specialisme geeft rust. Neem contact op voor gericht advies.

Kiemremmingsmiddelen

Om de versheid en kwaliteit van aardappels te behouden, adviseren onze bewaarspecialisten over het gebruik en dosering van de volgende kiemremmingsmiddelen:

Argos: dit middel op basis van sinaasappelschil concentraat, heeft een brandende werking op kiemen en werkt effectief in kleinere ruimtes. Het zorgt voor het afbranden van de kiemen. Bij toepassing van Argos is het belangrijk dat het product droog is, bij condens kunnen namelijk brandplekken ontstaan.

1,4 Sight: dit middel verlengt de kiemrust op basis van dimethylnafthaleen, een aardappeleigen stof. Het is noodzakelijk om op tijd te beginnen met het toedienen van 1,4 Sight, zodat er een langere duurwerking plaatsvindt. Het is van belang om na toepassing minimaal te ventileren met buitenlucht om de concentratie in de opslag zo hoog mogelijk te houden.

Biox-M: dit middel op basis van muntolie heeft, net als Argos, een afbrandende werking op de kiemen. Ook heeft Biox-M een goede werking op slakken en is het effectief in kleine ruimten.

Naast deze kiemremmingsmiddelen die tijdens bewaring toegepast worden, kan er een groeiregulator met MH worden toegepast tijdens de teelt. Dit wordt toegepast tijdens de knolzetting van een aardappelplant en legt een basis voor kiemregulatie na de oogst.

Plan van aanpak

Advies voor uw bewaarstrategie?

Adviesgesprek aanvragen

Afbeelding Adviesgesprek aanvragen

Video: kiemremming

De aardappelen komen van het land en gaan de bewaring in. Eenmaal in de schuur is het van belang om het kiemen van de aardappelen tegen te gaan. De omstandigheden zijn niet altijd ideaal. Onze bewaarspecialisten vertellen in deze video wat u kunt doen om het kiemen tegen te gaan.   Advies voor uw bewaarstrategie? […]
Afbeelding Kiemremming

Nadat er een behandeling met kiemremmingsmiddelen is uitgevoerd in uw opslag, vindt u via Mijn Bewaring alle belangrijke informatie hierover. Dit omvat details als: het moment van toepassing, het gebruikte middel, de dosering, het aantal aardappels en het ras. Ook ziet u wie de behandeling heeft uitgevoerd en in welke opslagcel dit heeft plaatsgevonden. U kunt toegang krijgen tot deze gegevens via uw Mijn Iperen-omgeving.

Mijn Bewaring

Krijg direct inzicht in de details van de kiemremmingsbehandelingen.

Afbeelding Mijn Bewaring

Het aantal aardappels

Het moment van toepassing

Het gebruikte middel

De dosering