Biostimulanten kunnen uw gewas ondersteunen in de tijden van stress. Of we het nou planbare stressmomenten hebben, over droogte en hitte, of juist over een overmaat aan water en kou. Er zijn verschillende soorten biostimulanten die ieder hun eigen werking hebben. Jan Pieter Bijnagte vertelt er in deze video meer over. Daarbij heeft hij in het teeltadvies beschreven wat u nu in de weeromslag het best kunt doen om uw gewas te ondersteunen.
Op dit moment hebben we te maken met behoorlijk zomerse omstandigheden. Veel gewassen hebben de afgelopen periode ruim voldoende water gehad. Wanneer het weer ineens omslaat kan dit voor de gewassen stress opleveren. De wortels zullen harder moeten werken om vocht op te nemen. Daarnaast zal de matige conditie van verschillende percelen de vochtvoorziening in een drogere periode moeilijker maken. Boven de grond zal het malse blad nog energie moeten steken in het vormen van een goede waslaag om beter bestand te zijn tegen droogte en hogere temperaturen. Daarnaast zal bij meer zomerse omstandigheden de UV-straling hoger zijn, waardoor het blad harder slijt.
De stress die veroorzaakt wordt door de omstandigheden, valt onder de noemer abiotische stress. Daarnaast heeft een plant ook te maken met zogenaamde planbare stress. Dit zijn cruciale momenten in de levenscyclus van een plant waarin extra energie nodig is voor een bepaald doel. Hierbij kun je denken aan loofgroei, knolzetting, bolling, bloei of afrijping van een gewas. Voor het weerbaar maken van gewassen tegen abiotische en/of planbare stress zijn verschillende producten beschikbaar.
Om de weerbaarheid van een gewas te verhogen tegen hoge lichtinstraling en vochttekort kunnen aminozuren en zeewierextracten een belangrijke rol spelen. Daarnaast kunnen plantextracten een plant goed door planbare stress heen helpen. Lees hier meer over biostimulanten in het teeltadvies.
Meer weten over het telen van een krachtig gewas en wat daar bij komt kijken? Lees meer op deze pagina.