Het toedienen van organische mest heeft een positief effect op de gesteldheid van de bodem en van het gewas. U kunt organische mest gebruiken om de bodemstructuur van nog aan te planten percelen te verbeteren en op die manier problemen met afwatering en een slechte groei tegengaan. Zeker wanneer er sprake is van her-inplant, is een goede bodem van groot belang om de jonge bomen te helpen bij een goede start. Ook wordt door het aanvoeren van organische mest het dalen van het organische stofgehalte in de bodem tegengegaan en bij voldoende aanvoer zelfs geleidelijk verhoogd. Een hoger organisch stofgehalte is ook positief voor de capillaire werking en het vochtvasthoudend vermogen van de bodem en gezien de droogteproblemen in het afgelopen jaar van groot belang.
Verder is organische stof belangrijk voor het vasthouden en vrijgeven van noodzakelijke voedingselementen voor de boom en functioneert het als voeding voor het bodemleven. Ook wordt organische mest gebruikt voor het afdekken van de zwartstrook zodat jonge bomen beschermd worden tegen vorst. Bij deze toepassing wordt er meteen gewerkt aan het verbeteren van de bodemstructuur. Voor al deze toepassingen zijn er verschillende soorten organische mest beschikbaar die wij in deze mailing zullen toelichten. De verschillen tussen de diverse soorten zitten met name in de gehaltes van organische stof en de belangrijkste voedingselementen stikstof, fosfaat en kali.
Groencompost is een goede bron van stabiele organische stof waarmee de bodem op de lange termijn verbetert wordt. Dit product is gemaakt van een optimale mix van groenafval zoals blad, hout en gras. Let bij aanvoer van groencompost op de herkomst, er kan soms veel verschil zitten in de samenstelling en ook kan het product in sommige gevallen verontreinigd zijn. Groencompost heeft een lange duurwerking doordat het langzaam afbreekt. Omdat het fosfaatgehalte tot 3,5 kg per ton maar voor 50% mee telt is het met het oog op de beperkt beschikbare fosfaatruimte een interessant product.
Champost is een product wat afkomstig is uit de teelt van champignons. Het wordt gebruikt als voedingsbodem waar de champignons op groeien. Het bestaat uit een mengsel van paardenmest, kippenmest, kalk en veen. Champost is een restproduct vanuit de champignonteelt, waardoor het vaak makkelijk te verkrijgen is. Ten opzichte van Groencompost breekt Champost wat sneller af in de bodem.
Rundveemest is een restproduct vanuit de veehouderij. Rundveemest op strobasis is de onbewerkte vorm die zo vanuit de stal wordt afgeleverd, met nog aanwezige stroresten.
Ingedikte rundveemest is het product wat ontstaat tijdens een proces waarbij de dikke fractie van rundveemest wordt gefilterd en gescheiden van de dunne fractie. De vaste fractie die dan overblijft staat bekend als ingedikte rundveemest. Dit product heeft een hoog gehalte aan effectieve organische stof, waardoor het een meerwaarde heeft bij het verhogen en/of in stand houden van het organische stofgehalte in de bodem.
Dit product is te vergelijken met het eerder genoemde rundveemest op strobasis, maar is afkomstig vanuit de geitenhouderij. Het verschil met Rundveemest zit met name in de gehaltes, zo voegt geitenmest meer toe bij de opbouw van organische stof door het hogere gehalte effectieve organische stof.
Toelichting tabel:
Wettelijk is bepaald dat voor fosfaat en stikstof maar een beperkte hoeveelheid/ha mag worden aangevoerd.
De huidige geldende regels zijn:
Tabel 1. Gebruiksnormen stikstof (N) per hectare per jaar ‘op bedrijfsniveau’ (2014-2018)
Tabel 2. Gedifferentieerde gebruiksnormen fosfaat (P2O5) per hectare (2018).
*Zonder geschikt bodemonderzoek valt u automatisch onder fosfaatklasse ‘hoog’.
Opmerking: Fosfaatverruiming is alleen mogelijk na bemonstering van de grond door een daarvoor bevoegd laboratorium. Meer informatie vindt u op https://mijn.rvo.nl (zoekterm: fosfaat gebruiksnorm).
Wanneer u in 2018 nog ruimte heeft in uw mestboekhouding met het oog op de toegestane gebruiksnormen, kunt u dit benutten om dit jaar nog organische mest aan te voeren. Bereken goed welke ruimte u nog heeft, zodat u later niet voor verrassingen komt te staan.
Alle producten zijn bij ons te verkrijgen en zijn beschikbaar. Overleg de mogelijkheden met uw adviseur.
Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.