Gewasbescherming

Afbeelding Gewasbescherming

Om uw gewas te beschermen tegen schadelijke ziekten, plagen en onkruiden, maakt u gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Door precies de juiste middelen op het juiste moment en in de juiste dosering toe te passen, zorgt u voor een vitaal gewas dat zich goed ontwikkelt. Door veranderende weersomstandigheden, strengere regelgeving en de toenemende druk van ziekten, plagen en onkruiden, is een slimme aanpak steeds belangrijker. Met onze geïntegreerde gewasbeschermingsaanpak zet u groene en chemische middelen efficiënt in voor de teelt van een vitaal gewas.  

Onze specialisten bespreken welke strategie het beste past bij uw teeltdoelen, bodem en omgeving. Deze aanpak is altijd geïntegreerd en houdt rekening met bemesting, hoge ziekteresistentie, rassenkeuze en een gewasbeschermingsplan dat groene en chemische methoden combineert. Ook werken we aan innovatieve technieken, waarmee gewasbeschermingsmiddelen heel nauwkeurig worden ingezet, zoals precisieteelt. Zo teelt u niet alleen gezonde producten, maar realiseren we samen een hoge teeltopbrengst. 

Gericht advies voor uw teelt

Voorafgaand aan het teeltseizoen bezoekt uw adviseur uw bedrijf om de gewasbeschermingsplannen voor het komende seizoen door te nemen. Hierbij staan uw wensen, teeltdoelen en ook de wet- en regelgeving centraal. Dit vormt de basis voor effectieve bescherming van uw gewas. 

Zodra het teeltseizoen is gestart, bezoekt onze groeispecialist regelmatig uw bedrijf om de druk van plagen en ziekten te monitoren en te beoordelen hoe het gewas zich ontwikkelt. Afhankelijk van de weers- en teeltomstandigheden adviseren we, waar nodig, aanpassingen te doen. Als dit nodig is, kunnen we snel handelen en vaak dezelfde dag nog actie ondernemen. 

Beslissen en sturen op basis van data

We maken gebruik van beslissingsondersteunende systemen (BOS), die factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, regen en droogte registreren. Deze actuele invloeden zijn bepalend voor de ontwikkeling van onder andere schimmels en plagen. Via Mijn Iperen heeft u toegang tot deze data. Het helpt u om de juiste keuzes te maken met betrekking tot gewasbescherming. Tegelijkertijd monitoren we de plaag- en ziektedruk in alle regio’s, zodat we u telefonisch of per mail tijdig informeren over gewasspecifieke ontwikkelingen.  

Mijn Iperen TIP - BOS Akkerbouw

Afhankelijk van uw spuitschema kunt u inschatten of uw gewas nog beschermd is of dat u een bespuiting uit moet voeren. U kunt uw regio (locatie) aangeven in de tool en daarna het gewas selecteren.

Een beslissingsondersteunend systeem (BOS) is een rekenprogramma dat is gebaseerd op actuele invloeden, het helpt u de juiste keuzes te maken met betrekking tot gewasbescherming of bemesting. Wilt u ook op de hoogte blijven van de actuele situatie in de teelt? Dan biedt informatie vanuit een BOS goede inzichten. Op dit moment is er een…

Afbeelding Gewasbescherming

Mijn Iperen

Mijn Iperen is de omgeving waarin u eenvoudig uw bestellingen bekijkt, nieuwe bestellingen plaatst en volgt via de Track & Trace-functie. Ook ziet u hier de gegevens van uw Van Iperen groeispecialist en uw verkoopcontracten, maar dit is  ook de plek waar uw precusorenverklaring wordt geregistreerd en waar u diverse modellen van het beslissingondersteunend systeem (BOS) bekijkt.

Afbeelding Mijn Iperen

Eenvoudig bestellen, leveringen volgen en fust retourneren.

Realtime overzicht in uw niveaumeting voor de meststoffen.

Centrale plaats om uw meststoffen reserveringen in te zien én af te roepen.

Doorgeven van spuitlicenties en het invullen van de precursoren verklaring.

Hulpstoffen

Hulpstoffen worden toegevoegd aan de tankmix om gewasbeschermingsmiddelen beter te laten werken en daardoor efficiënter in te zetten. Ze verminderen de drift en verbeteren de hechting. Daarnaast zorgen hulpstoffen voor een betere uitvloeiing en/of betere indringing van de werkzame stof. Er zijn ook hulpstoffen die de waterkwaliteit verbeteren of waarmee u de tank kunt reinigen. We leveren verschillende hulpstoffen van verschillende merken. 

Biologie: inzet Groene Vlieg

Ontwikkelingen op biologisch vlak gaan razendsnel en wij volgen deze op de voet. Zoals bijvoorbeeld het product SIT (Steriele Insecten Techniek) van het bedrijf De Groene Vlieg. Dit bedrijf kweekt mannelijke uienvliegen en maakt deze steriel. Er vind wel paring plaats met vrouwelijke uienvliegen, maar geen voortplanting, zodat er geen populatie opgebouwd kan worden. Na het steriel maken, worden de insecten uitgezet op uienpercelen. Deze techniek heeft alleen werking op de uienvlieg en niet op de bonenvlieg, wortelvlieg en soortgelijke plagen.  

Het behoud van een typisch Zeeuws-Vlaamse teelt

Hoe kunnen we de bonenvlieg, die op dit moment de grootste bedreiging vormt voor de bruine bonen teelt, te slim af zijn? Een belangrijke vraag, zeker nu het middelenpakket steeds smaller wordt en er al jarenlang niets meer wordt gedaan aan de veredeling van de bestaande rassen. Samen met Termont & Thomaes, verwerker van Nederlandse peulvruchten uit Biervliet en akkerbouwer Frans Temmerman, doet Van Iperen verschillende proeven voor het behoud van deze typisch Zeeuws-Vlaamse teelt.

De grootschalige teelt van bruine bonen is direct verbonden met Zeeuws-Vlaanderen. Al decennialang is het…

Afbeelding Gewasbescherming

Advies en onderzoek

Om u onderbouwd advies te geven, onderzoeken wij de effectiviteit van middelen op proefvelden en in praktijksituaties bij telers. Op basis van praktijkervaringen kunnen we u adviseren en bieden wij de juiste ondersteuning bij de groei van uw gewas. We richten ons op: 

  • De inzet en effectiviteit van groene middelen.
  • Teeltproblemen oplossen door gerichte inzet van middelen.
  • De inzet van biologie, zoals roofaaltjes die de maden van uien- of bonenvliegen aanpakken, maar roofwantsen in de bestrijding van trips. 
  • De combinatiewerking van biostimulanten om het gewas optimaal te ondersteunen.

Daarnaast houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, en organiseren we speciale veld- en telersbijeenkomsten en bezoeken van proefvelden. Tijdens deze dagen demonstreren we de toepassing van middelen op gewasniveau. Daarnaast ontvangt u tijdens het teeltseizoen sector- en gewasspecifieke informatie. Hierin adviseren wij u over teeltmaatregelen afhankelijk van de actuele weers- en teeltomstandigheden.

Gewasbeschermingsmiddelen

U kunt bij ons terecht voor zowel groene als reguliere gewasbeschermingsmiddelen. Naast het gebruik van reguliere middelen, stimuleren we groene middelen voor de akkerbouw. Deze middelen hebben een natuurlijke oorsprong en een laag risico voor mens, dier, milieu, planten en micro-organismen. Ons aanbod bestaat uit: 

Nematiciden tegen aaltjes.

Herbiciden waaronder contact- als bodemherbiciden tegen onkruiden.

Fungiciden tegen schimmels en beheersen van ziekten en plagen.

Insecticiden tegen insecten, zoals trips, luizen, wantsen en coloradokevers. 

Groene middelen voor diverse toepassingen.  

Afbeelding Gewasbescherming

Bescherm uw gewas en verhoog de opbrengst

Neem contact op met onze specialisten voor een geïntegreerde aanpak gewasbescherming.