Om toekomstbestendig te blijven telen, is praktijkgericht onderzoek een belangrijk onderdeel van ons werk. In praktijksituaties kunnen we waarnemen hoe biologie, groene en chemische middelen, biostimulanten en meststoffen presteren in een specifieke teelt en wat de effecten zijn op de bodem en plantweerbaarheid. Hierdoor verkrijgen we waardevolle inzichten en ontwikkelen we concrete oplossingen voor uitdagingen waarmee u te maken heeft, zoals het veranderende klimaat, het bestaande productenpakket en de regelgeving.
Het team van praktijkgerichte onderzoekers is constant op zoek naar de meest effectieve manier om uw gewassen sterk en gezond te laten groeien. Of het nu gaat om de toepassing van biostimulanten of een alternatief gewasbeschermingsmiddel. Een aantal van deze proeven worden op proefvelden uitgevoerd, maar er liggen ook proeven bij akkerbouwers op hun perceel. De resultaten van de proeven zijn direct toepasbaar in de praktijk.
In onderstaande video vertelt onderzoekster Isabel Lugtenburg over de verschillende soorten onderzoeken en vertelt akkerbouwer Marc van Oers over zijn ervaringen met de proeven…
Onze praktijkonderzoeken vinden plaats bij proefstations, proefbedrijven of bij een teler zelf. Om onderzoeken waar mogelijk te versnellen, testen we deelvragen op lab niveau. Onze groeispecialisten nemen de inzichten uit deze onderzoeken mee in hun advies en delen dit met u, zodat u dit direct kunt toepassen in uw teelt.
Via praktijkgericht onderzoek ontwikkelen we concrete strategieën voor een toekomstbestendige akkerbouwsector. Een greep uit waar we ons op focussen:
Inzicht krijgen in bodemleven door populaties in kaart te brengen.
Inzet van biologie als alternatief voor chemie.
Hoe bemesting en biostimulanten bijdragen aan een weerbaarder gewas.
Vergelijking ziekteresistentie van met GBM behandeld en onbehandeld gewas.
Integratie en combinatiewerking van middelen.
Vergelijking van strategieën om bemesting toe te passen.
Beoordeling van opbrengst en variatie bij nieuwe zaden.
Effectieve toepassing van spoorelementen in het gewas.
Effecten van groenbemesters op bodemkwaliteit.
De inzet en effectiviteit van groene middelen.