Bij irrigatie wordt water gegeven via druppelslangen. Met fertigatie worden meststoffen erbij in het water opgelost. Het grote voordeel hiervan is dat het mogelijk is om op het juiste moment de juiste hoeveelheid water en voeding toe te voegen. De meststoffen worden via een doseersysteem aan het water toegevoegd waarna de mix van water en meststoffen via een hoofdleiding en druppelslangen uiteindelijk in het gewas terecht komt. Als Van Iperen hebben we al meerdere jaren positieve resultaten behaald in onder andere aardappelen, uien en bloembollen.
Gedurende het hele seizoen hebben we bij een aantal klanten vastgelegd hoe fertigatie in zijn werk gaat. Dit is verwerkt tot één video waarin het proces van fertigatie van A tot Z wordt uitgelegd door onze specialisten en de ervaringsdeskundigen. Wilt u meer informatie over één van de onderwerpen? Kijk dan de video’s hieronder die dieper ingaan op alle stappen.
Als u wilt weten wat u te wachten staat als u gaat fertigeren, dan kunt u in deze video alles stappen van het proces bekijken. Onze fertigatiespecialisten vertellen samen met een aantal ervaringsdeskundigen wat u kunt verwachten op het gebied van fertigatie tijdens verschillende belangrijke momenten in het seizoen.
We nemen u graag mee in het proces van fertigatie. In deze eerste video van onze fertigatieserie vertelt specialist Johan Aarnoudse waar u op moet letten bij het leggen van de slangen. Als het leggen van de slangen langzaamaan weer van start gaat, kunnen deze tips goed van pas komen.
We nemen u door het seizoen heen mee in het proces van fertigatie. Als de eerste uien gezaaid zijn, komt ook de eerste meststoffengift in zicht. In deze video vertelt fertigatiespecialist Mikey Akkermans samen met akkerbouwer Ad van Bergeijk over het toepassen van die eerste gift en waar op te letten. Hiervoor worden de fertigatiemeststoffen van Powerline ingezet, Powerdrip Teon A en Powerdrip Teon B. Mikey kijkt regelmatig met Ad mee wat het gewas nodig heeft en of de meststoffengift aangepast…
Hoog geconcentreerd
Teon A is een zuivere, vloeibare fertigatiemeststof. De meststof bevat geen ballastzouten. Dat levert een belangrijke bijdrage aan het probleemloos doseren gedurende het seizoen. Teon A is hoog geconcentreerd, dit draagt bij aan het gebruiksgemak. Er is minder volume nodig per hectare. Het is de ideale meststof om de begingroei van uw gewas mee te fertigeren.
Zuivere meststof
Meststof zonder ballastzouten
Hoog geconcentreerd
Gebruiksgemak
Teon B is een zuivere, vloeibare fertigatiemeststof. De meststof bevat geen ballastzouten. Dat levert een belangrijke bijdrage aan het probleemloos doseren gedurende het seizoen. Teon B is hoog geconcentreerd, dit draagt bij aan het gebruiksgemak. Er is minder volume nodig per hectare. Het is de ideale meststof om in de groeifase van loof en bol/knol/kolf in te zetten. Naast kali bevat Teon B ook zwavel en stikstof.
Zuivere meststof
Meststof zonder ballastzouten
Hoog geconcentreerd
Gebruiksgemak
Mijn Fertigatie is een digitaal adviesprogramma voor het berekenen van de water- en meststoffengift. Er wordt hierbij gekeken naar de behoefte van de plant. Op deze manier geeft u de juiste dosering op het juiste moment, gedurende het gehele seizoen. Hoe Mijn Fertigatie werkt legt Mikey Akkermans uit in deze video.
Mijn Fertigatie is als één van onze digitale tools beschikbaar voor onze klanten, onze specialisten helpen u hier graag bij.
Alles inzichtelijk
De Mijn Fertigatie webapplicatie is vanaf nu ook als mobiele app te downloaden in de App Store en op Google Play. Met de app is het mogelijk om het fertigatieschema in te zien en aan te passen.
Inzien van uw fertigatieschema
Registreren van irrigatiebeurten
Afronden van dagtaken
Inzien meststoffen
Informatie altijd op zak
Koppelen van water- en meststoffengiften
In de loof- en bolfase is het belangrijk om goed bij te sturen met meststoffen. Het weer speelt een grote rol in de ontwikkeling van het gewas en het is van tevoren niet altijd goed in te schatten welke stappen op welk moment gezet moeten worden. Het voordeel van fertigatie is dat u het gewas precies de voedingsstoffen kunt meegeven die het op dat moment nodig heeft. In deze video vertelt specialist Piet-Jan van der Eijk vertelt over de behoeften van het gewas in de bolfase, akkerbouwer Arjan Leber vertelt…
Zodra de uien gaan strijken is het resultaat voor het seizoen voor een groot gedeelte bepaald. De energie die in het loof zit gaat naar de bol. Veel loof zorgt voor een grote, goede bol. In deze video kijkt specialist Jan Mol met Werner Verschueren van Wiskerke Onions naar het resultaat van fertigatie ten opzichte van irrigatie.
Vul hier formulier hiernaast in, dan neemt een van onze specialisten contact met u op om uw vragen te beantwoorden.
In het fertigatieproces is het verwijderen van verwijderen van de druppelslangen uit de grond de laatste stap. In deze video vertelt onze fertigatiespecialist Mikey Akkermans over de verschillende manieren waarop dit kan en wat hierbij belangrijke aandachtspunten zijn.