Om een krachtig gewas te kunnen telen zijn verschillende factoren van belang. Allereerst moet de basis goed zijn. We hebben het dan over vocht, licht en basisbemesting. Daarnaast kunt u aan het begin van de teelt al inspelen op stressmomenten die het gewas te wachten staan. Door het kennen van de kritische groeimomenten kunt u de plant op deze momenten extra ondersteunen en zal hij er minder last van hebben. Door het doen van onderzoek zijn we constant op zoek naar een zo efficiënt mogelijke manier om een krachtig gewas te telen, waarbij we rekening houden met het wegvallen van middelen en steeds op zoek zijn naar een duurzamere manier van telen. Eén van de manier om dit te doen is het toevoegen van biostimulanten aan de voeding van het gewas.
Over al deze onderwerpen zullen onze specialisten u het komende seizoen meer vertellen. Ook eens sparren over het telen van een krachtig gewas? Vul het formulier onderaan de pagina in.
Aan de start van een nieuw seizoen is het doel om een zo gezond en krachtig mogelijk gewas te telen dat bestand is tegen ziekten en plagen en dat goed groeit en hierdoor veel oplevert. Zeker richting de toekomst, waarin het middelenpakket steeds kleiner wordt, is dit belangrijk. Om een krachtig gewas te kunnen telen zijn verschillende factoren van belang. Onze specialisten zullen u dit seizoen meer vertellen over deze factoren en hoe u dit kunt toepassen in uw teelt.
Tijdens het seizoen krijgt uw gewas te maken met stressmomenten. Een aantal van deze momenten komt altijd terug: de kritische groeimomenten. Dit zijn momenten in de groei die extra energie vragen. Denk bijvoorbeeld aan het kiemen, wortelvorming en bloeien. Akkerbouwer Hans Schalk vertelt samen met specialist Cor Eldering hoe u uw gewas op deze momenten kunt ondersteunen om een krachtig gewas te telen. Ook vertelt Cor over het gebruik van data om stressmomenten, planbaar en niet-planbaar, steeds eerder aan te zien komen en hiernaar te handelen.
Meer weten over het telen van een krachtig gewas? Neem contact op met één van onze specialisten.
Biostimulanten kunnen uw gewas ondersteunen in de tijden van stress. Of we het nou planbare stressmomenten hebben, over droogte en hitte, of juist over een overmaat aan water en kou. Er zijn verschillende soorten biostimulanten die ieder hun eigen werking hebben. Jan Pieter Bijnagte vertelt er in deze video meer over. Daarbij heeft hij in het teeltadvies beschreven wat u nu in de weeromslag het best kunt doen om uw gewas te ondersteunen.
Mijn Groei is een teeltdashboard dat u ondersteunt bij het maken van teeltbeslissingen. De ontwikkeling van Mijn Groei is inmiddels al een aantal jaar aan de gang en afgelopen seizoen was de eerste versie te gebruiken voor telers. In onderstaande video vertelt Bram van Oers hoe Mijn Groei werkt, hoe het bijdraagt aan het telen van een krachtig gewas en hoe u er als teler direct iets aan hebt.
Het team van praktijkgerichte onderzoekers is constant op zoek naar de meest effectieve manier om uw gewassen sterk en gezond te laten groeien. Of het nu gaat om de toepassing van biostimulanten of een alternatief gewasbeschermingsmiddel. Een aantal van deze proeven worden op proefvelden uitgevoerd, maar er liggen ook proeven bij akkerbouwers op hun perceel. De resultaten van de proeven zijn direct toepasbaar in de praktijk.
In onderstaande video vertelt onderzoekster Isabel Lugtenburg over de verschillende soorten onderzoeken en vertelt akkerbouwer Marc van Oers over zijn ervaringen met de proeven…