Het begint allemaal bij de bodem. Als deze niet gezond is, wordt het heel lastig om een rendabel gewas te telen. Het maakt dan niet uit of we het over bloembollen of andere gewassen als aardappelen of suikerbieten hebben. De bodem bevat van nature veel mineralen en heeft een goed bufferend vermogen, toch kunnen er problemen ontstaan. Verslemping, bodemverdichting en een verstoord bodemleven belemmeren de opname van voedingsstoffen, zuurstof en water door het gewas.
Door te investeren in een gezonde bodem, kunt u deze problemen voorkomen. Een optimale bodem heeft een goede balans in zowel biologisch, chemisch als fysisch opzicht. Onze bodemspecialisten gaan samen met u aan de slag met een gezonde bodem, waar u ook in de toekomst gezonde gewassen mee teelt.
Onze groeispecialisten zijn nauw betrokken bij uw teelt en bezoeken regelmatig uw perceel. Als de bodemkwaliteit (op delen) van uw perceel aandacht nodig heeft, dan kan op aanvraag een bodemspecialist langskomen voor een bodemconditieanalyse. Deze bestaat uit een grondig onderzoek naar de bodemkwaliteit, wortelstructuur, bodemvariatie en alle andere factoren die invloed hebben op de bodem, zoals bemesting, teeltrotatie en oogstmomenten. Zo nodig maakt de bodemspecialist een meerjarenplan dat is afgestemd op uw perceel. Aangezien de bodem tijd nodig heeft om veranderingen te verwerken, werken we hier met een langetermijnstrategie voor de bodem.
Onze specialisten denken met u mee over een bemestingsstrategie die zowel het gewas voedt als de bodem versterkt. Voldoende aanvoer van organische meststoffen, zoals compost en champost, vormt de basis voor een goed bemestingsplan. Naast het mineralenoverzicht bevat ons bemestingsplan ook een overzichtelijke organische stofbalans. Zo zorgen we er samen voor dat uw bodem in topconditie blijft!
Voor een duurzame mineralenvoorziening is een positieve organische stofbalans essentieel. Hiervoor kunt u organische meststoffen inzetten. Vraag bij uw adviseur naar de mogelijkheden.
Hoe actiever uw bodemleven, hoe beter de omzetting van organische stof door mineralisatie is. Met als resultaat meer beschikbare voedingsstoffen voor uw gewas. Om het bodemleven te managen en een biologisch evenwicht creëren, kunt u een bodemverbeteraar zoals Stimusoil Impact gebruiken. Dit natuurlijke product verhoogt de activiteit van het bodemleven, waardoor nutriënten uit organische mest beter beschikbaar komen. Hierdoor zijn ook calcium, kalium, magnesium en diverse spoorelementen beter beschikbaar voor het gewas.
Een actief bodemleven
Dit Stimuline product bevat spoorelementen en voedingsstoffen, die de plant en het bodemleven activeren, stimuleren en voeden. Het product is SKAL-gecertificeerd en het product mag gebruikt worden in de Nederlandse biologische landbouw.
Stimuleert het bodemleven.
Bevat van nature aanwezige spoorelementen.
Bevat pheophlore, een extract uit zeewier.
Hogere weerbaarheid van gewas.
Nu beschikbaar
In deze gids vindt u algemene informatie over het belang van bodemleven in de landbouw, maar u leest hier ook meer over de verschillende voordelen, praktische tips en technieken om uw bodem gezond te houden.
Micro, macro en meso-organismen.
Bodem gebonden ziektes en plagen.
Bodembiodiversiteit.
Bodemstructuur maken.
De bodem ziektewerend maken.
Organische stof afbreken en nutriënten vrij maken.
Nu beschikbaar
In deze handleiding vindt u praktische informatie over organisch stofbeheer inclusief tips en technieken om de bodemkwaliteit te verbeteren. U leest meer over de soorten organische stof, het gebruik van compost, en andere organische (mest)stoffen
Organische stof voor goede bodemkwaliteit.
Plan van aanpak voor succesvol organische stofbeheer.
Soorten organische stof.
Compost.
Overige organische (mest)stoffen.