Bodem

Afbeelding Bodem

Een gezonde bodem is de basis voor een gezonde boom en kwalitatief goed fruit. In de ideale situatie zijn het bodemleven, de minerale voorraden en de structuur op orde. Hierdoor kunnen uw bomen goed wortelen en optimaal gebruik maken van de voedingsstoffen uit de bodem.

Bodemleven

Bodemleven is er in vele soorten. Ingedeeld naar lichaamsgrootte zijn dit de Macro-organismen (groter dan 2 mm), de Meso-organismen (ongeveer tussen 0,2 en 2mm) en de micro-organismen (kleiner dan 0,2mm). Enkele voorbeelden uit de verschillende groepen zijn de regenwormen, springstaartjes, aaltjes, schimmels en bacteriën. Als we kijken naar de aaltjes zijn er ongeveer 1.200 soorten bekend waarvan er maar enkele schadelijk zijn voor gewassen. De overige soorten dragen bij aan een goede balans tussen de verschillende soorten en spelen onder andere een rol in het vrijmaken van diverse nutriënten voor het gewas.

Alle organismen die zich in de bodem bevinden, zijn afhankelijk van elkaar of hebben invloed op elkaar. Binnen iedere groep komen vormen voor die schade kunnen geven aan het gewas en vormen die een positieve invloed hebben op het gewas. In een gezonde bodem is er een goede balans tussen de verschillende populaties aan bodemorganismen, dit voorkomt dat bepaalde (schadelijke) soorten de overhand krijgen.

Het bodemleven heeft ook een grote invloed op zowel de chemische als de fysische gesteldheid van de bodem. Voorbeelden hiervan zijn het positieve effect van de gangen van de regenwormen op de structuur van de bodem en diverse bacteriën die een positieve invloed hebben op de opneembaarheid van verschillende nutriënten. Naast het effect op de structuur van de bodem hebben regenwormen ook een belangrijke functie in de eerste stappen van het afbreken van organische stof.

Lees verder

Download onze bodemlevengids

Lees in onze bodemlevengids meer over de verschillende soorten bodemleven en hoe u het kunt verbeteren.

Afbeelding Download onze bodemlevengids

Onze specialisten ondersteunen u bij het onderzoeken en waar nodig verbeteren van het bodemleven op uw percelen.

Bodemstructuur

Het element calcium speelt een grote rol op de structuur van de bodem. Als er veel calcium aan het klei humuscomplex (CEC) gebonden is, houdt dit de kleiplaatjes van elkaar. Hierdoor kan voldoende lucht en water tussen de kleiplaatjes dringen en kunnen wortels makkelijk groeien. Er is dan sprake van mooie luchtige bodemstructuur en het vochthoudend vermogen van de bodem verbetert. Voor het toedienen van calcium aan de bodem zijn diverse producten beschikbaar. Eén van die producten is Stimusoil Impact. Naast calcium bevat dit product ook spoorelementen en voeding voor het bodemleven.

 

Plantgatbehandeling

Het realiseren van een nieuwe aanplant vergt een behoorlijke (financiële) investering. Een plantgatbehandeling levert in veel gevallen een belangrijke bijdrage aan een goede start van de nieuwe aanplant. Hierdoor krijgt u een hogere productie in de beginjaren.

Welk type plantgatbehandeling moet worden toegepast, is afhankelijk van diverse factoren. Komt de nieuwe aanplant bijvoorbeeld te staan op verse grond of hebben we te maken met herinplant? In het laatste geval speelt bodemmoeheid vaak een rol en moet er meer aandacht worden besteed aan een optimale aanslag van de nieuwe aanplant. Los van de vraag of het gaat om verse grond of herinplant, is het van belang om een goed beeld te hebben van de algehele conditie van de bodem. Door het nemen van een grondmonster kan hiervan een goed beeld worden gevormd. Onze specialisten denken graag met u mee over de juiste behandeling en producten voor een gezonde bodem.

Afbeelding Bodem

Vraag het onze specialisten

Wilt u de slag met het verbeteren van uw bodem? Onze specialisten denken graag met u mee over de juiste aanpak!