Fruit telen in de toekomst

De uitdagingen om onze fruitgewassen ook in de toekomst te beschermen, worden steeds groter. Toch zien wij kansen om fruit van goede kwaliteit te blijven telen.

Afbeelding Fruit telen in de toekomst

Fruit telen in de toekomst

Afbeelding Fruit telen in de toekomst

De uitdagingen om onze fruitgewassen ook in de toekomst te beschermen, worden steeds groter. Toch zien wij kansen om fruit van goede kwaliteit te blijven telen.

Aankomend seizoen staat bij ons in het thema van ‘Fruit telen in de toekomst’. De uitdagingen om onze fruitgewassen ook in de toekomst te kunnen blijven beschermen worden steeds groter. Gelukkig werd ook tijdens onze winterlezingen duidelijk dat er volop mogelijkheden overblijven of bijkomen om toch fruit van goede kwaliteit te kunnen blijven telen. Onze specialisten nemen u mee in de mogelijkheden die er zijn en delen praktische tips die u direct kunt toepassen.

Wilt u ook eens sparren over de fruitteelt van de toekomst? Neem contact op met uw adviseur of vul het formulier onderaan de pagina in.

Afbeelding Fruit telen in de toekomst

Middelenpakket

Met het middelenpakket wat we nu tot onze beschikking hebben lukt het tot op heden relatief goed om onze ziektes en plagen onder controle te houden. De komende jaren gaan er echter verschillende gewasbeschermingsmiddelen wegvallen, waardoor de uitdagingen groter worden om onze gewassen te kunnen blijven beschermen. Daarom is het nodig dat we de tijd nemen om groene alternatieven te ontwikkelen en implementeren. Om deze reden kijken wij als Van Iperen nu al naar goede alternatieven voor de gebruikelijke werkwijze, zowel in onderzoek als in de praktijk. Ook als teler is het belangrijk om nu al ervaring mee op te doen, om zo voorbereid te zijn op de toekomst. Eén van de groene alternatieven zijn middelen met fosfonaten.

Andere voorbeelden zijn feromoonverwarring en viruspreparaten om bijvoorbeeld fruitmot tegen te gaan. Voorbeelden daarvan zijn Checkmate CM, Isomate CLR of RAK 3+4.

Lees er meer over in onderstaande artikelen.

Fosfonaat als gewasbeschermingsmiddel

Binnen de gewasbescherming nemen middelen die fosfonaat bevatten een belangrijke positie in. In de volksmond wordt soms ook wel over fosfiet gesproken, maar dat klopt feitelijk niet, het gaat hier over fosfonaat.

Wat is fosfonaat?

Voorheen werden producten op basis van fosfonaten op de markt gebracht als bladmeststoffen. Het bekendste voorbeeld hiervan is kaliumfosfonaat. Fosfonaat (HPO32-) kan echter niet door de plant gebruikt worden als voedingsbron van fosfor. Daarvoor is fosfaat (PO43-) nodig, hiervan kan de plant de fosfor wel van gebruiken.

Fosnonaat kan wel worden ingezet als een elicitor.…

Afbeelding Fruit telen in de toekomst

Fruitmot tegengaan met feromoonverwarring en viruspreparaten

In de teelt van appel  en  peer is de fruitmot, Cydia pomonella, een bekende plaag. Het insect komt wereldwijd voor en zorgt voor aantasting van het klokhuis waardoor vruchten onverkoopbaar worden. De fruitmot heeft in Nederland vaak één generatie per jaar, maar op warmere locaties in midden- en zuid Europa kan hij er ook twee of zelfs drie hebben. In warme Nederlandse zomers is er ook kans op een 2e generatie.

Op dit moment gebruiken veel telers Coragen als bestrijding tegen fruitmot. De resultaten hiermee zijn goed. In de toekomst…

Afbeelding Fruit telen in de toekomst

Biologische bestrijding

Naast de inzet van middelen zal de komende jaren meer gewerkt moeten gaan worden met het inzetten van biologische bestrijding. Hieronder verstaan we het uitzetten van nuttige insecten, inzet van biologische gewasbeschermingsmiddelen en het gebruiken van nuttige schimmels en andere organismen. Bekende voorbeelden hiervan zijn het uitzetten van roofmijten tegen spint of het toepassen van Trianum P op de bodem om de zwartvruchtrotdruk tegen te gaan. Biologische bestrijding vergt in het algemeen meer aandacht en vaak een wat andere denkwijze dan we nu gewend zijn. Preventie, hygiëne en kennis vormen in onze ogen de basis van deze werk- en denkwijze.

Lees meer over de volgende nuttigen:

Balans vinden tussen chemie en biologie in de fruitteelt

Toen ik als fruitteler begon, was er tegen elk beestje wel een middel. Vaak ook nog met een bredere werking. Nu bijna al die middelen uit het pakket zijn verdwenen, kom je kevers tegen die je vroeger nooit zag. Neem de perenknopkever, die kende ik niet eens. Nu moet ik daar elke twee jaar tegen spuiten.” In gesprek met teler Henk van Wetten uit Nieuw-Beijerland en adviseur Frank Eerland van Van Iperen over een geïntegreerde aanpak in de fruitteelt.

Henk: “Samen met mijn vrouw en vader vormen we een maatschap.…

Afbeelding Fruit telen in de toekomst

Monitoring

Bewuste inzet van middelen, stimuleren van natuurlijke vijanden en het werken met biologische oplossingen vergt in het algemeen een sterkere bewustwording van de situatie in uw percelen. Door goed te monitoren kan soms gekozen worden om bepaalde stukken anders te behandelen dan de rest. Hierdoor hoeft het natuurlijk evenwicht minder verstoord te worden. Door een schadedrempel te hanteren kan soms ook worden gewacht met bestrijding, waardoor de natuurlijke vijanden meer kans hebben om de plaag onder controle te krijgen. Ook voor een goede monitoring en het opbouwen van een systeem in de boomgaard is kennis van nuttigen en plaag-insecten essentieel.

Afbeelding Fruit telen in de toekomst

Meer weten?

Onze fruitadviseurs staan voor u klaar.

Proeven en onderzoek

Als Van Iperen zijn wij dagelijks in de praktijk bezig om, samen met u als teler, de uitdagingen in de teelt het hoofd te bieden. Wij zijn ervan overtuigd dat we ook in de toekomst goed en mooi fruit kunnen blijven telen.  Ook al zullen de uitdagingen niet kleiner worden. Daarom leggen we proeven aan om te zien welke mogelijkheden er zijn bij het verdwijnen van middelen zodat we toch verder kunnen met de plaagbeheersing en de fruitteelt in het algemeen. In onze ogen is kennis de sleutel om dit voor elkaar te krijgen, daarom investeren wij ieder jaar opnieuw in het doen van onderzoek, waarbij we streven om zo dicht mogelijk bij de praktijk te blijven. Wij houden u op de hoogte van onze ervaringen en resultaten, onder andere in onze berichten en op bijeenkomsten.

In onderstaande video vertelt Thom van der Riet meer over een praktijkproef tegen de rups van de wintervlinder.

Conclusie

De uitdagingen om onze fruitteelt te kunnen blijven uitoefenen zullen in de toekomst groter worden. Gelukkig komen er ook nieuwe mogelijkheden en leren we elke dag bij om toch het maximale uit onze teelt te halen. Het opbouwen van kennis en het opdoen van ervaring is in onze ogen essentieel om ook in de toekomst onze gewassen te kunnen blijven beschermen. Hier staan wij u als groeispecialist graag in bij!

Terugblik op seizoen 2024 | fruit telen in de toekomst

Afgelopen seizoen hebben we regelmatig berichten gedeeld over het telen van fruit in Nederland richting de toekomst. Met het wegvallen van middelen en strengere eisen van afnemers gaan er dingen veranderen. We hebben het gehad over de inzet van biologische bestrijders en het doen van onderzoek.

Afbeelding Fruit telen in de toekomst

Meer weten over fruit telen in de toekomst?

Vul uw gegevens in, dan nemen onze specialisten contact met u op.

Afbeelding Meer weten over fruit telen in de toekomst?