Veel aardappelen zijn toe aan rooien of liggen al in de schuur. Het was een uitdagend groeiseizoen met moeizame omstandigheden tijdens het poten en er was al vroeg een hoge phytoptoradruk. Hierdoor zagen we veel percelen alweer vroeg achteruitgaan in het loof waardoor er geen MH meer gespoten kon worden. Dit vraagt een bijzondere aanpak.
Er zijn inmiddels heel wat aardappelen gerooid, de omstandigheden waren doorgaans goed waardoor de oogst voor weinig problemen zorgt in de cel. Bij goed bewaarbare aardappelpartijen moet direct na inschuren gestart worden met drogen. Droog door totdat de snijvlakken droog aanvoelen. Streef voor de eerste 2 weken naar een producttemperatuur die minimaal 2°C boven de verwachte dauwpunttemperatuur ligt met een minimum van 12°C tot 14°C.
Een droog product bevordert de kiemrust en zorgt voor een optimale werking van alle kiemremmingsmiddelen. Houd, zodra de omstandigheden het toelaten, voor tafelaardappelen een streeftemperatuur aan van <5°C en voor fritesaardappelen een streeftemperatuur van 7°C. Voor een goede concentratie moet de ruimte zo klein mogelijk zijn. Wanneer de schuur niet volledig is gevuld, is het verstandig om het gedeelte waar geen aardappelen liggen af te schermen. Hiermee wordt een te lage concentratie van kiemremmingsmiddelen voorkomen.
Daarnaast is voldoende ventilatiecapaciteit nodig voor een goede verdeling van de kiemremmingsmiddelen in de afgesloten bewaring. De kiemremmingsmiddelen moeten voldoende tijd hebben om zich te verdelen in de ruimte. Voor een goede verdeling gaat de voorkeur uit naar het gassen over de aardappelhoop. Mocht dit niet kunnen, dan kan het toedienen ook via de drukgang met een goede verdeling. Bij een slechte verdeling kan er een piek ontstaan in de concentratie waardoor er schade kan ontstaan aan de aardappelen.
De afgelopen jaren zijn er veel gasbeurten gebaseerd op de bovenste meter van een aardappelcel. Meestal bevat de bovenste meter van een aardappelcel meer vocht waardoor deze eerder gaan kiemen. Kiemen in de bovenste meter wil niet zeggen dat er dieper ook kiemen zitten, daarom is het verstandig om ook in diepere lagen te kijken naar de kieming.
Heeft u aardappelen waarop geen MH is toegepast, zorg dan dat u extra alert bent op de kieming van de aardappelen, het tijdig toepassen van 1,4SIGHT is dan erg belangrijk. In het geval van ARGOS en Biox-M moeten er kiemen aanwezig zijn van circa 5-10mm voor een effectieve toepassing. U zal sneller terug moeten komen met kiemremmingsmiddelen als er geen MH is toegepast.
Afgelopen jaren heeft van Iperen veel ervaring opgedaan met de volgende kiemremmingsmiddelen: ARGOS, 1,4SIGHT en Biox-M.
Onze gassers en bewaarspecialisten staan weer voor u klaar. Bij vragen neem contact op met onze bewaarspecialisten.