Op het gebied van de bodem zijn verschillende biostimulanten beschikbaar. Als de bodemvoorraad goed is en er een middel gezocht wordt om nutriënten beschikbaar te maken, dan kunt u humus- en fulvinezuren toepassen met Stimusoil Blackjak. Wanneer het doel is om niet alleen het gewas een boost te geven, maar ook het bodemleven te stimuleren, kies dan voor het toedienen van bacteriën met Stimusoil Baseos en/of Stimusoil Amylis. Verder kunt u met Powerstart Dukono een combinatie van nutriënten, bacteriën en humus- en fulvinezuren in één keer aan de bodem toevoegen.
Om gezonde gewassen te kunnen telen is het van groot belang om een goede en gezonde basis te hebben. Deze basis wordt gevormd door de bodem waarin de planten groeien. In de bodem wortelen planten zich, nemen ze water en nutriënten tot zich en in sommige gevallen groeit het eindproduct ook in diezelfde bodem. De geteelde gewassen vormen slechts een klein gedeelte van de biomassa die zich in de bodem bevindt. Naast de wortels van de gewassen bevinden zich ook gewasresten van eerdere jaren, wormen, mijten, bodeminsecten, aaltjes, schimmels en bacteriën in de bodem. Deze hebben allemaal hun eigen functie in de bodem.
Niet alleen het bodemleven, maar ook de aanwezige nutriënten zijn van belang voor de groei van planten. Het aanvoeren van nutriënten wordt steeds meer aan regels gebonden, waardoor het steeds belangrijker wordt om de nutriënten zo efficiënt mogelijk te benutten. Met biostimulanten kan het bodemleven gestimuleerd worden, waardoor meer nutriënten efficiënt beschikbaar komen voor de gewassen.
Onder bodemleven wat invloed heeft op het vrijkomen van elementen worden vooral bacteriën en schimmels gerekend. Deze organismen breken organische stof af tot voor de plant beschikbare elementen. Dingen die aan het bodemleven of het gewas kunnen worden toegediend, zijn humuszuren, fulvinezuren, bacteriën, schimmels en eventueel nutriënten als voeding.
Bij het verteren van organisch materiaal in de bodem ontstaat humus. Humus is de stabiele stof die ontstaat na afbraakprocessen van gewasresten door het bodemleven. Er bevinden zich verschillende zuren in humus, de grote zuren zijn humuszuren. Humuszuren binden in de bodem metaalionen aan zich. Ze kunnen opgelost zijn in het bodemvocht, maar ook gebonden zijn aan klei-mineralen of organische stof in de bodem. Naast humuszuren zijn er ook fulvinezuren in de bodem aanwezig. Fulvinezuren zijn kleiner dan humuszuren en fungeren bij het opnemen en transport van mineralen vaak als ‘carrier’. Door de geringe grootte van fulvinezuren worden deze gemakkelijk door de plant opgenomen via de wortels, of via het blad bij een bladtoepassing. Werkzame stoffen of mineralen kunnen door fulvinezuren sneller en efficiënter opgenomen worden in de plant. Voor de bodem an sich is het belangrijk om verstandig om te gaan met het toevoegen van humus- en/of fulvinezuren. Een te hoog gehalte aan humus- of fulvinezuren kan een negatieve invloed hebben op het bodemleven. Bij humus- en fulvinezuren in de bodem geldt eigenlijk dat het altijd beter is om te zorgen dat er een gezonde basis is met voldoende organische stof waaruit humus- en fulvinezuren gevormd kunnen worden, dan om grote hoeveelheden toe te dienen aan de bodem.
Bij hoge bodemvoorraden en voldoende organische stof, kunnen humus- en fulvinezuren wel zorgen dat de bodemvoorraad goed benut kan worden. In de praktijk zijn er goede ervaringen met Stimusoil Blackjak bij hoge bodemvoorraden van fosfaat in fosfaatbehoeftige gewassen. Stimusoil Blackjak is een natuurlijk product wat humus- en fulvinezuren bevat. Deze hebben naast de werking op het vrijmaken van nutriënten ook een werking op het verlagen van de pH van de bodem. Door de pH in de wortelzone te verlagen, is er eerder een optimaal wortelmilieu gecreëerd in de bodem waardoor de plant zich gemakkelijker kan vestigen. Naast een bodemtoepassing is het ook mogelijk om Stimusoil Blackjak over een gewas heen te spuiten. Dit kan eventueel in combinatie met gewasbeschermingsmiddelen.
In de bodem helpen bacteriën met het afbreken van organische stof en het vrijmaken van nutriënten. In de bodem zijn veel verschillende bacteriën aanwezig die allemaal een eigen ‘specialisme’ hebben. Zo zijn er bacteriesoorten die sterk zijn in het vrijmaken van fosfaat, terwijl andere bacteriesoorten bijvoorbeeld weer sterk zijn in het binden van stikstof uit de lucht. Door gebruik te maken van deze specifieke eigenschappen van bacteriën, kan er voor de plant een zo optimaal mogelijk bodemklimaat worden gecreëerd. Bacteriesoorten die via biostimulanten toegevoegd kunnen worden, zijn vooral soorten die de beschikbaarheid van stikstof en fosfaat voor de plant bevorderen.
Stimusoil Amylis bevat Bacillus Amyloliquifaciens. Deze bacteriestam is gespecialiseerd in het binden van stikstof uit de lucht. Deze bacterie vestigt zich op organisch materiaal of koloniseert op de wortels van de plant. Voor Amylis zijn lucht en temperatuur belangrijk om zich te kunnen ontwikkelen. Doordat in Stimusoil Amylis ook auxines zitten, wordt de wortelgroei van het gewas sterk bevorderd. Omdat de bacteriën in Stimusoil Amylis voornamelijk bodembacteriën zijn, is het belangrijk om bij het toepassen rekening te houden met de optimale omstandigheden. Zo is het een vereiste om minimaal 200 ltr/ha water te gebruiken. Op die manier is het zeker dat de bacteriën voldoende vocht hebben om zich te vestigen in de bodem. Daarnaast moet de Stimusoil Amylis binnen 24 uur in de grond worden ingewerkt, zodat de bacteriën zich in de bodem op de organische stof kunnen vestigen of aanwezige wortels kunnen koloniseren. Bij het toepassen is het mogelijk om gecombineerd te spuiten met gewasbeschermingsmiddelen of vloeibare meststoffen. Combineren van Stimusoil Amylis met herbiciden wordt niet geadviseerd. Het doel van een biostimulant en het doel van een herbicide zijn precies tegenovergesteld zijn.
Een andere biostimulant voor de bodem die bacteriën bevat, is Stimusoil Baseos. Baseos bevat drie verschillende bacteriestammen die de oplosbaarheid van fosfaat in de bodem verbeteren. Soms bevat een bodem wel veel fosfaat, maar is deze niet opneembaar voor de plant. De bactiëren in Stimusoil Baseos zorgen er dan voor dat het fosfaat toch opneembaar wordt voor de plant. Naast het vrijmaken van fosfaat, produceren de bacteriën in Stimusoil Baseos ook plantenhormonen die ervoor zorgen dat een plant steviger groeit. Bij zaadgewassen wordt de kieming van het zaad bevorderd door de bacteriën in Stimusoil Baseos. Deze bacteriën gaan een samenwerking aan met de plantenwortels en groeien rond de wortel mee dieper de bodem in. Daarmee zorgen ze voor een verrijking van het aanwezige bacteriële bodemleven. Het voornaamste verschil met producten op basis van humus- en fulvinezuren is dat bacteriën levende organismen zijn en zich dus verder kunnen ontwikkelen in de bodem, terwijl humus- en fulvinezuren zich minder door de bodem verplaatsen. Per situatie zal bekeken moeten worden of het beter is om bacteriën toe te passen of juist humus- en fulvinezuren te gebruiken. Dit hangt af van de bodemomstandigheden, het gewas en het doel van de toepassing.
Naast de ‘solo bacterieproducten’ is er tegenwoordig ook Powerstart Dukono beschikbaar. In dit product is een combinatie gemaakt van startfosfaat, fosfaat vrijmakende bacterien, stikstofbindende bacteriën en humus- en fulvinezuren. Met dit product is er direct fosfaat beschikbaar bij de start van de teelt. Daarnaast zorgen de bacteriën en humus- en fulvinezuren voor een betere benutting van de nutriënten die in de bodem zitten zodat het gewas deze nutriënten gemakkelijk ter beschikking heeft.