In de bouwvoor zit ontzettend veel bodemleven, onder andere verschillende bacteriën en schimmels. Dit deel van de bodem, waar de plantenwortels actief zijn, noemen we de rhizosfeer. Op bovengrondse plantendelen is ook veel biologisch leven aanwezig, dit deel noemen we de fyllosfeer..
Stikstofbindende bacteriën halen stikstof (N2) uit de lucht en zetten deze vervolgens voor de plant om in een opneembare vorm zodat de plant hierover kan beschikken. De lucht die wij inademen bestaat voor ongeveer uit 78% stikstof, 21% zuurstof, 1% argon en tussen de 0,1 en 4% waterdamp. Daarom noemen we deze stikstof: groene stikstof of ademstof.
Stikstofbindende bacteriën kennen 2 vormen van symbiose (samenwerken tot elkaars nut), 1 in de rhizosfeer en 1 in de fyllosfeer.
Symbiose in de rhizosfeer (in de bodem)
De meest bekende in de akkerbouw zijn waarschijnlijk de rhizobium-bacteriën. Deze bacterie groeit in ‘stikstofknolletjes’ aan de wortels van vlinderbloemigen. Rhizobium-bacteriën zetten stikstof (N2) om naar ammoniak. Dit lost op in water en vormt ammonium. Ammonium kan vervolgens weer door de wortels van planten worden opgenomen. In ruil geeft de plant op haar beurt suikers aan de bacterie. Er is dus sprake van een symbiose in de rhizosfeer (bij de wortels), waar zowel plant als bacterie baat bij hebben.
Symbiose in de fyllosfeer (op het blad)
Rhizobium-bacteriën zijn niet de enige bacteriën die stikstof kunnen binden en nuttig zijn voor de landbouw. Er zijn ook bacteriën die bovengrondse symbioses aangaan met planten en stikstof binden. Een ontwikkeling van de laatste tijd is dat men erin slaagt om zulke soort bacteriën te extraheren of op te kweken en te verkopen als product.
Dit type stikstofbindende bacteriën dringt via de huidmondjes de plant binnen en nestelt zich in het plantenweefsel. Deze bacterie is in staat om stikstof uit de lucht te binden net als de rhizobium-bacterie. De bacterie gebruikt methanol als brandstofvoorziening. De plant scheidt methanol uit in verschillende hoeveelheden gedurende de dag via de huidmondjes en tijdens de verdere levensfase. Hoe actiever de plant groeit, hoe meer methanol de plant produceert hoe actiever de bacterie koloniseert en meegroeit met de plant.In samenwerking met onze leverancier hebben we hiervoor een nieuw product ontwikkeld..
N-Leaf Bevat 2 stammen Methylobacter bacterie en 1 stam van de Athrobacter bacterie. Door de extra stammen en twee soorten bacteriën heeft N-leaf een brede werking met een hoger kans op resultaat. Het product werkt alleen via het blad. Naast dit product is ook Blue N beschikbaar. Beide producten bevatten een stikstofbindende bacterie, waar die van Blue N het alleen via het blad doet en een minder snelle aanvangswerking kent dan N-leaf. We hebben diverse proeven aangelegd in suikerbieten, aardappelen en groenbemesters waarin de drie producten toegepast zijn. Tijdens Proef de dag in de regio geven we hier een toelichting op..
De claim over de hoeveelheid te leveren kilogrammen stikstof per ha varieert van 20-40 kg per ha. Een en ander is afhankelijk van leverancier, groeiperiode van het gewas, het gekozen stikstofniveau met reguliere bemesting en de groei van het gewas zelf..
Gewassen: Suikerbieten, late aardappelen, wortelen, witlof, spruitkool of een ander gewas met een lang groeiseizoen.
Wanneer u in groenbemesters het gewas met stikstofbindende bacteriën van stikstof wil voorzien is ons advies als volgt: spuit voor het zaaien 0,50 ltr Stimusoil Amylis en werk deze met het zaaien in. Deze bacteriën binden stikkstof in de bodem en vestigen zich rondom de wortels van de groenbemester. De groenbemester levert daarvoor via wortelexudaten de energie aan de bacteriën. Als de gewassen of groenbemester een grondbedekking heeft van zo’n 60 à 70% kan 0,50 ltr/ha N-leaf worden toegepast. Deze bacteriën binden dan weer stikstof en geven dat door via het blad aan de plant.
In aardappelen is het moment dat de knolzetting op gang komt het juiste moment in combinatie met ongeveer 60% grondbedekking. In suikerbieten zodra de onkruidbestrijding is afgerond en er sprake is van minimaal 60% grondbedekking.
Bladtoepassing: 0,50 ltr/ha N- leaf + 1,00 ltr Codacide. Let op, voeg eerst de Codacide toe en roer, voeg daarna pas de N-leaf toe. De N-leaf goed schudden voor gebruik.
Bodemtoepassing: Spuit 0,50 ltr/ha Stimusoil Amylis voor de grondbewerking en zaai.
.Toepassingsomstandigheden bladtoepassing
Overleg met uw adviseur welk product het beste bij uw toepassing en omstandigheden past. Als u het in wilt zetten om kunstmeststikstof te besparen, ga dan uit van maximaal 30 kg/ha.
Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.