Stikstofbindende bacteriën

Afbeelding Stikstofbindende bacteriën
25 maart 2025

Verminderde stikstofruimte op uw mineralenbalans o.a. als gevolg aanwijzing NV-gebied? Gebruik groene stikstof, deze telt niet mee op uw balans!

Nu uw stikstofruimte steeds meer ingeperkt wordt, verdient het blijvende aandacht om stikstof zo efficiënt mogelijk in te zetten. Naast de mogelijkheden die u al kent, zoals:

  • Het kiezen van de juiste stikstofmeststof;
  • Het beperken van N-verliezen d.m.v. urease- en nitrificatieremmers (Limus-Vizura);
  • Het toepassen van rijenbemesting en
  • Het uitvoeren van de bijbemesting d.m.v. bladbemesting;
  • Het meer opdelen van N-giften aan de hand van de behoefte van het gewas gedurende de groeiperiode (in gebieden waar beregend kan worden);
  • Het inzetten van ons Mijn Groei programma;

is er ook de mogelijkheid om stikstofbindende bacteriën in te zetten.

Hoe werken stikstofbindende bacteriën?

Het zijn bacteriën die stikstof (N2) uit de lucht kunnen halen en deze vervolgens voor de plant in opneembare vorm beschikbaar maken. Die opname verloopt via het blad en/of via de wortel.
De lucht die wij inademen bestaat voor ongeveer 78% uit stikstof (N2), 21% zuurstof, 1% argon alsook tussen de 0,1 en 4% waterdamp.
Daarom noemen we deze stikstof ‘groene stikstof’.
Hoewel er discussie is over de precieze werking van de bacteriën, zien we in lang groeiende gewassen wel degelijk een vitaliteits/groei effect (O.a suikerbieten.).

Wat kunnen deze bacteriën u als akkerbouwer opleveren?

De hoeveelheid stikstof die de bacteriën leveren, varieert van 20 tot 40 kg per ha.
Het één en ander is afhankelijk van de lengte en van de groeiperiode van uw gewas, het gekozen stikstofbemestingsniveau met reguliere bemesting, de regelmatige groei van het gewas zelf en de juiste inzet van de bacteriën.

In het algemeen gelden twee bemestingsstrategieën om stikstofbindende bacteriën in te zetten:

Strategie 1: scherp N bemesten

De stikstoflevering door de bacteriën is hoger naarmate u een gewas scherper met stikstof uit organische mest/kunstmest bemest. Bijvoorbeeld: uw suikerbieten hebben 150 kg N nodig en u bemest maar 120 kg N. In dit geval mag u de maximale prestatie van 30 kg N per ha geleverd door de bacteriën aan het gewas verwachten.

Strategie 2: extraatje

U zet de stikstofbindende bacteriën in als “extra” stikstofbemesting. Dit heeft de volgende voordelen:

  1. Er gaat geen stikstof verloren naar de omgeving.
  2. De N-mineralenbalans wordt er niet extra door belast, en;
  3. Als u ongemerkt stikstof verliest door uitspoeling en/of denitrificatie, blijven de bacteriën hun werk doen om stikstof aan de plant te leveren, zolang het gewas blijft groeien.
  4. Het is bij deze strategie waarschijnlijk dat u geen zichtbaar groeiverschil zult zien of u moet veel N kwijtraken om oorzaken zoals onder punt 3 genoemd.

Advies voor inzet stikstofbindende bacteriën 2025

Gewassen:

In onderstaande gewassen kunnen de stikstofbindende bacteriën de meeste N voor u op leveren:

Suikerbieten, late aardappelen, wortelen, witlof, spruitkool, cichorei, knolselderij of een ander gewas met een lang groeiseizoen.

N.B.: u mag de maximale N levering alleen verwachten op goed groeiende gewassen gedurende hun groeiperiode.

Advies voor toepassing via het blad:

Voor N-leaf, Blue N of Vixeran:
Hoe sneller in het blad, des te sneller aan het werk. Voeg daarom hulpstof Codacide toe. Let op! Voeg eerst al roerend de Codacide toe, voeg pas daarna de N-leaf, Blue N of Vixeran toe.
De N-leaf goed schudden voor gebruik.

Doseringen per ha:
0,50 ltr/ha N-leaf, of 333 gram Blue N of 50 gram Vixeran + 1 ltr/ha Codacide. Door de vloeibare formulering start N-leaf binnen 24 uur op, het snelste van alle bacteriepreparaten.

Algemene toepassingsomstandigheden bladtoepassing:

  1. Spuit op een gewas met een minimale grondbedekking van 50%.
  2. Ideaal voor een goed toepassingsmoment zijn fris groeiende gewassen.
  3. Wanneer de omstandigheden minder groeizaam zijn, is het advies de toepassing ’s morgens vroeg toe te passen als het gewas het meest fris staat. Bij voorkeur na een vochtige nacht en een net opgedroogd gewas.

Overige toepassingen:

In aardappelen is het moment dat de knolzetting op gang komt het juiste moment i.c.m. zo’n 50% grondbedekking.
In suikerbieten zodra de onkruidbestrijding is afgerond en er sprake is van minimaal 50% grondbedekking.

Bodemtoepassing met Amylis
0,50 ltr Amylis spuiten voor grondbewerking of als veur toepassing.

Groenbemesters:

Als u uw groenbemesters met stikstofbindende bacteriën van stikstof wilt voorzien, is ons advies om 2 producten toe te passen.

  1. Spuit voor het zaaien 0,50 ltr/ha Amylis en werk deze voor of tijdens het zaaien in. Deze bacteriën binden stikstof in de bodem en vestigen zich rondom de wortels van de groenbemester. De groenbemester levert daarvoor via wortelexudaten de energie aan bacteriën.
  2. Als de groenbemester een grondbedekking heeft van zo’n 50 á 60% kan 0,50 ltr/ha N-leaf, 333 gram Blue N of 50 gram Vixeran worden toegepast. Deze bacteriën binden allemaal stikstof uit de lucht en geven dat door via het blad (en de grond voor Vixeran) aan de plant.

Proefresultaat in 2023 in groenbemester:

Afbeelding Stikstofbindende bacteriën

Zoals u hier kunt zien leverden de N-leaf en de Amylis afzonderlijk toegepast beiden 20 kg N per ha omgerekend naar biomassa in vergelijking met de 30 kg N en 60 kg N gift.

Bestelling en keuze juiste product:

Overleg met uw adviseur welk product het beste bij uw toepassing en omstandigheden past.
Als u het in wilt zetten om kunstmeststikstof te besparen, ga dan altijd uit van maximaal 30 kg N per ha.
Bestel uw product tijdig i.v.m. de kleine voorraad omdat het om levend product gaat.

Meer informatie over stikstofbindende bacteriën kunt u lezen in onderstaand artikel.

Stikstofbindende bacteriën: Groene stikstof die niet meetelt op uw mineralenbalans

In de bouwvoor zit ontzettend veel bodemleven, onder andere verschillende bacteriën en schimmels. Dit deel van de bodem, waar de plantenwortels actief zijn, noemen we de rhizosfeer. Op bovengrondse plantendelen is ook veel biologisch leven aanwezig, dit deel noemen we de fyllosfeer.

Hoe werken stikstofbindende bacteriën?

Stikstofbindende bacteriën halen stikstof (N2) uit de lucht en zetten deze vervolgens voor de plant om in een opneembare vorm zodat de plant hierover kan beschikken. De lucht die wij inademen bestaat voor ongeveer uit 78% stikstof, 21% zuurstof, 1% argon en tussen de…

Afbeelding Stikstofbindende bacteriën
Afbeelding Stikstofbindende bacteriën

Wilt u meer weten over de inzet van groene stikstof?

Overleg met uw adviseur welk product het beste bij uw toepassing en omstandigheden past.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Slimmer bemesten met stikstof om de kans op verliezen zo klein mogelijk te maken
Technische achtergrond Bemesting

Slimmer bemesten met stikstof om de kans op verliezen zo klein mogelijk te maken

Wij werken volgends de 5 J- methode: juiste meststof, juiste hoeveelheid, juiste moment, juiste methode en het juiste advies. Onze adviseurs staan u graag bij met de laatste J; het juiste advies.

Afbeelding Startgranulaat in aardappelen voor een hoger knolaantal en een betere schilkwaliteit
Technische achtergrond Bemesting

Startgranulaat in aardappelen voor een hoger knolaantal en een betere schilkwaliteit

Het  product heeft een positief effect op knolaantal laten zien. Mede door de toegevoegde aminozuren, humuszuren en de bacteriën zien we ook een positief effect op de schilkwaliteit. Deze toevoegingen voorkomen vastlegging van fosfaat in de bodem, ze maken bodemgebonden fosfaat plantbeschikbaar, stimuleren wortelgroei en leggen ook nog stikstof uit de lucht vast in de bodem die beschikbaar komt voor het gewas. Efficiënte fosfaatbemesting: Met de microgranulaatmeststof Powerstart Dukono wordt een efficiënte inzet van fosfaatbemesting gerealiseerd door gebruik te maken van een orthofosfaat dat voor 95% oplosbaar is in water. Door de toegepaste PTC technologie wordt snelle vastlegging van fosfaat aan calcium, ijzer of aluminium voorkomen. In combinatie met een microgranulering  kan deze meststof dichtbij de plantenwortels worden toegediend, waardoor de jonge wortels direct over opneembaar fosfaat beschikken. Dit geeft een boost aan de wortellengtegroei vanwege de hoge behoefte aan fosfaat bij jonge wortels.

Afbeelding Actieve start als onderdeel uit de I-teelt cirkel
Technische achtergrond Bemesting

Actieve start als onderdeel uit de I-teelt cirkel

Een startgift met vers en direct opneembaar fosfaat is vooral van belang bij gewassen waar een goede beginontwikkeling van het wortelstel belangrijk is voor een goed eindresultaat. Dat zijn dus vooral de gewassen met een trage beginontwikkeling van nature, met een zwak wortelstel en gewassen die scheut – of stoloonvormend zijn.