Verminderde stikstofruimte op uw mineralenbalans o.a. als gevolg aanwijzing NV-gebied? Gebruik groene stikstof, deze telt niet mee op uw balans!
Nu uw stikstofruimte steeds meer ingeperkt wordt, verdient het blijvende aandacht om stikstof zo efficiënt mogelijk in te zetten. Naast de mogelijkheden die u al kent, zoals:
is er ook de mogelijkheid om stikstofbindende bacteriën in te zetten.
Het zijn bacteriën die stikstof (N2) uit de lucht kunnen halen en deze vervolgens voor de plant in opneembare vorm beschikbaar maken. Die opname verloopt via het blad en/of via de wortel.
De lucht die wij inademen bestaat voor ongeveer 78% uit stikstof (N2), 21% zuurstof, 1% argon alsook tussen de 0,1 en 4% waterdamp.
Daarom noemen we deze stikstof ‘groene stikstof’.
Hoewel er discussie is over de precieze werking van de bacteriën, zien we in lang groeiende gewassen wel degelijk een vitaliteits/groei effect (O.a suikerbieten.).
De hoeveelheid stikstof die de bacteriën leveren, varieert van 20 tot 40 kg per ha.
Het één en ander is afhankelijk van de lengte en van de groeiperiode van uw gewas, het gekozen stikstofbemestingsniveau met reguliere bemesting, de regelmatige groei van het gewas zelf en de juiste inzet van de bacteriën.
In het algemeen gelden twee bemestingsstrategieën om stikstofbindende bacteriën in te zetten:
De stikstoflevering door de bacteriën is hoger naarmate u een gewas scherper met stikstof uit organische mest/kunstmest bemest. Bijvoorbeeld: uw suikerbieten hebben 150 kg N nodig en u bemest maar 120 kg N. In dit geval mag u de maximale prestatie van 30 kg N per ha geleverd door de bacteriën aan het gewas verwachten.
U zet de stikstofbindende bacteriën in als “extra” stikstofbemesting. Dit heeft de volgende voordelen:
In onderstaande gewassen kunnen de stikstofbindende bacteriën de meeste N voor u op leveren:
Suikerbieten, late aardappelen, wortelen, witlof, spruitkool, cichorei, knolselderij of een ander gewas met een lang groeiseizoen.
N.B.: u mag de maximale N levering alleen verwachten op goed groeiende gewassen gedurende hun groeiperiode.
Voor N-leaf, Blue N of Vixeran:
Hoe sneller in het blad, des te sneller aan het werk. Voeg daarom hulpstof Codacide toe. Let op! Voeg eerst al roerend de Codacide toe, voeg pas daarna de N-leaf, Blue N of Vixeran toe.
De N-leaf goed schudden voor gebruik.
Doseringen per ha:
0,50 ltr/ha N-leaf, of 333 gram Blue N of 50 gram Vixeran + 1 ltr/ha Codacide. Door de vloeibare formulering start N-leaf binnen 24 uur op, het snelste van alle bacteriepreparaten.
Algemene toepassingsomstandigheden bladtoepassing:
In aardappelen is het moment dat de knolzetting op gang komt het juiste moment i.c.m. zo’n 50% grondbedekking.
In suikerbieten zodra de onkruidbestrijding is afgerond en er sprake is van minimaal 50% grondbedekking.
Bodemtoepassing met Amylis
0,50 ltr Amylis spuiten voor grondbewerking of als veur toepassing.
Als u uw groenbemesters met stikstofbindende bacteriën van stikstof wilt voorzien, is ons advies om 2 producten toe te passen.
Proefresultaat in 2023 in groenbemester:
Zoals u hier kunt zien leverden de N-leaf en de Amylis afzonderlijk toegepast beiden 20 kg N per ha omgerekend naar biomassa in vergelijking met de 30 kg N en 60 kg N gift.
Overleg met uw adviseur welk product het beste bij uw toepassing en omstandigheden past.
Als u het in wilt zetten om kunstmeststikstof te besparen, ga dan altijd uit van maximaal 30 kg N per ha.
Bestel uw product tijdig i.v.m. de kleine voorraad omdat het om levend product gaat.
Meer informatie over stikstofbindende bacteriën kunt u lezen in onderstaand artikel.
In de bouwvoor zit ontzettend veel bodemleven, onder andere verschillende bacteriën en schimmels. Dit deel van de bodem, waar de plantenwortels actief zijn, noemen we de rhizosfeer. Op bovengrondse plantendelen is ook veel biologisch leven aanwezig, dit deel noemen we de fyllosfeer.
Stikstofbindende bacteriën halen stikstof (N2) uit de lucht en zetten deze vervolgens voor de plant om in een opneembare vorm zodat de plant hierover kan beschikken. De lucht die wij inademen bestaat voor ongeveer uit 78% stikstof, 21% zuurstof, 1% argon en tussen de…
Overleg met uw adviseur welk product het beste bij uw toepassing en omstandigheden past.
Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.