Na de graanoogst breekt vaak het moment aan om groenbemesters in ze zaaien achter het graangewas aan. Om een groenbemester goed te laten ontwikkelen, is beschikbaarheid van nutriënten, en met name stikstof, essentieel. Vanwege de strengere regels omtrent het gebruik van stikstof in groenbemesters en de korting op stikstofgebruiksruimte in sommige gebieden, kan de stikstofvoorziening in groenbemesters best moeilijk worden. Naast stikstofvoorziening uit (kunst)mest, kan een groenbemester ook gevoed worden door stikstof uit de lucht te binden door middel van bacteriën.
Het zijn bacteriën die stikstof uit de lucht (N2) kunnen halen en deze vervolgens voor de plant in opneembare vorm beschikbaar maken. De lucht die wij inademen bestaat uit ongeveer uit 78% stikstof (N2 dus), 21% zuurstof, 1% argon, alsook tussen de 0,1 en 4% waterdamp. Daarom noemen we deze stikstof groene stikstof.
Stikstofbindende bacteriën kennen twee vormen van symbiose (samenwerken tot elkaars nut), één in de rhizosfeer en één in de fyllosfeer.
N-Leaf: Bevat twee stammen Methylobacter bacterie en een stam van de Arthrobacter bacterie
Door de extra stammen en twee soorten bacteriën heeft N-Leaf een brede werking met een hoger kans op resultaat. Het product werkt alleen via het blad.
Blue-N: Bevat de Methylobacterium Symbioticum bacterie.
Stimusoil Amylis: Bevat twee stammen Bacillus amyloliquefaciens. Bindt stikstof in de rhizosfeer en voorkomt het verlies van stikstof in de bodem. Daar moet het dan ook toegepast en ingewerkt worden.
Aantal bacteriën die per ha worden toegediend (zie tabel Productoverzicht hierboven): Tussen de producten ziet u dat er grote verschillen zitten tussen de hoeveelheid toegediende bacteriën per ha. Hoewel de hoeveelheid alleen niet alles bepalend is voor de activiteit of prestatie, maken veel soldaten toch een sterker leger dan weinig.
Formulering
Poeder (WG): Om bacteriën in een poederformulering te krijgen worden ze in rust gebracht. Dat betekent meestal dat ze na toepassing wat langer nodig hebben om te koloniseren en daarmee te gaan produceren (in dit geval stikstof leveren aan de plant).
Vloeibaar: Voordeel is dat de bacteriën in actieve vorm in de oplossing zitten en na toepassing direct kunnen beginnen met koloniseren en dus een snellere aanvangswerking hebben.
De verschillende bacterietypen: ieder type heeft zijn specifieke eigenschappen. Zo zien we dat de bacterie uit Stimusoil Amylis zowel op het blad, als ook via de wortel en de bodem zijn werk doet. Dit is niet zo bij N-Leaf en Blue-N, die werken alleen op het blad.
Het aantal stammen: De producten bevatten soms maar één type bacterie en een stam, zoals in Blue-N, maar ook wel twee bacteriën en twee stammen per bacterie zoals in N-Leaf en Stimusoil Amylis.
De toepassingsomstandigheden: spuit op een goed groeiend gewas met een minimale grondbedekking van 60% en bij temperaturen vanaf 10 °C.
De claim over de hoeveelheid te leveren kilogrammen stikstof per ha varieert van 20-40 kg/ha. Eén en ander is afhankelijk van leverancier, groeiperiode van de groenbemester, bodemvoorraad na de voorteelt en de groei van de groenbemester zelf.
Resultaten groenbemesterproef met N-bindende bacteriën
In 2023 is een proef uitgevoerd waarbij een stikstofgift uit kunstmest werd vergeleken met een behandeling met bacteriën. Hierbij is gekeken naar de producten N-Leaf en Stimusoil Amylis. Op 30 november is de bovengrondse biomassa van de groenbemester gemeten om zo een beeld te hebben van het effect van stikstofbindende bacteriën in vergelijking met kunstmest.
Zoals u hier kunt zien leverden N-Leaf en Stimusoil Amylis afzonderlijk toegepast beiden 20 kg N/ha omgerekend naar biomassa in vergelijking met de 30 kg N en 60 kg N gift.
Wanneer u in groenbemesters het gewas met stikstofbindende bacteriën van stikstof wilt voorzien, is ons advies om uit te gaan van twee toepassingen.
Spuit voor het zaaien Stimusoil Amylis 0,50 ltr/ha en werk deze met de grondbewerking (tijdens) het zaaien in. Deze bacteriën binden stikstof in de bodem en vestigen zich rondom de wortels van de groenbemester. De groenbemester levert daarvoor via wortelexudaten de energie aan bacteriën.
Als het gewas of groenbemester een grondbedekking heeft van zo’n 50 of 60% kan N-Leaf 0,50 ltr/ha of Blue-N 333 gr/ha worden toegepast. Deze bacteriën binden ook stikstof en geven dat door via het blad aan de plant.
Hoe sneller in het blad, des te sneller aan het werk. Voeg daarom een hulpstof toe. Aan de bespuiting met bacteriën kan Codacide 1,00 ltr/ha worden toegevoegd. Let op! Voeg eerst de Codacide toe en roer het, voeg daarna pas het bacterieproduct toe.
Ideaal voor een goede toepassing zijn fris groeiende gewassen. Wanneer de omstandigheden minder groeizaam zijn, is het advies de toepassing ’s morgens vroeg toe te passen als het gewas het meest fris staat. Bij voorkeur na een vochtige nacht.
Overleg met uw adviseur welk product het beste bij uw toepassing en omstandigheden past. Als u het in wilt zetten om kunstmeststikstof te besparen, ga dan uit van maximaal 20 kg zuivere stikstof per ha per toepassing. Graag tijdig bestellen i.v.m. voldoende beschikbaarheid.