Teeltadvies | ziekte- en onkruidbestrijding plantuien, zaaiuien & zomertarwe en onkruidbestrijding & luizen suikerbieten.

Afbeelding Teeltadvies | ziekte- en onkruidbestrijding plantuien, zaaiuien & zomertarwe en onkruidbestrijding & luizen suikerbieten.

Deze week in het teeltadvies: ziektebestrijding plantuien, onkruidbestrijding plantuien, zaaiuien & zomertarwe, wintergerst en onkruidbestrijding en luizen suikerbieten.

Ziektebestrijding plantuien

In de huidige situatie zijn alle toegelaten fungiciden in plantuien voornamelijk preventief op valse meeldauw. Daarom moet er op tijd worden begonnen met het beschermen van het gewas. Voor een infectie van valse meeldauw is een hoge luchtvochtigheid nodig. Daarnaast zorgt een hogere temperatuur voor een snellere ontwikkeling na de infectie. binnenkort ontvangt u als uienteler tweemaal per week een bericht met de actuele infectiekansen, om op die manier de beschikbare middelen zo effectief mogelijk in te zetten.

Wanneer er geen infectiemomenten voor valse meeldauw zijn en de uien al wel drie pijpen hebben, is het verstandig om het gewas te versterken en vitaal te houden. Dit kan door een bespuiting uit te voeren met Hamerol 3,00 ltr/ha. Deze toepassing verhoogt de weerbaarheid van het uiengewas.

Voor een goede bescherming tegen een infectie door valse meeldauw is het belangrijk om voor een infectiemoment (hoge luchtvochtigheid en dauwnat gewas), op een gewas met 4 pijpen, een bespuiting met een preventief middel uit te voeren. Naast de bekende middelen is dit jaar in plantuien ook Frutogard toegelaten. Naast een preventieve werking op valse meeldauw, bevordert dit middel ook de weerbaarheid van het gewas. Spuit voor een infectiemoment met Frutogard 2,00 ltr/ha + Codacide 1,00 ltr/ha.

Onkruidbestrijding plantuien

Bodemherbicide aanvullen

Op verschillende plaatsen is weer voldoende neerslag gevallen om op een wat vochtige grond bodemherbiciden aan te vullen. Dit kan door een bespuiting uit te voeren met Wing P 1,00 ltr/ha + Boxer 1,00 ltr/ha + Proclus (Challenge) 0,25 ltr/ha. Bij deze bespuiting is het belangrijk om een grove druppel en veel water te gebruiken om schade aan de uien te voorkomen.

Contactherbiciden

In verschillende percelen is onkruid aanwezig wat met contactherbiciden bestreden zal moeten worden. De middelenkeuze voor een contactbespuiting is vooral afhankelijk van de weersomstandigheden op dat moment.

Wanneer er op een afgehard gewas, bij droge grond en zonnige omstandigheden gespoten wordt, kan dit met Proclus (Challenge) 0,25 ltr/ha + Basagran 0,50 ltr/ha + Starane Top 0,10 ltr/ha.

Wanneer het gewas door neerslag minder afgehard is, en de grond nog wat vochtig is, kan gespoten worden met Proclus (Challenge) 0,25 ltr/ha + Wing P 0,50 ltr/ha + Starane Top 75 ml/ha. Bij een hoge druk van klein kruiskruid kan hier Lentagran 0,50 kg/ha aan worden toegevoegd.

Zorg dat een bespuiting met contactherbiciden altijd wordt uitgevoerd met een grove druppel en veel water. Controleer voor het uitvoeren van de bespuiting de waslaag van de uien. Zeker na een eerdere bespuiting met Boxer, kan het langer duren voordat de waslaag voldoende is hersteld om een volgende bespuiting uit te voeren.

Onkruidbestrijding zaaiuien

In veel zaaiuienpercelen is behoorlijk wat verschil te zien in ontwikkeling van het gewas. Dit maakt het lastig om een goed moment te vinden voor een onkruidbestrijding. Wanneer de uien in het kramstadium staan, kan bovenstaand onkruid worden bestreden door een bespuiting uit te voeren met Starane Top 70 ml/ha + Basagran 0,15 – 0,25 ltr/ha. Bij deze combinatie is het belangrijk dat er binnen 48 uur na de bespuiting geen regen valt.

Wanneer de uien een eerste pijpje van 3 cm en minimaal drie worteltjes hebben, kan er onder afgeharde omstandigheden worden gespoten met Lentagran 0,30 – 0,50 kg/ha + Basagran 0,25 – 0,50 ltr/ha + Wing P 0,25 – 0,50 ltr/ha + Starane Top 0,07 – 0,10 ltr/ha

Deze contactbespuitingen moeten worden uitgevoerd op een afgehard gewas met een grove druppel en veel water.

Onkruidbestrijding Zomertarwe

Op veel percelen kan de onkruidbestrijding in de zomertarwe worden gecombineerd met de halmverkorting. Voor de halmverkorting kan gespoten worden met Stabilan (CCC) 0,60 ltr/ha of Prodax 0,30 – 0,75 kg/ha.

Wanneer er alleen breedbladigen bestreden hoeven te worden, kan dit met een combinatie van Tapir 1,00 ltr/ha + Pixxaro 0,35 ltr/ha. Hiermee worden grasachtige onkruiden niet bestreden. Wanneer er ook grassen bestreden moeten worden, kan dit met een combinatie van Capri Twin 130 gr/ha + Tapir 1,00 ltr/ha + olie Tipo 1,00 ltr/ha. Bij hoge druk van melde kan hier nog MCPA 1,00 ltr/ha aan worden toegevoegd. Om het gewas vitaal te houden kan aan de bespuiting Powerleaf Mangaan Plus 1,00 ltr/ha worden toegevoegd.

Voor een succesvolle bespuiting, kan deze het beste worden uitgevoerd bij groeizame omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid.

Wintergerst

De eerste aren in de wintergerst zijn hier en daar al zichtbaar. Spuit voor een gezonde afrijping de gerst met Balaya 1,25 ltr/ha & Stavento 1,50 ltr/ha. Om de gerst gezond en rechtop af te laten rijpen, kan aan deze ziektebestrijding nog Yatze 1,00 – 1,25 ltr/ha worden toegevoegd. Hiermee wordt het stukje stengel tussen het vlagblad en de aar verstevigd, wat het afknikken van de aren vermindert. Gerst is een erg mangaanbehoeftig gewas, zeker in periodes waarin de hoeveelheid neerslag aan de weinige kant is. Voeg daarom Powerleaf Mangaan Plus 1,00 ltr/ha aan deze bespuiting toe.

Onkruidbestrijding en luizen suikerbieten

Op veel bietenpercelen komen de eerste bieten boven. Door de weinige neerslag zal de werking van de gespoten bodemherbiciden minimaal zijn. Daarom is het belangrijk om op tijd te starten met LDS-bespuitingen en het onkruid geen kans te geven om groot te worden. Onder de huidige afgeharde omstandigheden is het belangrijk dat aan de LDS-bespuiting voldoende olie wordt toegevoegd om zo de waslaag van de onkruiden goed af te breken en het middel goed in het onkruid in te laten dringen. Start vanaf opkomst van de bieten met een combinatie van Powertwin of Betanal Tandem 0,50 ltr/ha + Nymeo 0,50 ltr/ha + olie Tipo 1,00 ltr/ha.

Wanneer de kwaliteit van het spuitwater twijfelachtig is, kan in plaats van olie Tipo ook gebruik gemaakt worden van Codacide 1,00 ltr/ha. Deze hulpstof beschermt de werkzame stoffen tegen afbraak door slechte kwaliteit spuitwater.

Door de schrale omstandigheden op veel plekken kunnen bietenplantjes moeite hebben om de LDS-bespuiting goed te doorstaan. Om de bietenplantjes door de LDS-bespuitingen heen te helpen, kan hieraan Powerleaf Mangaan Plus 1,00 ltr/ha of Stimflow Mn 0,50 ltr/ha worden toegevoegd.

Bij een bespuiting met LDS, moet een suikerbiet energie gebruiken om deze werkzame stoffen te verwerken. Om deze afbraak efficiënt te laten verlopen, kunnen fulvinezuren worden toegevoegd. Deze zorgen naast een betere opname in het onkruid ook voor een beter transport in de bietenplant, waardoor een suikerbiet minder geremd wordt door de LDS-bespuiting. Om het gewas vlot door te laten groeien, kan vanaf het moment dat de plantjes echte blaadjes hebben Nutriful 2,00 ltr/ha aan de LDS-bespuiting worden toegevoegd.

Controleer bieten ook op de aanwezigheid van luizen. Op veel percelen wordt de schadedrempel al vroeg overschreden. Wanneer het aantal luizen boven de schadedrempel uit komt (2 groene luizen per 10 plantjes), kunnen deze worden bestreden met Afinto (Teppeki) 0,14 kg/ha.

Op veel plaatsen zien we dat de bodemherbiciden door de drogere omstandigheden onvoldoende hebben kunnen werken. Daardoor zijn al veel bovenstaande onkruiden aanwezig in bietenpercelen. Vanaf het stadium van 2 echte blaadjes kunnen in de bieten verschillende middelen worden toegevoegd om probleemonkruiden aan te pakken. Venzar, Centium en Tanaris kunnen in een vroeg stadium zeker nuttig zijn om probleemonkruiden te bestrijden. Lontrel is ook een waardevolle toevoeging aan de LDS bespuiting, alleen zijn hiervoor wel groeizame omstandigheden en een hoge luchtvochtigheid vereist.

In de LDS-mix voor de suikerbieten zitten middelen met een formulering die goed werken om restanten die in een spuit zijn achtergebleven weer in oplossing te brengen. Zeker wanneer eerder onkruidbespuitingen in de tarwe zijn uitgevoerd, is het extra belangrijk om de spuit goed te reinigen voordat begonnen wordt met de LDS-bespuitingen in de bieten. Gebruik hiervoor Primaclean, 100 gr/100 ltr water om schade in de suikerbieten te voorkomen.

Met name op percelen waar de grond grof ligt, is er risico op schade door slakken. Houd deze percelen goed in de gaten, en strooi waar nodig slakkenkorrels Sluxx 7,00 kg/ha.

Afbeelding Teeltadvies | ziekte- en onkruidbestrijding plantuien, zaaiuien & zomertarwe en onkruidbestrijding & luizen suikerbieten.

Meer weten?

Neem contact op met één van onze adviseurs.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies | Wortelonkruidbestrijding in graan en ziekte- en tripsbestrijding in plantuien
Teeltactualiteit Ziekten & plagen

Teeltadvies | Wortelonkruidbestrijding in graan en ziekte- en tripsbestrijding in plantuien

Verder onkruidbestrijding in suikerbieten, stamslaboon, doperwt en kapucijner

Afbeelding Dek afvalhopen uien af wegens risico op valse meeldauw
Teeltactualiteit Ziekten & plagen

Dek afvalhopen uien af wegens risico op valse meeldauw

Vanaf 15 april is het volgens de teeltvoorschriften verplicht om afvalhopen van uien af te dekken. Deze maatregelen helpt bij het voorkomen van nieuwe haarden van valse meeldauw.

Afbeelding Inzamelingsactie STORL voor resten gewasbeschermingsmiddelen in verschillende regio’s
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Inzamelingsactie STORL voor resten gewasbeschermingsmiddelen in verschillende regio’s

In mei organiseert STORL een gratis inzamelingsactie voor resten van gewasbeschermingsmiddelen in Noord-Holland, de Flevopolder en Zuid-Holland. Aanmelden kan tot 1 mei 2025 via uw STORL-account.