Uitrijregels mest – en kunstmest en fosfaatnormen

Afbeelding Uitrijregels mest – en kunstmest en fosfaatnormen

Sinds 2023 zijn er regels voor het uitrijden van mest veranderd. Dit zijn regels over uitrijperioden voor strorijke mest, drijfmest en vloeibaar zuiveringsslib. Voor drijfmest en vloeibaar zuiveringsslib verandert de uitrijperiode niet wanneer het gaat om een vroege teelt.

Wanneer mag ik dierlijke mest uitrijden op bouwland in 2025?

1 Teelt u een vroeg gewas? Dan mag u drijfmest uitrijden vanaf 16 februari. Hier vindt u  de lijst met vroege gewassen.  U geeft in Mijn percelen door op welk perceel u dit gewas teelt. Dat kunt u doen met  het stappenplan  voor het registreren en wijzigen van percelen. Dit kan tot uiterlijk 24 uur voordat u dit perceel gaat bemesten.

2 Vanaf 1 augustus tot en met 15 september mag u drijfmest uitrijden als u op uw grond:

  • uiterlijk 15 september een groenbemester inzaait die in elk geval 8 weken blijft staan;
  • uiterlijk 15 september winterkoolzaad zaait voor zaadwinning in het volgende jaar;
  • in het aansluitende najaar bloembollen plant.

3 Rijdt u vaste strorijke mest uit op bouwland op zand- en lössgrond? Dan mag u uitrijden van 1 januari tot en met 31 augustus.

In deze tabel ziet u  wanneer u welke mest op welke grond mag uitrijden.

Situaties waarin u niet mag uitrijden

Dierlijke mest mag u niet uitrijden op:

  • een bodem die helemaal of voor een deel bevroren is, of waarop (voor een deel) sneeuw ligt;
  • een bodem waarvan de bovenste laag verzadigd is met water;
  • een bodem die in de periode van 1 september tot en met 31 januari tegelijkertijd wordt bevloeid, beregend of geïnfiltreerd.

Overige organische mest uitrijden in 2025

U mag het hele jaar overige organische mest uitrijden op landbouwgrond. U verdeelt de mest gelijkmatig over het perceel. Dat hoeft niet emissiearm.

Kunstmest gebruiken in 2025:

U mag stikstofkunstmest van 1 februari tot en met 15 september gebruiken op gras- en bouwland. U verdeelt het gelijkmatig over het perceel. Dat hoeft niet emissiearm.

Langere uitrijdperioden

  • Voor de teelt van vollegrondsgroente mag u het hele jaar stikstofkunstmest gebruiken. Het bouwland moet u gelijkmatig betelen.
  • Voor de teelt van hyacinten of tulpen mag u vanaf 16 januari stikstofkunstmest gebruiken. Het bouwland moet u gelijkmatig betelen.
  • Voor de teelt van winterkoolzaad mag u tot en met 15 oktober stikstofkunstmest gebruiken. Het bouwland moet u gelijkmatig betelen.
  • Voor de teelt van rietzwenkgras, roodzwenkgras of veldbeemdgras mag u tot en met 15 oktober stikstofkunstmest gebruiken. Het bouwland moet u gelijkmatig betelen en de teelt is voor een tweede of latere oogst in het jaar daarna.

Bevroren kleigrond met graan

Teelt u graan op kleigrond? Dan mag u in de uitrijdperiode stikstofkunstmest op bevroren grond gebruiken. Er zijn wel extra voorwaarden. Zo mag de grond maar licht bevroren zijn. In de loop van de dag moet de temperatuur tenminste 5 graden zijn zodat de kunstmest kan oplossen. Na het uitrijden van de kunstmest mag de grond niet 24 uur achter elkaar bevroren blijven.

Situaties waarin u niet mag uitrijden

Stikstofkunstmest mag u niet uitrijden op:

  • een bodem die helemaal of voor een deel bevroren is, of waarop (voor een deel) sneeuw ligt;
  • een bodem waarvan de bovenste laag verzadigd is met water;
  • een bodem die in de periode van 1 september tot en met 31 januari tegelijkertijd wordt bevloeid, beregend of geïnfiltreerd.

Bron:  RVO

Hieronder een tabel met de fosfaatnorm behorend bij de combi klassen P-Al en P-PAE:

Deze normen bepalen uw fosfaatruimte wanneer u deze bemonsterd hebt en het monster op 15 mei niet ouder dan 4 jaar is.

Zonder geldig monster valt u vanzelf in de laagste norm (40 kg P2O5 per ha).

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Toepassen bladmeststoffen
Technische achtergrond Gewasbescherming

Toepassen bladmeststoffen

Bij het toepassen van bladmeststoffen is het erg belangrijk om bij het vullen van de spuit rekening te houden met de eigenschappen van deze bladmeststoffen.

Afbeelding Bijbemesting met korrelmeststoffen, de inzet van bladmeststoffen of N – bindende bacteriën
Technische achtergrond Bemesting

Bijbemesting met korrelmeststoffen, de inzet van bladmeststoffen of N – bindende bacteriën

Bijbemesting en gewasverzorging verdienen uw volle aandacht de komende periode. Nu steeds meer gewassen aan hun volle bladontwikkeling willen gaan werken, neemt de behoefte aan de mineralen zoals stikstof, kali, magnesium, zwavel, calcium en sporenelementen sterk toe.

Afbeelding Stikstofbladbemesting in granen en graszaad met Powerleaf Stikstof Plus
Technische achtergrond Bemesting

Stikstofbladbemesting in granen en graszaad met Powerleaf Stikstof Plus

We hebben gelukkig wat neerslag gekregen na een extreem droge voorjaarsperiode. De granen hebben op veel plaatsen al groeiremming ondervonden van de droogte. Echter door de neerslag van afgelopen week is de vochtvoorziening weer tijdelijk op orde. De neerslag is zowel landelijk als plaatselijk divers gevallen en onvoldoende geweest om de nodige buffer aan te leggen. De komende periode wordt wederom droog weer verwacht, zullen de granen veel vocht verdampen en kan een tekort aan vocht er weer snel zijn. Dat heeft invloed op de beschikbaarheid van stikstof voor uw gewas.