Hoe staat het met de digitalisering in de agrarische sector? Gaat digitaliseren een grotere of andere rol spelen nu het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en chemische meststoffen steeds meer aan banden wordt gelegd? En welke rol kan Van Iperen hierin spelen? Wouter van Vliet, sectormanager tuinbouw en akkerbouw bij Van Iperen, in gesprek met zijn collega Vincent Hofland, hoofd van de IT-afdeling. Samen verkennen zij de rol van digitalisering in de agrarische sector.
Wouter: “Het is duidelijk dat we voor een stevige transitie staan in de tuinbouw, maar zeker ook in de akkerbouw. De traditionele manier van bemesten en beschermen gaat compleet op z’n kop. Daarom is het belangrijk dat we een heldere visie hebben op de rol van digitalisering en automatisering.”
Vincent: “De afgelopen jaren hebben we binnen Van Iperen een eigen IT afdeling van meerdere teams opgezet. Doordat we nu alles in eigen huis hebben, kunnen we niet alleen onze interne, maar ook onze externe klanten goed bedienen. We kunnen snel schakelen en waar nodig maatwerk leveren. Onze teams zorgen voor grote betrokkenheid bij wat we ontwikkelen en ondersteunen. Klanten mogen dan ook veel van ons verwachten, onze ambities zijn hoog.”
Als het om digitale ontwikkelingen gaat, constateren beide mannen grote verschillen tussen de tuinbouw en de akkerbouw. Wouter: “De glastuinbouw is wat digitalisering en automatisering betreft verder. De behoefte is daar ook anders. Door de schaalvergroting van de afgelopen jaren konden die bedrijven mensen vrijmaken om zich volledig op de digitalisering en automatisering te focussen, terwijl een akkerbouwer vaak zelfstandig opereert.”
Wouter: “In de akkerbouw is de afgelopen jaren alles veel complexer geworden. Door alle beperkende maatregelen moet je met veel meer factoren rekening houden dan voorheen. Zo is er naast bemesting en gewasbescherming steeds meer aandacht gekomen voor de bodem. Wat heeft die ons te bieden, hoe staat het met de hoeveelheid organische stof in die bodem, wat kan ik doen om het bodemleven te stimuleren, zijn biostimulanten een oplossing? En hoe zit het met de gewasbeschermingsmiddelen? Dat het met minder moet is duidelijk, maar wat heeft dat voor effect op de ziekte en plaagdruk; is het ook mogelijk om biologie in te zetten?”
Vincent: “Belangrijk in dat proces is het gegeven dat al die factoren op elkaar ingrijpen. Je kunt niet zomaar een van die componenten aanpassen zonder dat het gevolgen heeft voor de anderen. En dat maakt het heel complex. We zijn daarom bezig met de ontwikkeling van een app, waarin al die factoren aan elkaar gekoppeld worden. Een eenvoudig dashboard moet uiteindelijk teler en adviseur inzicht en ondersteuning bieden in het maken van de juiste keuzes.”
Vincent: “We willen steeds beter kunnen voorspellen hoe een plant reageert op de omstandigheden en de oplossingen en middelen die we inzetten. Uiteindelijk willen we ernaartoe, dat een akkerbouwer ’s morgens wakker wordt, op zijn app kijkt, en ziet welke acties aanbevolen worden. Hij krijgt bijvoorbeeld de melding dat hij die dag in de uien te maken heeft met een hoge ziektedruk. Ook krijgt hij te zien op welk tijdstip de beste spuitomstandigheden zijn. Het middel dat hij daarvoor nodig heeft, wordt door Van Iperen ruim op tijd geleverd. De volgende dag krijgt hij in de app de vraag of hij die actie ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd. Na bevestiging van de toepassing wordt zijn gekoppelde teeltregistratie automatisch bijgewerkt. Ook als het om bemesting
gaat, krijgt hij via die app tijdig advies over welke acties hij moet ondernemen.”
Wouter: “Om dat te kunnen realiseren zijn we bezig met het bouwen van een digitale plant. Wat doet die plant bij wisselende weersomstandigheden, een hoge ziektedruk, de middelen of de
meststoffen en biostimulanten die we inzetten? We ontwikkelen op termijn voor verschillende gewassen een groeimodel.” Vincent: “Door veel data te verzamelen leren we steeds beter te voorspellen hoe het gewas reageert en hoe we onder wisselende omstandigheden optimaal een weerbare plant kunnen telen. Dat passen we toe op perceelsniveau, want elk perceel is tenslotte anders. Wij zijn al heel ver met de ontwikkeling daarvan. Daar lopen we echt in voorop.”
Wouter: “Voor de tuinbouw hebben we verschillende apps gebouwd. Een mooi voorbeeld is de app Mijn Scouting om plagen in de kas te kunnen monitoren. Alle plagen worden via de app op een telefoon geregistreerd. Het enige wat een scout moet doen, is het tellen van de plagen en dat invoeren. En zelfs dat kan met cameratechnologie geautomatiseerd worden. Die gegevens worden meteen verwerkt in een totaaloverzicht. Daarmee weet een teler snel wat er aan de hand is en kan hij eerder ingrijpen als dat nodig is. De klant kan deze data vervolgens eenvoudig downloaden in zijn eigen Business Intelligence Systeem.”
Vincent: “Met deze en andere applicaties, zoals Mijn Bemesting en Mijn Water, kan een teler zelf veel regelen als het gaat om het voeden, versterken en beschermen van zijn gewassen. In de toekomst zullen we ook voor de tuinbouw de tools verder ontwikkelen en uitbreiden, zodat een teler optimaal inzicht houdt in zijn teelt en advies krijgt over de acties die hij moet ondernemen.”
Door de snelheid waarmee de sector verandert, wordt volgens Wouter de benodigde (teelt)kennis steeds complexer, maar ook steeds belangrijker. “Wij investeren continu in kennisontwikkeling.
De plant en het telen van een gezond en weerbaar gewas staat daarbij centraal. Onze digitale tools helpen deze kennis beschikbaar te maken voor onze adviseurs én onze klanten.”