Bewaarkwaliteit appel en peer

Afbeelding Bewaarkwaliteit appel en peer

Veel factoren hebben invloed op de bewaarkwaliteit van appel en peer. Een van de belangrijkste factoren is de minerale samenstelling van de vruchten en dan met name van de partijen die bestemd zijn voor de lange bewaring. Bij een tekort of overmaat van bepaalde elementen, is de kans groter op het ontstaan van fysiologische bewaarproblemen. Voorbeelden hiervan zijn holle of buikzieke peren, snel teruglopen van hardheid of getinte vruchten. Vruchtanalyses geven informatie voor het maken van een goed bewaarplan, om het risico op het ontstaan van bewaarverliezen zoveel mogelijk te beperken.

.Verder geven vruchtanalyses een beeld van de minerale samenstelling van uw fruit. Dit geeft informatie voor het optimaliseren van de bemesting in het volgende seizoen. Met name de celdelingsperiode is in grote mate bepalend voor de uiteindelijke minerale samenstelling van de vruchten. Voor het verder verbeteren van de kwaliteit van het fruit, is het dus belangrijk om zeker in de celdelingsperiode te zorgen voor een optimale bemesting van het gewas. Omdat vruchtmonsters pas wat later tijdens het groeiseizoen aan de orde komen kunnen, uitslagen van grondmonsters en/of bladmonsters gebruikt worden als input voor het bepalen van de juiste strategie in het volgende jaar.

.De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen hebben een belangrijke invloed op de uiteindelijke opname van de noodzakelijke nutriënten. Dit seizoen hebben we te maken gehad met een nat voorjaar. Concreet geeft dit een verminderde opname van mangaan vanuit de bodem en wordt kalium juist nog gemakkelijker opgenomen ten opzichte van calcium. Op een aantal bedrijven hebben we al vrucht-monsters genomen. Voor wat betreft de minerale samenstelling van de vruchten is de algemene lijn van dit seizoen, dat het gehalte aan mangaan in peer achter blijft en dat de verhouding tussen kalium en calcium in appel niet optimaal lijkt te zijn. Mangaan draagt bij aan het behoud van een groene grondkleur en calcium speelt een belangrijke rol bij het (behoud van) hardheid. Ons advies is de komende weken voor de oogst extra aandacht te besteden aan bladvoeding met calcium in appel en mangaan in peer.

Vanzelfsprekend kunnen er op dit gebied zeker verschillen zijn tussen de percelen. Vruchtmonsters kort voor de pluk, eind augustus, geven meer inzicht in de minerale samenstelling van de vruchten specifiek op uw percelen. Wij kunnen dit voor u verzorgen. Neem hiervoor contact op met onze fruitspecialisten.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer

Door het warme weer gaat de ontwikkeling bij perenbladvlo op dit moment snel. We zien nu soms nog oude larven van de eerste generatie in de clusters.

Afbeelding Rondje boomgaard | april 2025
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Rondje boomgaard | april 2025

In ons maandelijkse rondje door de boomgaard bespreken wij de actualiteiten in de teelt. Deze keer neemt fruitteeltadviseur Martin Tolhoek ons mee. Hij gaat in op belangrijke onderwerpen zoals dunning bij peren, de bemesting van Elstar en de beheersing van perenbladvlo.

Afbeelding Teeltadvies | vruchtdunning peer, groeiregulatie en meeldauw
Teeltactualiteit Biostimulanten

Teeltadvies | vruchtdunning peer, groeiregulatie en meeldauw

Het KNMI voorspelt voor begin deze week veel zon (straling) bij middagtemperaturen van 21 tot 26 °C op woensdag. De nachttemperaturen lopen op van 7 tot 13° C. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen toe en daarna volgt wisselvallig weer.