Hortispoor Mix vloeibaar

Afbeelding Hortispoor Mix vloeibaar

Door vruchthoudbaarheid te verhogen blijft de vrucht van hogere kwaliteit in de bewaring. Hardheid en vruchtkleur hebben een grote invloed op de bewaarkwaliteit van appels en peren. Aanvullend hierop heeft stikstof ook een belangrijke rol wanneer het gaat om bewaarkwaliteit. Belangrijk om te weten is dat zowel een stikstofovermaat als een stikstoftekort tot problemen kan leiden. Een tekort aan stikstof geeft een groter risico op vergeling tijdens de bewaring en kan er toe leiden dat de vruchten sneller afleven. Een overmaat aan stikstof geeft een hoger risico op holle en/of buikzieke peren, bij appel kan een overmaat aan stikstof zorgen voor minder blosvorming bij de bicolore-appelrassen.

Voor het telen van topkwaliteit fruit is het van belang dat alle elementen in het gewas op orde zijn. Het blad heeft voor voedingselementen een wisselwerking met de vruchten. Wanneer de elementen in het blad op orde zijn zorgt dit ervoor dat de vruchten sneller kunnen uitgroeien en van betere kwaliteit zullen zijn bij de oogst.

Voor het toedienen van de verschillende elementen zijn allerlei bladmeststoffen beschikbaar. Zo is het mogelijk de elementen afzonderlijk toe te dienen door middel van Powerleaf bladmeststoffen. Daarnaast maken wij nu alweer enkele jaren gebruik van een sporenmengsel in chelaatvorm: Hortispoor Mix vloeibaar. Deze meststof bevat alle sporenelementen die het gewas nodig heeft. De formulering in chelaatvorm brengt een aantal voordelen met zich mee ten opzichte van andere formuleringen:

  • Het product is beter mengbaar met andere meststoffen
  • de elementen zijn veel beter beschikbaar voor het gewas
  • zowel bij lage als hoge pH’s optimale beschikbaarheid van elementen
  • effectievere opname, een chelaat dringt makkelijker het blad in
  • chelaten worden makkelijker getransporteerd door het gewas
  • het heeft een positief effect op bladgroen, opbrengst en vruchtgewicht

Let op: Chelaten kunnen niet worden gemengd met andere producten die metaal bevatten. Bijvoorbeeld aluminiumfosfiet of koperoxychloride.

 

Bij de inzet van Hortispoor Mix Vloeibaar hebben we in de praktijk zeer positieve effecten gezien op het bevorderen van de bladstand en vruchtkleur. Het voordeel van Hortispoor Mix Vloeibaar is dat een lage dosering al volstaat voor een goede werking. Door bij iedere bespuiting 0,50 tot 1,00 liter per ha Hortispoor Mix Vloeibaar toe te voegen, beschikt het gewas optimaal over de juiste sporenelementen op het moment dat deze nodig zijn.

 

De voordelen van Hortispoor Mix Vloeibaar op een rij:

  • betere bladstand en vruchtkleur
  • alle sporenelementen in één product
  • vloeibaar product
  • kant-en-klaar product
  • goede oplosbaarheid en mengbaarheid
  • goed schenkbaar
  • een lage dosering volstaat
  • goede prijs/kwaliteitverhouding

 

Kortom: voor een goede bladstand en een uitstekende vruchtkwaliteit is Hortispoor Mix vloeibaar de beste optie op bladmeststoffengebied!

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding AGL, NV-gebieden en bemestingsplan
Teeltactualiteit

AGL, NV-gebieden en bemestingsplan

Sinds dit jaar is elke landbouwer verplicht om bij RVO aanvullende gegevens over het mestgebruik aan te leveren. Dit moet voor 31 januari aangeleverd zijn op “mijnRVO”.

Afbeelding NV-gebieden en bemestingsplan 2025
Nieuws

NV-gebieden en bemestingsplan 2025

In 2024 is voor het eerst gewerkt met lagere stikstofnormen voor Nutriënt-Verontreinigde gebieden, de NV-gebieden. In sommige gebieden in Nederland zit te veel stikstof en fosfaat in het water. De overheid noemt dit met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden). In deze gebieden neemt de overheid extra maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Meer info is te lezen op de website NV-gebieden

Afbeelding Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)
Nieuws

Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)

Sinds dit jaar is elke landbouwer verplicht om bij RVO aanvullende gegevens over het mestgebruik aan te leveren. Dit moet voor 31 januari aangeleverd zijn op “mijnRVO”. Na het inloggen op “”mijnRVO” kan “registratie en melding doorgeven” worden aangeklikt. Daarna klikt u op ‘aanvullende gegevens landbouwer’. RVO vraagt u twee verschillende zaken te registreren. Als eerste de eindvoorraad mest, die op 31 december 2024 op het bedrijf aanwezig was. Daarnaast moet u ook de aanvoer van mineralen doorgeven, die nog niet bij RVO bekend is. In veel gevallen is er geen eindvoorraad en hoeft u alleen de aanvoer te registreren.