IJzerbemesting, voor een vitaal gewas en groene peren

Afbeelding IJzerbemesting, voor een vitaal gewas en groene peren

Het telen van peren, die goed te bewaren zijn, is ieder jaar weer een nieuwe uitdaging. Veel telers kiezen ervoor om de peren te bewaren zodat ze op het juiste moment kunnen worden vermarkt. Hiervoor is het belangrijk dat het geoogste product in topconditie de koelcel ingaat en er ook weer zo uitkomt.

Eén van de hulpmiddelen om de bewaarbaarheid en het uitstalleven van peren te bevorderen is het inzetten van ijzerbemesting. Enerzijds zorgt dit voor een vitaal en donkergroen gewas in het seizoen, anderzijds heeft dit een effect op de hardheid en groene achtergrondkleur van de vruchten. In dit bericht aandacht voor de achtergronden van ijzerbemesting.

Waarom ijzerbemesting?

IJzer is van essentieel belang voor een goede fotosynthese. IJzer vormt geen onderdeel van het bladgroen, maar heeft wel een belangrijke functie bij de aanmaak hiervan. Voldoende bladgroen geeft een vitaal, donkergroen gewas wat zorgt voor voldoende vruchten van een goede vruchtmaat. Verder is één van de belangrijkste voordelen van voldoende ijzer het behouden van de hardheid en een groene achtergrondkleur van de vruchten. Doordat de peren langer groen zijn, komt dit de bewaarbaarheid ten goede. IJzer zorgt dus naast een goede productie en een goede maat ook voor groene en goed bewaarbare peren!

Andere elementen

Naast ijzer spelen de elementen stikstof en mangaan hier ook een belangrijke rol. Als stikstof en/of mangaan op een laag niveau zitten, geeft dit ook risico op getinte, zwakke peren. Vanuit de vruchtmonsters zien we al meerdere jaren dat dit in Conference een belangrijk punt is.

In de praktijk is het ene perceel gevoeliger voor ijzergebrek dan het andere perceel. Dit hangt veelal samen met een hoge pH van de grond en/of een hoog fosfaatgehalte. Zeker op gronden met een hoge pH gecombineerd met een hoog fosfaatgehalte komt sneller ijzergebrek voor. IJzergebrek in het blad geeft typische gele bladeren, soms zichtbaar op een tak, soms op de hele boom.

Als veel champost wordt toegediend, bevordert dit het ijzergebrek nog meer.

Welke producten zijn er?

IJzerbemesting kunt u het beste via de bodem toepassen. Hiervoor is het belangrijk, dat het ijzer in chelaatvorm wordt toegediend. Zonder dit chelaat zou het ijzer direct in de bodem worden vastgelegd, waardoor er geen opname mogelijk is. Er zijn verschillende soorten ijzerchelaten op de markt, maar deze zijn echter niet allemaal geschikt om in de vollegrond toe te passen.

Uit onderzoek is gebleken dat u in de boomgaard het beste kunt kiezen voor een HBED-chelaat, een EDDHA-chelaat of een combinatie van deze twee. Deze vormen van ijzerchelaat zijn uitstekend geschikt voor inzet in de vollegrond, ook wanneer deze een hoge pH (>7) heeft.

HBED

Het voordeel van een HBED-chelaat is dat dit een lange duurwerking heeft. Doordat de werking traag op gang komt, is het van belang een HBED-chelaat vroeg in het seizoen toe te passen.

EDDHA

Een EDDHA-chelaat komt juist snel op gang, maar is ook eerder uitgewerkt. Hierdoor kan het wat later in het seizoen worden ingezet. Pas een EDDHA-chelaat bij voorkeur net voor de bloei toe. Dosering is afhankelijk van de mate van ijzergebrek. Voor wat betreft de dosering is ons advies 10 tot 20 kg/ha boomgaard op de zwartstrook, afhankelijk van de mate van ijzergebrek.

Naast de toepassing van HBED- of een EDHHA-chelaat bestaat ook een combinatieproduct voor beide chelaten. Hortispoor IJzer Duo is een combinatie van HBED en EDDHA. Deze combineert dus de voordelen van beide chelaten: een snelle aanvangswerking, maar ook een lange duurwerking! Voor wat betreft de doseringen is ons advies 12 – 15 kg/ha boomgaard toegepast op de zwartstrook, afhankelijk van de mate van ijzergebrek.

EDDHSA

De werking van het EDDHSA-chelaat is vergelijkbaar met het EDDHA-chelaat. Dus een snelle aanvangswerking maar een kortere duurwerking ten opzichte van het HBED-chelaat. Door de vloeibare formulering is hier gemakkelijk mee te werken en het is daardoor ideaal om toe te passen via bijvoorbeeld de fertigatie.

Tabel 1 geeft een overzicht van ijzermeststoffen voor in de fruitteelt. Naast de indeling in HBED of EDDHA vorm, is het ortho-ortho een maat voor de kwaliteit van de ijzermeststof. Ortho-ortho geeft aan dat het chelaat volledig gesloten is om het Fe-ion, en dat het een stabiele verbinding is. Een ortho-para chelaat is niet volledig gesloten om het Fe-ion en daardoor minder stabiel.
Een hoog ortho-ortho gehalte is een kwalitatief betere Fe-meststof.

Tabel 1. Overzicht IJzermeststoffen

Product Vorm Chelaat Ortho-ortho per/ha
Bolikel XP poeder HBED 6% 6% 10 kg
Hortispoor IJzer Duo 6,0% poeder HBED 4,2% + EDDHA 1,8% 5,6% 12 kg
Hortispoor IJzer EDDHSA 3% vloeibaar EDDHSA 3% 2,00% 30 kg
Hortispoor IJzer EDDHA 6% poeder EDDHA 6% 4% 15 kg

Hoe dien ik het ijzer toe?

Er zijn verschillende manieren om het ijzer bij de wortel te krijgen. De meest gebruikte variant is het toepassen van ijzerchelaat via de onkruidspuit. Toepassen op een vochtige bodem, met liefst nog wat regen na toepassing, is optimaal voor opname door de wortels.

Daarnaast kunt u ook ijzer prima via de fertigatie toedienen. Het voordeel hiervan is dat de gift kan worden opgesplitst. Naast de bodemtoepassing in het vroege voorjaar, kan later in het groeiseizoen ook nog extra ijzer worden meegegeven.

Wat is het nut van humuszuren?

Om een maximale benutting van de ijzergift te krijgen, raden wij aan een humuszuur toe te voegen. Humuszuren zorgen ervoor dat het ijzer beter wordt vastgehouden in de bodem, waardoor het langer beschikbaar blijft voor het gewas. Proeven met humuszuren tonen aan dat er vrijwel altijd een effectievere ijzerbenutting wordt behaald, als een humuszuur aan de ijzerbemesting is toegevoegd.

Stimusoil Blackjak is een humuszuur, die de afgelopen jaren zijn meerwaarde ruimschoots heeft aangetoond. Stimusoil Blackjak is 100% natuurlijk leonardiet, rijk aan humine-, fulvine-, en ulmine zuren en bevat een hoog organische stofgehalte. De van nature lage pH (3 tot 5) bevordert de opname van voedingsstoffen, waaronder ijzer, vanuit de bodem. Humuszuren zijn natuurlijke chelatoren, die het ijzer in oplossing houden en langzaam vrijgeven. Uit verschillende proeven en praktijkervaringen, blijkt dat de inzet van Stimusoil Blackjak een positief effect geeft op het verhogen van de verschillende voedingselementen in blad en vrucht.

De voordelen van Stimusoil Blackjak:

  • Lage dosering
  • Unieke formulering
  • Lage pH
  • Uitstekend te mengen met andere middelen
  • Maakt vastgelegde voedingselementen uit de bodem vrij
  • Heeft een positief effect op de startontwikkeling van gewassen
  • Draagt bij aan een goede bodemontwikkeling
  • Verbetert beschikbaarheid van nutriënten

Wanneer u Stimusoil Blackjak inzet bij de ijzerbemesting is ons advies een dosering van 2,50 ltr/ha boomgaard, toegepast op de zwartstrook. Stimusoil Blackjak is verkrijgbaar in cans van 5 ltr.

Leonardiet

Naast het toedienen van humuszuren in combinatie met de ijzerbemesting is ook steeds meer bekend over het positieve effect van deze producten op de algehele bodemtoestand. Inmiddels wordt er volop ervaring opgedaan met het strooien van Leonardiet in granulaatvorm. Dit heeft een positief effect op het bodemleven, waardoor voedingsstoffen vanuit de bodem beter beschikbaar komen voor het gewas. Daarnaast vergroot Leonardiet de bindingscapaciteit van de bodem, wat ervoor zorgt dat voedingstoffen langer beschikbaar blijven in de bodem en er minder uitspoeling van elementen plaatsvindt.

Leonardiet is SKAL gecertificeerd en past daarom ook in de biologische teelt.

De adviesdosering is 150 kg/ha bij een strokenbehandeling of 500 kg per ha bij een volveldsbehandeling. Leonardiet is leverbaar in zakgoed van 25 kg of in bigbags van 600 kg.
Leonardiet kunt u strooien met een kunstmeststrooier.

Eerder hebben we ook al een video gemaakt over ijzerbemesting, bekijk deze video hieronder.

Meer weten over een vitaal fruitgewas?

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies 31 maart 2025
Nieuws Bemesting

Teeltadvies 31 maart 2025

Vandaag in het teeltadvies: bladluizen, rupsen, minerale olie en stikstofbemesting.

Afbeelding Rondje boomgaard | maart 2025
Teeltactualiteit Bemesting

Rondje boomgaard | maart 2025

Elke maand maken we een rondje door de boomgaard en bespreken we de actualiteiten.

Afbeelding Bladvoeding voor appel en peer
Nieuws Bemesting

Bladvoeding voor appel en peer

In de aanloop naar de bloei toe, speelt bladvoeding een belangrijke rol om de gewassen zo optimaal mogelijk te voorzien van de nodige nutriënten.