Nuttige insecten – Gewone oorworm

Afbeelding Nuttige insecten – Gewone oorworm

Dit jaar staat bij ons in het thema van de fruitteelt van de toekomst. Nuttige insecten zullen hier een grote rol in spelen, daarom zullen we de komende periode verschillende nuttigen behandelen. Deze keer behandelen we de gewone oorworm.

Latijnse naam: Forticula auricularia

Oorworm als nuttig insect
De gewone oorworm (Forticula auricularia) is de meestvoorkomende soort van de vijf inheemse soorten in ons land. Oorwormen zijn alleseters en een belangrijke natuurlijke vijand van o.a. de perenbladvlo en diverse soorten bladluizen. In de perenteelt spelen ze dan ook een grote rol. Ze zijn vooral in de schemering en in de nacht actief en zitten overdag verscholen op donkere nauwe schuilplaatsen.

Levenswijze
De oorworm heeft één generatie per jaar en overwintert in de bodem. In het vroege voorjaar legt het vrouwtje 40 – 80 eieren in een ondergronds nest. De eerste nimfen komen eind april/begin mei tevoorschijn. Vanaf halverwege mei zien we de eerste jonge oorwormen in het gewas. In de loop van september verplaatsen de oorwormen zich dan weer naar de bodem om daar te overwinteren.

Voor een goede populatie is het dan ook van belang om aandacht te besteden aan de bodem. Denk hierbij aan een goede afwatering van de percelen, een goede bodemstructuur en de aanvoer van organische stof.

Meer weten over onze blik op het telen van fruit in de toekomst en andere nuttige insecten die hierbij kunnen helpen? Lees hier meer.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Toelating captan
Teeltactualiteit

Toelating captan

Afgelopen week is meer bekend geworden over de toelating van de werkzame stof captan. Door een samenwerking van de fabrikanten Adama en UPL en andere belanghebbenden is de toelating van captan in Nederland behouden voor de komende 15 jaar. Wel gelden bij de gewijzigde toelating nieuwe, strenge voorwaarden bij toepassing in de fruitteelt.

Afbeelding Terugblik insecten 2024
Teeltactualiteit

Terugblik insecten 2024

Perenbladvlooien, spintmijten, oorwormen of roofmijten, het zijn allemaal insecten. Of ze nu gewenst zijn of niet; ze spelen hun rol in de boomgaard. We zoeken naar een balans tussen plaaginsecten en roofinsecten. Met deze balans gaan we in de fruitteelt steeds vaker werken. Het is een onderdeel van onze ‘systeemaanpak’. In dit bericht blikken we terug op het gebied van insecten, geschreven door Thom van der Riet.

Afbeelding Schoonmaken spuitmachine
Teeltactualiteit

Schoonmaken spuitmachine

Op de meeste fruitbedrijven zal na de laatste behandeling tegen vruchtboomkanker het spuitseizoen eindigen. Zorg dat u de spuitmachine goed schoonmaakt, voordat deze de winterstalling in gaat. Optimaal werkende spuitapparatuur zorgt voor een goede werking in het volgende voorjaar.