Nuttige insecten – Groene gaasvlieg

Afbeelding Nuttige insecten – Groene gaasvlieg
22 april 2024

Dit jaar staat bij ons in het thema van de fruitteelt van de toekomst. Nuttige insecten zullen hier een grote rol in spelen, daarom zullen we de komende periode verschillende nuttigen behandelen. We keer behandelen we de groene gaasvlieg.

Latijnse naam: Chrysopa carnea

Groene gaasvlieg als nuttig insect
De groene gaasvlieg (Chrysopa carnea) is binnen Nederland de meest voorkomende variant van de gaasvliegen. De larven zijn voornamelijk ’s nachts actief en zoeken overdag een schuilplaats op in het gewas. Ze eten nagenoeg alles. Denk hierbij aan diverse soorten bladluizen en aan larven van de perenbladvlo. Met hun kenmerkende grote, vooruitstekende kaken zuigen ze hun prooi uit. Ook de goed ontwikkelde poten zijn typisch voor de groene gaasvlieg. Ongeveer 75% van wat een gaasvlieg in zijn hele leven eet, wordt in het laatste larvenstadium gegeten. De larven van de groene gaasvlieg dragen op deze manier bij aan de beheersing van perenbladvlo en van bladluis in zowel appel als peer. De volwassen gaasvlieg leeft voornamelijk van stuifmeel, nectar en honingdauw. Aanwezigheid van bloemstroken in het perceel zorgt er voor dat de volwassen gaasvliegen gemakkelijker voedsel kunnen vinden en helpt hierdoor bij het behoud van de populatie.

Levenswijze
De groene gaasvlieg geeft doorgaans 2 tot 3 generaties per jaar. De periode van ontwikkeling van ei tot volwassen insect is vrij sterk afhankelijk van de temperatuur en varieert van 25 tot 69 dagen. Ze overwinteren als adult. Onder invloed van de oplopende temperatuur in het voorjaar wordt de diapauze opgeheven. Kenmerkend voor de groene gaasvlieg is dat ze eieren op steeltjes afzetten.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies | vruchtdunning peer, groeiregulatie en meeldauw
Biostimulanten

Teeltadvies | vruchtdunning peer, groeiregulatie en meeldauw

Het KNMI voorspelt voor begin deze week veel zon (straling) bij middagtemperaturen van 21 tot 26 °C op woensdag. De nachttemperaturen lopen op van 7 tot 13° C. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen toe en daarna volgt wisselvallig weer.

Afbeelding Teeltadvies met o.a. schurft, fruitspint en feromoonvallen
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Teeltadvies met o.a. schurft, fruitspint en feromoonvallen

Deze week is voor de bestrijding van schurft belangrijk! Bij peer hebben we nu het stadium afbloei bereikt en zijn de eerste vruchtjes gezet. Bij appel staan veel rassen nu in volle bloei.

Afbeelding Bestellen hommels
Nieuws Biologie

Bestellen hommels

Door het mooie weer van de afgelopen week gaat de gewasontwikkeling nu vrij snel. We verwachten dan over ca. 7 a 10 dagen dat de eerste bloemen open gaan bij de vroege perenrassen.