Nuttige insecten – Roofwants

Afbeelding Nuttige insecten – Roofwants

Dit jaar staat bij ons in het thema van de fruitteelt van de toekomst. Nuttige insecten zullen hier een grote rol in spelen, daarom zullen we de komende periode verschillende nuttigen behandelen. We starten met de roofwants.

Latijnse naam: Anthocoris nemoralis

Roofwants als nuttig insect
Roofwantsen vormen een belangrijke groep van natuurlijke vijanden van met name de perenbladvlo. De Anthocoris nemoralis is hiervan een bekend voorbeeld. Adulten kunnen hierbij gedurende het gehele seizoen worden aangetroffen. Tijdens de winter gaan ze bij voldoende temperatuur op zoek naar voedsel en voeden zich met onder andere eieren van de perenbladvlo en luizen. Tijdens de zomerperiode voeden ze zich met perenbladvlo, luizen, spint, kleine rupsen, motjes en andere insecten. In periodes met wat minder voedselaanbod kunnen ze zich ook voeden met stuifmeel. De roofwants is een voorbeeld van een insect wat al vroeg in het seizoen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de beheersing van de perenbladvlo.

Levenswijze
De vrouwelijke adult kan in haar leven tot 150 tot 200 eieren leggen. Deze worden onder andere afgezet jong bladweefsel en zijn nauwelijks waarneembaar. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het nimfenstadium 16 tot 18 dagen met 3 larvale stadia. De Anthocoris Nemoralis kent drie generaties per jaar.

Meer weten over onze blik op het telen van fruit in de toekomst? Lees hier meer.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Teeltadvies | vruchtdunning peer, groeiregulatie en meeldauw
Biostimulanten

Teeltadvies | vruchtdunning peer, groeiregulatie en meeldauw

Het KNMI voorspelt voor begin deze week veel zon (straling) bij middagtemperaturen van 21 tot 26 °C op woensdag. De nachttemperaturen lopen op van 7 tot 13° C. Vanaf vrijdag neemt de kans op regen toe en daarna volgt wisselvallig weer.

Afbeelding Bestellen hommels
Nieuws Biologie

Bestellen hommels

Door het mooie weer van de afgelopen week gaat de gewasontwikkeling nu vrij snel. We verwachten dan over ca. 7 a 10 dagen dat de eerste bloemen open gaan bij de vroege perenrassen.

Afbeelding ViP | “Geef de natuur de kans </br> je te helpen”
Klantverhaal Biologie

ViP | “Geef de natuur de kans
je te helpen”

Slabbekoorn heeft ervoor gekozen om ziekten en plagen op twee van zijn tien hectare duurzaam te bestrijden. Daarbij maakt hij gebruik van natuurlijke vijanden. Die aanpak is in de Nederlandse fruitteelt nog geen gemeengoed. Zijn experiment is een interessant voorbeeld voor collega-telers die willen verduurzamen maar twijfelen over de risico’s. “Het is een leerproces,” zegt Slabbekoorn nuchter, “het verandert de manier waarop je naar je boomgaard kijkt.”