Nuttige insecten- Zweefvlieg

Afbeelding Nuttige insecten- Zweefvlieg

 

 

Dit jaar staat bij ons in het thema van de fruitteelt van de toekomst. Nuttige insecten zullen hier een grote rol in spelen, daarom zullen we de komende periode verschillende nuttigen behandelen. Deze week zetten we de zweefvlieg centraal.

Latijnse naam: Episyrphus balteatus

Zweefvlieg als nuttig insect

In Nederland kennen we verschillende soorten zweefvliegen, een veelvoorkomende is de snor- of pyjamazweefvlieg (Episyrphus balteatus). De zweefvlieg kan in verschillende stadia bijdragen in uw teelt. Volwassen zweefvliegen zoeken al vliegend naar bladluiskolonies om daar hun eieren af te zetten. De larven die daaruit komen kunnen in twee weken tot wel 700 plaaginsecten eten. Dit zijn niet alleen bladluizen, maar ook larven van de perenbladvlo. Als larve zijn de zweefvliegen dus erg geschikt als plaagbestrijders.

Daarnaast helpen de volwassen zweefvliegen met de bestuiving van gewassen. Ze hebben namelijk stuifmeel/nectar nodig om eieren te kunnen leggen. Het aanleggen van bloemstroken kan dan ook helpen bij het aantrekken en behouden van de zweefvlieg aangezien ze hier de stuifmeel en nectar kunnen vinden.

Uiterlijk

De larven van de zweefvlieg zien er uit als half doorzichtige maden zonder poten en bewegen zich op dezelfde manier voort als slakken. De larven van verschillende soorten zweefvliegen verschillen in vorm en kleur. De volwassen pyjamazweefvlieg is te herkennen aan de dubbele strepen op het lijf. Vandaar ook de naamgeving.

Levenswijze

De snorzweefvlieg/pyamazweefvlieg is een van de weinige zweefvliegen met overwintering als adult (bevrucht vrouwtje). In het voorjaar komt de eileg op gang waaruit de bladluis-etende larven voort komen. Later in het voorjaar verpoppen de larven zich en verschijnt de volwassen zweefvlieg binnen 1 à 2 weken. Gedurende de zomer kan de populatie vrij sterk toenemen, met name gedurende langer aanhoudende warme perioden.  Migratie van zweefvliegen vanuit zuidelijke landen draagt hier ook aan bij.

Meer weten over onze blik op het telen van fruit in de toekomst en andere nuttige insecten die hierbij kunnen helpen? Lees  hier  meer.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Watervoorziening appel en peer
Teeltactualiteit Bemesting

Watervoorziening appel en peer

We lichten het watergeven bij appel en peer er specifiek uit. Het is namelijk een extreem droog voorjaar in vergelijking met vorig seizoen.

Afbeelding Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever
Teeltactualiteit Gewasbescherming

Teeltadvies | inzet Movento / Batavia, appelbloesemkever en perenknopkever

Bij peer zien we nu vaak oranje-gele eitjes van perenbladvlo op de scheuten. Daarnaast komt plaatselijk kolonievorming en scheutaantasting door rose perenluis voor. Bij appel zien we ontwikkeling van verschillende luizen, zoals rose appelluis en appelbloedluis.

Afbeelding Teeltadvies | luizen in appel en peer
Teeltactualiteit Ziekten & plagen

Teeltadvies | luizen in appel en peer

Bij appel speelt op dit moment in aantal beplantingen kolonievorming van rose appelluis. Bij peer zien we dat rose perenluis in vrij veel beplantingen speelt.