NV-gebieden en bemestingsplan 2025

Afbeelding NV-gebieden en bemestingsplan 2025

In 2024 is voor het eerst gewerkt met lagere stikstofnormen voor Nutriƫnt-Verontreinigde gebieden, de NV-gebieden. In sommige gebieden in Nederland zit te veel stikstof en fosfaat in het water. De overheid noemt dit met nutriƫnten verontreinigde gebieden (NV-gebieden). In deze gebieden neemt de overheid extra maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Meer info is te lezen op de website NV-gebieden.

De NV-gebieden zijn als kaartlaag te vinden in Mijn RVO, of via de website www.boerenbunder.nl. In deze gebieden werd de stikstofgebruiksnorm het afgelopen jaar met 5% gekort. Voor 2025 is de stikstofgebruiksnorm in deze NV-gebieden met 20% verlaagd. Zie hiervoor tabel 1.

Tabel 1. Gebruiksnormen stikstof in 2025, toevoeging voor NV-gebieden

Bemestingsplan

Sinds 2023 is het verplicht voor alle landbouwbedrijven om bij de start van het seizoen een bemestingsplan per perceel op te stellen. Het doel van een bemestingsplan is dat u de bemesting zo goed mogelijk afstemt op de gewasbehoefte en dat de bemesting past binnen de gebruiksnormen. Een bemestingsplan voor een fruitteeltbedrijf is vormvrij. We gaan uit van een basisbemesting en eventueel een overbemesting. Verder maken we gebruik van bladvoeding gedurende het seizoen.

Dit plan maakt u ieder jaar opnieuw voor 15 maart en bewaart u in uw eigen administratie voor vijf jaar. In het plan staan de gewassen die u teelt en het geplande gebruik van mest, zowel dierlijke als andere meststoffen met stikstof en fosfaat. Ook berekent u of u onder de gebruiksnormen blijft die wettelijk zijn vastgesteld, zie tabel 1 en 2. Fruitteelt valt hierbij in de categorie bouwland.

Om een goed bemestingsplan te maken, kunt u gebruik maken van recente grondmonsters. Als u geen recent grondmonster heeft (max. 4 jaar) en u doet niet mee aan fosfaatdifferentiatie valt u automatisch in de fosfaatklasse hoog en mag u maximaal 40 kg fosfaat per jaar per ha gebruiken.
Zie tabel 2.

Als u organische mest aanvoert, zorg dan dat u binnen de gebruiksnormen blijft. Vraag tijdens het seizoen een minas-overzicht op bij uw leverancier om te zien hoeveel ruimte er nog beschikbaar is. Bij een fruitbedrijf is er weinig verandering in gewassen. Daarom kunt u vaak de bemesting van afgelopen jaar gebruiken als plan voor dit jaar.

Tabel 2. Fosfaatgebruiksnormen voor bouwland

Organische meststoffen

Meststoffen met veel organische stof tellen minder zwaar mee voor uw fosfaatgebruiksnorm. U kunt binnen de gebruiksnorm dus meer kilogrammen mest gebruiken. In vaste strorijke mest is een duidelijke hoeveelheid stro zichtbaar. Gebruikt u dit soort mest of champost? Dan telt u 75% van de hoeveelheid fosfaat in kilogrammen mee in het berekenen van de fosfaatgebruiksnorm. Het gaat om de volgende soorten organische mest:
– Strorijke vaste mest van rundvee
– Strorijke vaste mest van varkens van een biologisch bedrijf
– Strorijke vaste mest van schapen
– Strorijke vaste mest van geiten
– Strorijke vaste mest van paarden
– Champost

Gebruikt u gft-compost of groencompost? Dan telt u 25% van de hoeveelheid fosfaat in kilogrammen mee in het berekenen van de fosfaatgebruiksnorm. Wel gelden hier enkele voorwaarden; Op een perceel gebruikt u per ha tenminste 20 kilogram fosfaat van de organische stofrijke meststof en per ha gebruikt u niet meer fosfaat van de organische stofrijke meststof dan de maximale fosfaatgebruiksnorm. De fosfaatvrijevoet is komen te vervallen.

Afbeelding NV-gebieden en bemestingsplan 2025

Wilt u een grondmonster laten nemen of heeft u vragen over het bemestingsplan?

Neem contact op met uw fruitteeltadviseur.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Watervoorziening appel en peer
Teeltactualiteit Bemesting

Watervoorziening appel en peer

We lichten het watergeven bij appel en peer er specifiek uit. Het is namelijk een extreem droog voorjaar in vergelijking met vorig seizoen.

Afbeelding Hortispoor Mix | Verbeter de bladstand en verhoog de vruchtkwaliteit
Technische achtergrond Bemesting

Hortispoor Mix | Verbeter de bladstand en verhoog de vruchtkwaliteit

Een gezonde plant met een goede bladstand vormt de basis voor een hoge opbrengst en een kwalitatief goede appel of peer. In de praktijk blijkt dat kleine tekorten aan sporenelementen vaak onopgemerkt blijven, terwijl deze wel van invloed kunnen zijn op de kwaliteit en bewaarbaarheid van het fruit.

Afbeelding Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer
Teeltactualiteit Bemesting

Teeltadvies | Perenbladvlo en bemesting appel & peer

Door het warme weer gaat de ontwikkeling bij perenbladvlo op dit moment snel. We zien nu soms nog oude larven van de eerste generatie in de clusters.