NV-gebieden en bemestingsplan 2025

Afbeelding NV-gebieden en bemestingsplan 2025

In 2024 is voor het eerst gewerkt met lagere stikstofnormen voor Nutriënt-Verontreinigde gebieden, de NV-gebieden. In sommige gebieden in Nederland zit te veel stikstof en fosfaat in het water. De overheid noemt dit met nutriënten verontreinigde gebieden (NV-gebieden). In deze gebieden neemt de overheid extra maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Meer info is te lezen op de website NV-gebieden

De NV-gebieden zijn als kaartlaag te vinden in Mijn RVO, of via de website www.boerenbunder.nl. In deze gebieden werd de stikstofgebruiksnorm het afgelopen jaar met 5% gekort. Voor 2025 is de stikstofgebruiksnorm in deze NV-gebieden met 20% verlaagd. Zie hiervoor tabel 1.

Tabel 1. Gebruiksnormen stikstof in 2025, toevoeging voor NV-gebieden

Bemestingsplan

Sinds 2023 is het verplicht voor alle landbouwbedrijven om bij de start van het seizoen een bemestingsplan per perceel op te stellen. Het doel van een bemestingsplan is dat u de bemesting zo goed mogelijk afstemt op de gewasbehoefte en dat de bemesting past binnen de gebruiksnormen. Een bemestingsplan voor een fruitteeltbedrijf is vormvrij. We gaan uit van een basisbemesting en eventueel een overbemesting. Verder maken we gebruik van bladvoeding gedurende het seizoen.

Dit plan maakt u ieder jaar opnieuw voor 15 maart en bewaart u in uw eigen administratie voor vijf jaar. In het plan staan de gewassen die u teelt en het geplande gebruik van mest, zowel dierlijke als andere meststoffen met stikstof en fosfaat. Ook berekent u of u onder de gebruiksnormen blijft die wettelijk zijn vastgesteld, zie tabel 1 en 2. Fruitteelt valt hierbij in de categorie bouwland.

Om een goed bemestingsplan te maken, kunt u gebruik maken van recente grondmonsters. Als u geen recent grondmonster heeft (max. 4 jaar) en u doet niet mee aan fosfaatdifferentiatie valt u automatisch in de fosfaatklasse hoog en mag u maximaal 40 kg fosfaat per jaar per ha gebruiken.
Zie tabel 2.

Als u organische mest aanvoert, zorg dan dat u binnen de gebruiksnormen blijft. Vraag tijdens het seizoen een minas-overzicht op bij uw leverancier om te zien hoeveel ruimte er nog beschikbaar is. Bij een fruitbedrijf is er weinig verandering in gewassen. Daarom kunt u vaak de bemesting van afgelopen jaar gebruiken als plan voor dit jaar.

Tabel 2. Fosfaatgebruiksnormen voor bouwland

 

Organische meststoffen

Meststoffen met veel organische stof tellen minder zwaar mee voor uw fosfaatgebruiksnorm. U kunt binnen de gebruiksnorm dus meer kilogrammen mest gebruiken. In vaste strorijke mest is een duidelijke hoeveelheid stro zichtbaar. Gebruikt u dit soort mest of champost? Dan telt u 75% van de hoeveelheid fosfaat in kilogrammen mee in het berekenen van de fosfaatgebruiksnorm. Het gaat om de volgende soorten organische mest:
– Strorijke vaste mest van rundvee
– Strorijke vaste mest van varkens van een biologisch bedrijf
– Strorijke vaste mest van schapen
– Strorijke vaste mest van geiten
– Strorijke vaste mest van paarden
– Champost

Gebruikt u gft-compost of groencompost? Dan telt u 25% van de hoeveelheid fosfaat in kilogrammen mee in het berekenen van de fosfaatgebruiksnorm. Wel gelden hier enkele voorwaarden; Op een perceel gebruikt u per ha tenminste 20 kilogram fosfaat van de organische stofrijke meststof en per ha gebruikt u niet meer fosfaat van de organische stofrijke meststof dan de maximale fosfaatgebruiksnorm. De fosfaatvrijevoet is komen te vervallen.

Afbeelding NV-gebieden en bemestingsplan 2025

Wilt u een grondmonster laten nemen of heeft u vragen over het bemestingsplan?

Neem contact op met uw fruitteeltadviseur.

Kennis & Nieuws

Gerelateerde berichten

Afbeelding Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)
Nieuws

Aanvullende gegevens landbouwer (AGL)

Sinds dit jaar is elke landbouwer verplicht om bij RVO aanvullende gegevens over het mestgebruik aan te leveren. Dit moet voor 31 januari aangeleverd zijn op “mijnRVO”. Na het inloggen op “”mijnRVO” kan “registratie en melding doorgeven” worden aangeklikt. Daarna klikt u op ‘aanvullende gegevens landbouwer’. RVO vraagt u twee verschillende zaken te registreren. Als eerste de eindvoorraad mest, die op 31 december 2024 op het bedrijf aanwezig was. Daarnaast moet u ook de aanvoer van mineralen doorgeven, die nog niet bij RVO bekend is. In veel gevallen is er geen eindvoorraad en hoeft u alleen de aanvoer te registreren.

Afbeelding Precursoren verklaring 2025
Teeltactualiteit

Precursoren verklaring 2025

In 2021 is de nieuwe EU-verordening (2019/1148) rondom precursoren voor explosieven ingegaan. De regelgeving voor de handel in kunstmeststoffen is hiermee ook aangescherpt. De verordening is ingesteld om te voorkomen dat kwaadwillende personen ongemerkt explosieven kunnen maken met meststoffen. Ook willen overheidsinstanties met de nieuwe regels sneller kunnen achterhalen waar precursoren voor explosieven zich bevinden.

Afbeelding Terugblik bemesting 2024
Teeltactualiteit

Terugblik bemesting 2024

Deze maand kijken we terug op het teeltseizoen 2024. In dit bericht geeft Martin Tolhoek, fruitadviseur bij Van Iperen, een terugblik op de bemesting.